Udgivet 21.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Af Jesper Fog-Petersen
Blgsæd dyrket i renbestand er forbundet med en høj produktionsrisiko, og udbytterne svinger meget. Desuden er alle korn- og bælgplanter relativt svage konkurrenter mod uønskede ukrudtsplanter og har tendens til lejesæd. Samdyrkning modvirker disse risici.
Afgrøden bliver samlet set mere robust, og hvis én art svækkes, kan den erstattes af den anden. Når blandingspartnerne passer godt sammen, udvikles der mere bladmasse, og ukrudt undertrykkes mere effektivt. Beskyttelsen mod potentielle skadegørere forbedres også. Gøres det rigtigt, øges udbyttet med op til 25-67 %, fordi ressourcer som sollys og næringsstoffer udnyttes langt mere optimalt. Det er især vigtigt på økologiske planteavlsbedrifter, hvor kvælstof generelt og i nogle områder i særlig grad er begrænsende for udbyttet.
Vi har samlet forsøgsresultater og gode råd om dyrkning af ærter, linser og lupin i notatet Samdyrkning af bælgsæd med korn.
Måske er du også interesseret i

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

15.01.2025
Toastning af ærter, rapskage og hørfrøkage giver ekstra AAT
Varmebehandling af ærter, koldpresset rapskage og hørfrøkage øger indholdet af AAT med 20-45 %
Kvæg
Fodring
Bælgsæd

06.12.2024
Madprofessionelle tester danske bælgfrugter
Test af økologiske, dansk dyrkede bælgfrugter i professionelle køkkener giver ny viden om bælgfrugternes kvalitet som råvare i velsmagende måltider.
Bælgsæd