Udgivet 12.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologer må gerne bruge hurtigtvirkende gødninger
Må man bruge gødninger med letoptageligt kvælstof i økologien? Ja, viser en nærlæsning af økologireglerne.
Af Erik Fog
Tildeling af gødning med hurtigtvirkende kvælstof tidligt i vækstsæsonen kan hæve udbytterne for afgrøder med stort kvælstofbehov i økologisk jordbrug og dermed gøre produktionen mere klimaeffektiv. Det kan blive afgørende for den videre udvikling og udbredelse af økologisk jordbrug. Men vil det ikke svare til at bruge mineralsk kunstgødning, kan man spørge?
I projektet ClimOptic har vi undersøgt, om man i økologisk jordbrug kan opnå en klimafordel ved at dyrke kløvergræs til biogasproduktion og efterbehandle den afgassede gødning, så økologerne kan få adgang til hurtigtvirkende kvælstofholdige gødninger, der kan hæve udbyttet.
Separeret flydende gødning virker og må anvendes
Projektet viser en god udbytteeffekt, når flydende, separeret gødning med et højt indhold af ammonium nedfældes før vækstsæsonen. Vi har også gennemført en nøje vurdering af, om de teknikker, der bruges på biogasanlægget, og selve brugen af de effektive flydende gødninger lever op til de økologiske principper og regler. Det korte svar er, at det lever godt op til både principper og regler, og Landbrugsstyrelsen har også undervejs i projektet meddelt, at den type gødning kan bruges i økologisk jordbrug.
Men i vurderingen kommer det også frem, at der er en del uklarhed omkring mineralsk og letopløselig gødning. Reglerne forbyder brug af mineralsk kvælstofgødning, hvilket må forstås som kemisk fremstillet kunstgødning. Derimod er der ikke forbud mod at bruge gødninger med letoptageligt kvælstof, og det ville også være ulogisk, da såvel gylle og ajle som kompost indeholder letoptageligt kvælstof i form af ammonium og nitrat.
Økologi skal ses som et samlet system
Økologiforordningen beskriver økologisk produktion som et produktionssystem, der bl.a. kombinerer bedste praksis på miljø- og klimaområdet, en høj grad af biodiversitet, bevarelse af naturressourcer – og er i overensstemmelse med forbrugernes efterspørgsel efter produkter, der produceres ved anvendelse af naturlige stoffer og processer.
Systemet med at dyrke mere kløvergræs, bruge det til biogasproduktion og efterfølgende tilbageføre næringsstofferne via den afgassede gødning passer fint til den beskrivelse. Det er håbet, at projektet kan hjælpe en mere effektiv kvælstofudnyttelse på vej i økologisk jordbrug, og at det beskrevne system kan blive økonomisk attraktivt.



Måske er du også interesseret i

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

08.04.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Struvit udfældes fra spildevand, og har et fosforindhold, der gør det velegnet som startgødning til økologiske højværdiafgrøder.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion