Udgivet 21.10.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske spisekartofler: Arealet er stabilt
Tal fra 2024 viser, at arealet med økologiske kartofler har stabiliseret sig omkring 2.000 hektar. Det er et væsentligt fald fra 2020, hvor der blev dyrket ca. 2.700 hektar, hvoraf en del gik til økologisk stivelsesproduktion. To projekter samler branchen for at fokusere på barrierer i kæden fra jord til bord.
Af Sven Hermansen, Anna Borum
I en opdateret rapport om økologisk kartoffelproduktion i Danmark har vi set på udviklingen i det økologiske areal med kartofler fra 2015 til 2024. Her viser de nyeste tal, at det økologiske areal med kartofler udgør 2.140 hektar, hvoraf 74 % består af spisekartofler. Når vi ser på antal ejendomme med registreret dyrkning af økologiske kartofler og antal hektar pr. ejendom i 2024, ser vi, at der er 10 ejendomme, som dyrker mere end 50 hektar kartofler, mens næsten halvdelen af ejendommene har 1 hektar eller mindre. Så det er ofte mindre arealer med kartofler, der dyrkes hos de registrerede avlere.
Økologien udgør en stigende andel af det danske areal med spisekartofler, og med en markedsandel på 22,3 % (kilde: Kauza husstandspanel detailsalg 2023) er afsætningen i butikkerne også i den høje ende. Alligevel er der grund til at gøre en indsats for danske økologiske spisekartofler, for 24 % af de solgte økologiske kartofler er importerede, og arealet med spisekartofler herhjemme er generelt faldende.
En klimavenlig knold
Kartoflens positive profil i kostråd og klimaberegninger burde i sig selv medvirke til øget forbrug, men det kommer ikke af sig selv. Derfor sætter branchen i to projekter fokus på de vigtigste elementer, der kan stå i vejen for et større salg, herunder kvaliteten af de økologiske spisekartofler.
Sortsforsøg med biostimulanter
I det økologiske projekt SROPP under GUDP-programmet RDD8 er forskning i biologiske metoder den primære indsats. Forskellige biostimulanter bliver undersøgt i potteforsøg og under markforhold. Skimmel koster udbytte, og sølvskurv og blackdot koster kvalitet fra lager og videre frem i kæden til forbrugerne. Vi undersøger, om sorter med gode resistensegenskaber bedre kan udnytte effekten af forskellige biostimulanter end mere modtagelige sorter.
Forsøg hos landmænd i Himmerland og Sønderjylland
I projektet OnfarmPlus arbejder Innovationscenter for Økologisk Landbrug med geolokalisering af jordbund, udbytter og sygdomsangreb. Geolokalisering kan bidrage til at et langt mere nuanceret billede af effekten af forskellige strategier, end det vi traditionelt arbejder med i forsøg. En af de grundlæggende ideer er, at avleren bestemmer, hvad der afprøves i marken. I 2023 undersøgte vi tildeling af have-parkaffald, læggeafstand, biostimulanter og afgasset gødning hos Eskild Romme i Himmerland og på Gram Slot i Sønderjylland.
N-optimum ved dyrkning af økologiske spisekartofler undersøger vi i 2024. Der er nemlig stor usikkerhed om gødningsniveauet til økologiske spisekartofler, og det formodes, at flere avlere overgødsker. Derfor undersøger vi tre niveauer af ammoniumkvælstof tildelt som gylle før lægning, hvor effekten på kvalitet og udbytte undersøges. Derudover undersøges anvendelsen af biostimulantet Proradix til forbedret knoldkvalitet. Knoldkvalitet er identificeret som en af de store problematikker i produktionen af økologiske spisekartofler.
Få avlere og stor variation
Økologisk kartoffelproduktion i Danmark er drevet af relativt få avlere, som i høj grad selv har skaffet viden og dannet deres egen erfaring på økologisk produktion. Baseret på bedriftens egen produktion, ofte gennem flere generationer. Derfor er der stor variation i fokuspunkter i forhold til de forskellige aspekter af kartoffel-produktionen. I 2023 er 5 danske kartoffelavlere blevet interviewet omkring deres praksisser og erfaringer fra erhvervet.
I rapporten har vi beskrevet avlernes beretninger inden for bl.a. teknologianvendelse, herunder lægning, optagning ukrudtsbekæmpelse m.m. Rapporten giver også en generel analyse af økologisk kartoffelproduktion i Danmark baseret på de nyeste tal.
Rapport om økologisk kartoffelproduktion i Danmark, opdateret august 2024 (pdf, 12 s.)