Udgivet 28.03.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Sortering sætter begrænsningen for samdyrket linse og havre
Samdyrkning af linser og havre lykkes efterhånden godt flere steder, men sortering af høsten er stadig en udfordring.
Af Dennis Weigelt Pedersen
2022 var et godt år at dyrke havre og linser i, uanset om det var i renbestand eller som blandsæd. Men sådan er det ikke hvert år, hvor især linser kan have tendens til at gro til i ukrudt eller gå i leje, hvorved de kan være svære at samle op med mejetærskeren. Derfor vælger flere økologer at dyrke linser og havre sammen, hvilket kan have flere fordele. Havren hjælper dels med ukrudtskontrol i vækstsæsonen, dels med at holde linserne stående frem mod høst. Samdyrkning af linser og havre har dermed potentiale til at øge robustheden af afgrøden, og med nye linsesorter på markedet og en større viden om kulturen lykkes denne blanding efterhånden godt med gode udbytter og en forholdsvis ubesværet høst. Sortering af den høstede blandsæd forbliver dog en udfordring, som det er nødvendigt at løse, for at samdyrkning kan konkurrere med dyrkning i renbestand.
Sortering er udfordringen
I modsætning til blandinger af lupin/hvede eller byg/ært eksempelvis, er oprensnings- og sorteringsudfordringen væsentligt større for havre/linser. Størrelse og vægtfylde varierer nemlig mindre, hvilket stort set umuliggør en effektiv sortering med almindeligt udstyr. Dette fordyrer processen og kan være det springende punkt, når valget står mellem linser og havre hver for sig eller sammen.

Oprensning af samdyrkede linser
Linser er højværdiafgrøden. Men for at den kan tælle som en sådan, skal varen have en høj renhed og behøver derfor oprensning og sortering. For at opnå en effektiv sortering skal det foregå i to trin. Det første trin er en grovrensning, hvor man kan anvende en kombination af solde, luft og triør. Her har det i forsøg vist sig muligt at opkoncentrere andelen af linser til over 80 pct. Triøren er ofte nødvendig for at opnå en tilfredsstillende, indledende oprensning. Dette trin estimeres at koste 3-4 kr. pr. kg sorteret linse, hvis det udføres eksternt.
Farvesortering af samdyrkede linser
Herefter er der behov for en farvesortering for at opnå et rent slutprodukt. Hvis den indledende oprensning er foretaget, estimeres det, at farvesorteringen kan gøres for 5-6 kr. pr. kg sorteret linse. Der er i 2021 og 2022 lavet forsøg med forskellige sorteringsmetoder i projekterne Diversify og Samdyrkning af konsumafgrøder. Oprensning og sortering af linser og havre har vist sig udfordrende på gårdniveau, og det har i alle tilfælde været nødvendigt med en yderligere farvesortering for at kunne få et rent produkt af linser til sidst. Med farvesortering har det været muligt at frarense havren effektivt og opnå en renhed af linser på over 99 pct. Det eneste, farvesorteringen ikke kunne frasortere effektivt, var nogle få frø af snerlepileurt.

Bedre økonomi ved renbestand end samdyrkning
Som det kan ses i beregningseksemplet herunder, vil det selv med en relativt høj andel af linser og et fornuftigt udbytte være svært at holde samme dækningsbidrag, som i linser i renbestand – når disse lykkes. Andelen af linser er sat til 15 pct., mens udbyttet af linser i renbestand er sat moderat for ikke at fordreje beregningen. Desuden er der afsat 3 kr. pr. kg til oprensning af linser dyrket i renbestand. Alligevel holder denne dyrkningsform den bedste økonomi frem for samdyrkning. Beregningseksemplet er et estimat, og tallene skal dermed tilpasses den enkelte producents forhold, hvis det skal bruges som beslutningsstøtteværktøj i valg af dyrkningsform.
Prisestimat til oprensning af linser (2022):
- Grovsortering (sold, 2 x triør): 3-4 kr. pr. kg sorteret linse
- Farvesortering: 5-6 kr. pr. kg sorteret linse
- Samlet udgift: 8-10 kr./kg sorteret linse


Måske er du også interesseret i

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd