Udgivet 15.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Stærke efterafgrøder med tidlig høst af korn og bælgsæd
Med tidligere høst af hovedafgrøden skaber man de bedste forhold for efterafgrøderne og dermed for hele sædskiftets funktion og ydeevne
Af Michael Tersbøl
Efterafgrødernes formål
Efterafgrøder i økologisk landbrug har mange formål:
- Opsamle næringsstoffer, der kan udvaskes, og videregive dem til næste afgrøde
- Fiksere kvælstof fra luften (bælgplante-efterafgrøder) og øge kvælstofmængden til næste afgrøde
- Dække jorden og give konkurrence til fremspiret frø- og rodukrudt
- Dække jorden vinteren over og beskytte mod erosion
- Løsne jorden med dybe rødder og fremme rodvækst hos kommende afgrøder
- Binde mere kulstof i jorden, både gennem afgrøde- og rodrester og gennem at ‘fodre’ og holde liv i mikroorganismerne i jorden og på rødderne med ’flydende’ kulstof/sukkerstoffer, der udskilles af rødderne.
Skal efterafgrøderne blive en succes og opfylde disse formål, er det vigtigt, at de bliver godt etableret og kommer tidligt i gang.
I praksis bliver efterafgrøder, der sås efter høst, sået for sent. De bliver halvsvage og lever kun delvist op til enkelte af formålene. Især bliver konkurrenceevnen over for ukrudt for ringe, og N-eftervirkningen til næste afgrøde bliver for svag.
Flere veje til målet
En tilgang, som flere og flere økologer nu er opmærksom på, er at høste hovedafgrøden tidligere, så efterafgrøden kan komme godt i gang – uanset, om den er sået efter høst eller sået som et udlæg. En tidligere høst kan enten opnås i kraft af de afgrøder, man vælger, eller den høstmetode man anvender.
Høstmetoden har også indflydelse på, hvordan afgrøden kan lagres og sælges. Hvis man som planteavler på forhånd aftaler at sælge foderkorn til en kvægbruger, kan man aftale en tidlig høst af kornet til ensilering, så planteavleren får fordelen af tidlig høst og en stærk efterafgrøde efter hovedafgrøden.
Høstmetoder
Skårlægning:
Kan fremme høsttidspunktet, hvis afgrøden er næsten moden. Selve tærskningen bliver lettere, især hvis der er grønt i afgrøden i form af ukrudt og/eller udlæg. Kræver stabilt tørt vejr.
Ensilering som helsæd:
Kan man udnytte eller sælge helsæd, er det muligt at høste tre uger før normalt tidspunkt.
Ensilering som crimpet afgrøde:
Høstes samtidig med helsæd ved 35-45pct. vand, dog ned til 30 pct. for ærter og hestebønner. Til crimpet kornbruges altid lidt propionsyre til konservering.
Ensilering som ribbehøstet afgrøde:
Høstes samtidig med helsæd med mindst 35 pct. vand. Høstes med lavere vandprocent, skal man bruge propionsyre til konservering. Ribbehøstet afgrøde har næsten samme foderoptagelse og energi- og proteinindhold i rationen, som når græsensilage suppleres med stivelsesrigt kraftfoder.
Afgrødevalg
Vintersæd giver en tidligere høst end den tilsvarende art som vårsæd, særligt vinterbyg. Det kan også være relevant at forsøge sig med vinterhestebønne, vinterært, vinterhavre etc., men der er endnu sparsomme erfaringer og et lille udbud af sorter. Vekselhvede i stedet for vårhvede giver tidligere høst.
Del af ukrudtsstrategi
Minisommerbrak:
På arealer, der er særligt befængte med rodukrudt, kan man dyrke kløvergræs, grønært eller f.eks. havre-vikke-ært, som høstes grønt i starten af juli. Resten af juli holdes arealet sort. Hvis kvik er problemet, skal man harve kvikudløberne op på jordoverfladen til udtørring. En kraftig efterafgrøde kan sås fra 1. august, eller man kan dyrke vinterraps.
Bekæmp rodukrudt om foråret:
For at give efterafgrøden arbejdsro i august bekæmper man rodukrudt om foråret med opharvning og dyb pløjning, før man etablerer hovedafgrøden med evt. udlæg af efterafgrøde.
Læg en strategi for efterafgrøderne
Det er afgørende for succes med efterafgrøderne, at man har en strategi for hvordan, de kommer til at fylde og præstere det, de skal. Overvej og beslut hvor og hvordan, de passer ind i sædskifte og markplan ift. vintersæd og
ukrudtsbekæmpelse. Overvej om en mellemafgrøde mellem hovedafgrøde og vintersæd kan være en del af strategien.
Find ud af hvilke arter, der fungerer godt på ejendommen og hvilke etableringsmetoder og -tidspunkter, der fungerer bedst. Tidlig såning er altid vigtigt for efterafgrøder, uanset om det er udlæg sået om foråret eller sået ved høst. Kort sagt er der langt større værdi af efterafgrøderne, hvis de bliver prioriteret, og der er en plan for at bruge dem.

Måske er du også interesseret i

28.03.2025
Undersåede efterafgrøder har flere fordele
Forårssåede efterafgrøder er mere sikre, billigere og ofte mere effektive end efterafgrøder, der etableres efter høst.
Efterafgrødestrategier
Etablering
Arter og blandinger
Efterafgrøder

05.03.2025
Efterafgrøder, der virker i praksis
Lyt til Innovationscenter for Økologisk Landbrugs podcast-serie om efterafgrøder og se korte videoer, hvor tre økologiske landmænd fortæller, hvordan de bruger efterafgrøder.
Efterafgrøder
Efterafgrødestrategier

27.03.2025
Økologiske efterafgrøder - dyrkningsvejledning
Dyrkningsvejledning
Efterafgrøder
Efterafgrødestrategier
Etablering
Arter og blandinger

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

08.04.2025
Oversigt Økologiske Landsforsøg i 2025
Strategier mod besværligt ukrudt, samdyrkning af vårsæd til konsum og forebyggelse af manganmangel vha. efterafgrøder er bare nogle af de spændende områder, som vi undersøger i Landsforsøgene 2025.
Afgrøder
Næringsstoffer
Efterafgrøder
Sædskifte
Ukrudt

09.04.2025
Regenerativt landbrug i økologisk landbrug - en vidensyntese
Rapport fra Aarhus Universitet beskriver økologiens muligheder og barrierer for en regenerativ praksis, der opretholder og forbedrer jordens sundhed.
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Efterafgrøder
Reduceret jordbearbejdning
Regenerativt jordbrug

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer

18.02.2025
Forebyggelse af manganmangel i økologisk korn ved hjælp af efterafgrøder, undersøges i nyt projekt
Efterafgrøders evne til at optage og frigive mangan til den efterfølgende kornafgrøde, undersøges over de næste 2 år. Målet er at give økologiske landmænd et fagligt beslutningsgrundlag for valg af efterafgrøder, der kan bidrage til at afhjælpe manganmangel og sikre stabile udbytter.
Næringsstoffer
Korn
Efterafgrøder

22.01.2025
Økologiske landsforsøg 2023
Årets landsforsøg giver nyttig viden om bl.a. strategier mod problemukrudt, gødskning af bælgsæd og etablering af efterafgrøder.
Afgrøder
Efterafgrøder
Jord- og jordbearbejdning
Ukrudt

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder

04.12.2023
Råd til kvotetræk? Overvej mere potente efterafgrøder
Både værdi og belastning af efterafgrøder i markplanen kan optimeres alt efter sædskifte og gødningsniveau.
Efterafgrøder
Driftsøkonomi
Tilskud