Udgivet 23.09.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Regenerativt landbrug i økologisk landbrug - en vidensyntese
Rapport fra Aarhus Universitet beskriver økologiens muligheder og barrierer for en regenerativ praksis, der opretholder og forbedrer jordens sundhed.
Af Karen Munk Nielsen
Vidensyntesen, der er bestilt af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, definerer principper for regenerativt landbrug og giver et bud på, i hvilken grad økologiske principper, regler og praksis er i overensstemmelse med disse principper.
Mange regenerative tiltag er allerede integreret i dansk økologi, og regenerativt landbrug som koncept er direkte udsprunget af den økologiske bevægelse, fastslår en af rapportens hovedforfattere, Jon Aagaard Enni, Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det udelukker dog ikke, at der er potentiale for at udvikle dansk, økologisk landbrug i en yderligere regenerativ retning.
Rapporten gennemgår den videnskabelige dokumentation for udvalgte tiltag, der kan gøre økologisk landbrugsdrift mere regenerativ, og hvilke effekter det vil have på klima, miljø, biodiversitet og dyrevelfærd. Der gives også et bud på, hvor udbredte tiltagene allerede er blandt danske økologer.
Fem principper for regenerativt landbrug
Vidensyntesen arbejder med fem principper for regenerativt, økologisk landbrug i Danmark. Tilsammen danner disse principper grundlaget for en regenerativ landbrugspraksis, der ikke blot fokuserer på produktivitet, men også på langsigtet at opretholde og forbedre jordens sundhed ved at arbejde med naturens egne processer.
Helhedsorienteret regulering
Vidensyntesen peger på behovet for data og forskning på området og på, at en mere helhedsorienteret og integreret tilgang i reguleringen af landbruget gennem tilskudsordninger og restriktioner også vil kunne fremme en økologisk, regenerativ praksis.
Læs rapporten
Rapporten er udarbejdet af eksperter fra Aarhus Universitet og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Regenerativt landbrug i økologisk landbrug - en vidensyntese (pdf 100 sider)