Udgivet 05.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Stribedyrkning gavner bæredygtighed og biodiversitet, men har også udfordringer
At dyrke i striber har en række effekter på både biodiversitet, dyrkningsmetoder og økonomi. Her får du de vigtigste erfaringer og anbefalinger.
Af Erik Fog
Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug sammen med virksomheder og universiteter udforsket mulighederne i stribedyrkning.
Biologiske effekter
Stribedyrkning har især sin styrke i at fremme den funktionelle biodiversitet, dvs. øge forekomsten af organismer, der holder antallet af skadevoldere nede og fremmer bestøvning.
Mikroorganismer som bakterier, virus og svampe har både positiv og negativ indflydelse på planternes vækst og udbytte. Det er påvist, at forekomsten af f.eks. svampearter i en afgrøde påvirkes af, hvor langt der er til en anden afgrøde – den såkaldte randeffekt. Ved at blande afgrøderne i striber på den enkelte mark får plantesygdomme også sværere ved at sprede sig, fordi de skal passere over ikke-modtagelige afgrøder.
Det gælder f.eks. kartoffelskimmel. Der kan dog også være et problem med tidlig smitte fra spildkartofler, der har kortere afstand til næste års kartoffelstribe.
Også insekterne reagerer på randeffekten til andre afgrøder. Dels spreder f.eks. bladlus sig langsommere, jo smallere afgrødestriberne er, og samtidig bliver det lettere for nyttedyrene, der lever af bl.a. bladlus, at trives, så de bliver et effektivt værn mod de uønskede insekter. Der kan dog også være udfordringer i stribedyrkning, hvis f.eks. stankelbenslarver spreder sig til nabostriben fra en græsstribe.
Ukrudtsarter vil også kunne komme i højere antal, hvor nogle arter er gavnlige for forekomsten af mikroorganismer, insekter og fugle. Men især rodukrudt kan blive en stor udfordring, fordi stribedyrkning typisk er et pløjefrit system og kræver, at der er tænkt rækkeafgrøder med effektiv ukrudtsbehandling ind i systemet.
Dyrkningsmæssige effekter
Erfaringen fra flere forsøg med stribedyrkning viser, at udbytteniveauet ikke ændrer sig, når man går over til stribedyrkning. På den lange bane skulle stribedyrkning gerne sikre et mere robust udbytteniveau, fordi den større biodiversitet kan sikre mod store udsving fra år til år.
Der kan dog være situationer, hvor stribedyrkningen medfører mindre udbytte, hvis det f.eks. medfører opformering af rodukrudt eller spredning af stankelbenslarver. Udbyttet i forageren vil også ofte blive mindre.
Mindre forekomst af forskellige svampesygdomme i afgrøderne pga. stribedyrkning kan også have en positiv effekt på produktkvaliteten. Det kan øge muligheden for at kunne afsætte afgrøden som et konsumprodukt til højere pris.
Tilsvarende må det også forventes, at sunde afgrøder bedst udnytter de tilførte næringsstoffer. Den bedre næringsstofudnyttelse vil samtidig være til gavn for miljøet gennem mindre udvaskning og for klimaet ved mindre drivhusgasudledning. Mindre dieselforbrug ved robotdyrkning vil også bidrage til en reduceret CO2-udledning.
Stribedyrkning er baseret på faste kørespor til al trafik i marken. Det har en positiv effekt på jordstrukturen, at der kun er jordpakning i sporene. Samtidig er stribedyrkning egnet til robotdyrkning med smalle og lette redskaber, hvilket især mindsker jordpakning i de dybere lag. Til gengæld kan der dannes skorper i selve sporene. Skorpedannelsen kan dog også have den positive effekt, at regn ikke opsuges i sporene, og der derfor hurtigere kan arbejdes i marken efter regn.
Stribedyrkning skal planlægges godt, så det kan passe til dyrkningsbehovene flere år frem. Desuden skal det også afklares, hvilke konsekvenser det har for bedriftens maskinpark. Der er eksempler på, at stribedyrkning i 9 meter brede striber kan praktiseres uden nævneværdigt behov for nye maskiner og med stort set samme tidsforbrug i marken.
Ønsker du at dyrke på smalle striber på f.eks. 3 meter, vil overgang til robotter være oplagt, og der vil under alle omstændigheder være behov for at tilpasse maskinparken. Især gyllespredning, vanding og høst kan være svær at få ordentligt tilpasset til stribedyrkning i smalle striber.
Økonomiske aspekter
Erfaringerne med stribedyrkning er ikke så stor endnu, at der er sikre erfaringer med, hvordan det påvirker økonomien i planteproduktionen.
Ved en enkel model med 9 meter striber og samme maskinpark forventes økonomien at være uændret. Dog kan der være flere afgrødeskader i foragrene, hvor maskinerne kører over afgrøderne fra stribe til stribe, og udgiften til vanding kan blive større, fordi du er nødt til at vande striber med mindre vandingsbehov samtidig med vanding af de afgrødestriber, der skal vandes.
Tilsvarende udfordringer får du, hvis stribedyrkningen gennemføres med robotter på smalle striber. Der er udført en modelberegning med dette system sammenlignet med almindelige dyrkning med traktorer i monokulturafgrøder. Beregningen viste, at stribedyrkningssystemet havde mindre udgifter til mandskab, men lidt større udgifter til maskiner. På udbyttesiden bliver indtægterne lidt mindre, fordi foragrene lægges ud i græs, og samlet set viser modelberegningen et lille minus til stribedyrkningssystemet.
Det er dog vigtigt at understrege, at modelberegningen er afhængig af de valgte forudsætninger, og du bør derfor altid lave en grundig økonomisk vurdering under egne forudsætninger, hvis du er interesseret i stribedyrkning.
En hurtigere udbredelse af stribedyrkning for at opnå de biologiske og kvalitetsmæssige fordele vil sandsynligvis kræve, at stribedyrkning kan udløse et ekstra tilskud. Det har man f.eks. gjort i Holland.
Læs mere om stribedyrkning:
Se flere artikler om stribedyrkning
Udarbejdet i projektet StripCrop, der er finansieret af GUDP og Promilleafgiftsfonden og Organic RDD, der koordineres af ICROFS.
Deltagere i projektet: Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Benfarm, Nordic Beet Research og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.



