Udgivet 20.04.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske markforsøg vil optimere kvælstoffrigivelsen ved omlægning af flerårig kløvergræsmark
En helt ny serie af økologiske markforsøg vil over de næste tre år undersøge, hvad kløverandel, jordtype og valg af jordbearbejdningsstrategi forud for pløjning, betyder for mineralisering og rettidig frigivelse af kvælstof til den efterfølgende vårbyg ved omlægning af en kløvergræsmark.
Af Sidsel Birkelund Schmidt, Linda Michelle Handrup
I en ny række forsøg i økologiske marker vil konsulenter fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug i tæt samarbejde med landmænd og forsøgsenhederne undersøge, hvordan omlægning af flerårige kløvergræsmarker med forskellige kløverandele, kløvertyper, jordtype, og valg af jordbearbejdningsstrategi før pløjning og såning, påvirker mineraliseringen og frigivelsen af kvælstof.
Det kvælstof, som er naturligt lagret i kløvergræsmarken, skal nemlig frigives, så det kommer bedst muligt til gavn for den efterfølgende afgrøde. En økologisk vårbygmark behøver ikke yderligere kvælstoftilførsel efter en god kløvergræsmark, men det betyder, at kvælstoffrigivelsen skal kunne optimeres efter vårsædens behov.
”I de nye markforsøg undersøger vi betydningen i vårbyg, der kvitterer for optimal kvælstofforsyning i de tidlige vækststadier, hvorfor kvælstof skal være tilgængeligt på det helt rette tidspunkt,” forklarer Sidsel Birkelund Schmidt, der er specialkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
”Vi undersøger tre forskellige teknikker på to forskellige tidspunkter, inden pløjning og såning for at undersøge, hvilken teknik og hvilket tidspunkt, der sikrer den bedste omsætning og frigivelse af kvælstof til den efterfølgende vårbyg,” uddyber Sidsel Birkelund Schmidt.
De tre strategier i forsøget er:
- Ingen jordbearbejdning inden pløjning
- Tallerkenharvning inden pløjning
- Stubharvning med vingeskær inden pløjning.
Forsøgene anlægges desuden både i kløvergræsmarker med forskellige alder (2-4 år), lav (30-40 %) og høj (60-80 %) kløverandel, ligesom de udføres på både sandede og lerede jordtyper.
”Umiddelbart forventer vi, at jo bedre findeling af kløvergræsset forud for pløjning, jo hurtigere sker omdannelsen til plantetilgængeligt kvælstof, fordi mikroorganismerne nemmere kan gå i gang. ”Men måske kan mineraliseringen også ske for hurtigt og for tidligt, så kvælstoffet allerede er udvasket fra rodzonen, inden vårbyggen kan nå at optage det,” fortæller Sidsel Birkelund Schmidt. Her kan de forskellige jordtyper også have betydning for tidspunkt og bearbejdningsteknik”, tilføjer hun.
”Vi har en hypotese om, at en tidlig bearbejdning og mineralisering vil være en særlig ulempe på sandjord, hvor der er størst risiko for udvaskning, mens der kan være fordele ved den tidligere indsats på lerjord. Det afgørende er, at det omsatte kvælstof er tilgængeligt, netop når vårbyggen har brug for det. Det bliver spændende at følge forsøgenes resultater igennem sæsonen og til høst. Forsøgsserien forløber over 3 år, så vi får et fagligt fundament for at evaluere, hvordan de forskellige teknikker påvirker høstudbyttet, herunder også årsvariationen,” fortæller Sidsel Birkelund Schmidt.
De økologiske markforsøg udføres over i alt tre år fra 2023 til og med 2025 fordelt på forskellige lokaliteter og jordtyper rundt om i landet og er en del de økologiske Landsforsøg ®
I år finder forsøgene sted på fire forskellige geografiske placeringer, og næste år bliver forsøgene gentaget på nye lokationer. Resultaterne bliver blandt andet opgjort efter høst ved at måle kerneudbytte og koncentration af råprotein i vårbyggens kerner, hvor kvælstoffet lagres.
Se video om de forskellige typer af jordbearbejdning i en 3. års kløvergræsmark:



Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

26.02.2025
Pløjning i et regenerativt landbrug
Når ploven bruges strategisk, kan den bidrage til at genopbygge jordens sundhed og understøtte et regenerativt landbrug.
Jord- og jordbearbejdning
Reduceret jordbearbejdning
Kulstoflagring

23.09.2024
Regenerativt landbrug i økologisk landbrug - en vidensyntese
Rapport fra Aarhus Universitet beskriver økologiens muligheder og barrierer for en regenerativ praksis, der opretholder og forbedrer jordens sundhed.
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Efterafgrøder
Reduceret jordbearbejdning
Regenerativt jordbrug

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer

01.05.2024
PFAS og pesticidrester nedbrydes i kompost
Miljøskadelige stoffer i restbiomasser fra byer og parker kan mindskes gennem kontrolleret kompostering med op til 54% for PFAS og op til 98% for pesticider.
Næringsstoffer
Kompost
Jord- og jordbearbejdning
Frugtbar jord
Liv i jorden

11.03.2024
Bekæmpelse af rodukrudt ved særlige vejrforhold
Når vinduet til at bekæmpe rodukrudt bliver mindre på grund af våde efterår eller større på grund af tørke og tidlig høst, kan det blive aktuelt at inddrage løsninger til ukrudtsbekæmpelse, som normalt ikke vil blive brugt.
Ukrudt
Jord- og jordbearbejdning
Bekæmpelsesmetoder

22.01.2025
Økologiske landsforsøg 2023
Årets landsforsøg giver nyttig viden om bl.a. strategier mod problemukrudt, gødskning af bælgsæd og etablering af efterafgrøder.
Afgrøder
Efterafgrøder
Jord- og jordbearbejdning
Ukrudt

01.02.2024
Mikrobiel diversitet i jorden stiger, når vi tilfører kompost
Det mikrobielle samfund i dyrkningsjorden har en række helt afgørende funktioner i samspil med planterne.
Jord- og jordbearbejdning
Frugtbar jord
Liv i jorden
Biodiversitet
Liv over og under jorden

21.08.2024
Lattergas fra efterafgrøder
Efterafgrøder kan både have positiv og negativ klimapåvirkning. Et notat og to videoer fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug beskriver processer og forudsætninger for lattergasudledning og markforsøg med nedmuldning af efterafgrøder.
Efterafgrøder
Teknikker for jordbearbejdning
Beregningsværktøjer
Kulstoflagring
Emission

02.02.2024
Rådgiveres brug af jord- og planteanalyser
Øget opmærksomhed på jordfrugtbarhed fører til øget brug af mere detaljerede og specifikke metoder til at analysere jord og planter.
Næringsstoffer
Jord- og jordbearbejdning

16.11.2023
Regnorme styrker din jord
Mange regnorme i jorden vidner om biologisk aktivitet. De er dermed en god indikator for jordens sundhed og frugtbarhed.
Dyrkningssystemer
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Biodiversitet
Liv i jorden
Frugtbar jord