Måske er du også interesseret i

04.02.2025
Stribedyrkning: Danske og udenlandske erfaringer
Rapport fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug samler praktiske erfaringer med stribedyrkning i Danmark og Holland og opridser den nyeste forskning på området.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning
Biodiversitet

08.01.2025
Stribedyrkning: Sådan kommer du i gang
Du kan optimere dit økologiske dyrkningssystem ved at dyrke i striber. Det giver mere biodiversitet, og du får et robust system med færre insektangreb og svampesygdomme. Men det er også et krævende system, så her guider vi dig gennem overvejelser, før du går i gang.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning

04.02.2025
Stribedyrkning i Holland
Nederlandenes største økologiske landbrug dyrker 100 ha i striber
Stribedyrkning
Dyrkningssystemer

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder

11.03.2025
Regenerativt landbrug: Ny podcast dykker ned i det populære begreb
Regenerativt landbrug bliver ofte fremført som vejen til at udvikle landbruget i en mere klimavenlig og bæredygtig retning. Vi har set nærmere på begrebet i en ny podcast.
Dyrkningssystemer
Regenerativt jordbrug

25.08.2023
Rapport: Økologi er mindre miljøbelastende
En gennemgang af 77 internationale LCA-studier viser, at økologiske afgrøder samlet set har lavere miljø- og klimapåvirkning end konventionelle.
Dyrkningssystemer
Emission

17.08.2023
Plantegødet økologi udløser næppe merpris til landmanden
Forbrugere køber økologi for at undgå pesticider og tage hensyn til miljøet. Om fødevarerne er dyrket med husdyr- eller plantebaseret gødning, har meget lille betydning, viser ny undersøgelse.
Grøngødning
Recirkulering
Plantenæringsstoffer
Kompost
Dyrkningssystemer

16.11.2023
Regnorme styrker din jord
Mange regnorme i jorden vidner om biologisk aktivitet. De er dermed en god indikator for jordens sundhed og frugtbarhed.
Dyrkningssystemer
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Biodiversitet
Liv i jorden
Frugtbar jord

19.02.2025
Regenerativt landbrug i en dansk, kontekst
Genopbygning af den frugtbare jord
Regenerativt jordbrug
Dyrkningssystemer

03.09.2024
Skovlandbrug, litteraturreview
Kort introduktion til viden om effekter af skovlandbrug, samt links til publikationer.
Dyrkningssystemer
Skovlandbrug
Biodiversitet

08.03.2024
Grønne forbrugere: Gødningstype er ikke vigtig for varens værdi
Den plantebaserede dagsorden omfatter ikke nødvendigvis plantebaseret gødning til afgrøderne - medmindre det gør landbruget mere klimavenligt, vurderer forbrugerpanel.
Næringsstoffer
Dyrkningssystemer