Udgivet 07.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Manglende viden er en stopklods for mere økologisk frugt og grønt
En rundspørge blandt fremtidens fødevareproducenter samt en række interviews med nuværende producenter afslører, at manglende viden er en barriere for at øge en dansk produktion af økologisk frugt og grønt.
Af Linda Michelle Handrup, Simon Møbjerg Sørensen
I dag anvendes kun 0,34 % af det dyrkede areal i Danmark til at producere frilandsgrønsager. Samtidig er vi det land i Europa, der importerer mest frugt og grønt fra andre lande. Den danske produktion af frugt og grønt skal øges, hvis man vil reducere landbrugets klimaaftryk ved at producere flere plantebaserede fødevarer i stedet for foder til husdyr i fremtiden.
I projektet ”Mere økologisk frugt og grønt: En robust produktion af fødevarer” har Innovationscenter for Økologisk Landbrug undersøgt, hvilke barrierer der forhindrer en øget dansk produktion af økologiske frugter og grønsager. Til formålet er lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt landbrugsskoleelever og udført en række interviews med nuværende producenter og grossister.
Producenter mangler viden
Nu foreligger resultaterne af undersøgelserne, og det, der springer i øjnene, er fraværet af viden. De nuværende producenter oplever, at der mangler viden om og forståelse for produktionsvilkår hos aftagere og forbrugere. Mens den kommende generation af fødevareproducenter har fået ’intet’ eller ’for lidt’ viden om grøntsagsproduktion i deres uddannelsesforløb.
Svarene blandt landbrugsskoleeleverne viser, at planteavl ligger på førstepladsen, når de bliver spurgt, hvilken produktionsform de vil foretrække at have i fremtiden, hvis de får deres eget landbrug. Her svarer 49 % planteavl, mens 31 % svarer husdyr og kvæg, 26 % svarer en kombination af planteavl og husdyr, og 19 % svarer gartneri.
- Grøntsagsproduktion har interesse hos landbrugseleverne, men der er altså 60 % af respondenterne, der svarer, at de savner viden. De har brug for noget mere. Samtidig peger vores interviews på, at der er behov for mere dialog og forståelse mellem forskellige led i værdikæden. Særligt mindre, lokale producenter kan blive udfordret af krav om alsidighed og mængder, siger Nina Preus, der er forbrugersociolog hos Landbrug & Fødevarer og forfatter til undersøgelserne.
I interviewene med de nuværende producenter bliver der sagt, at der er sket et markant tab af madkundskab de seneste 10 år, og at opfattelsen af kvalitet er lig med ensartethed. Det udfordrer producenterne, at aftagerne og forbrugerne ikke har den nødvendige viden om produktionsvilkår.
Viden skal følge viljen til grøn omstilling
I Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil man gøre alt for at stille mere viden til rådighed. Det siger Casper Laursen, der er teamleder for Planter og jord:
- Vi hæfter os ved, at der er en vilje i den næste generation til at satse på planteproduktion og på den grønne omstilling. Det er et godt grundlag for at få flere grøntsager ud på de danske marker. En forøget produktion kan i sig selv være med til at skubbe til viden i hele værdikæden, og hvis både efterspørgslen, afsætningsmulighederne og prestigen ovenikøbet følger med, har vi grundlaget for at skabe forandring. Når det er sagt, er det vores pligt at stille al den viden til rådighed, som vi samler sammen, så vi giver de bedste betingelser for, at den økologiske grøntsagsproduktion kan blomstre.
Læs rapporterne med indsigter fra de to undersøgelser:
Indsigter fra spørgeskemaundersøgelse blandt fremtidens fødevareproducenter (pdf, 20 s.)
Om undersøgelserne:
108 respondenter har svaret på spørgeskemaet. Deltagerne er elever på EUD- og EUX-forløb, samt studerende på uddannelserne til produktionsleder og agrarøkonom. 44 % af respondenterne er på grundforløbet.
Ni kvalitative interviews er gennemført. Seks af dem er med producenter. Tre af dem er med grossister.
Undersøgelserne er udarbejdet for Innovationscenter for Økologisk Landbrug som en del af projektet ”Mere økologisk frugt og grønt: En robust produktion af fødevarer”, der er finansieret med midler fra Fonden for økologisk landbrug og har til formål at skabe fagligt og dyrkningsmæssigt grundlag for en øget produktion af frilandsgrøntsager hos økologiske planteavlere og gartnere.

Måske er du også interesseret i

12.12.2024
Økologisk grønsagsproduktion: Få inspiration til undervisning og praktikforløb
Der er efterspørgsel på mere uddannelse inden for økologisk produktion af grønsager, og i samarbejde med jordbrugsuddannelserne har vi fokus på at udbrede viden om emnet. Her finder du inspiration til undervisning og praktikforløb.
Afgrøder
Grønsager
Generationsskifte

18.03.2024
Grønsagsproduktion skal på skemaet
Interessen for grønsagsproduktion er stigende blandt unge i jordbrugsuddannelserne. Der er behov for at forbedre de nuværende uddannelsesmuligheder for gartnere.
Grønsager
Generationsskifte

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

07.03.2025
Nye etableringsformer
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Generationsskifte

07.03.2025
Generationsskifte: Anbefalinger til sælger
Hvad skal du huske, når du vil sælge en bedrift?
Generationsskifte
Køb og salg af ejendom

20.10.2024
Økologiske grønsagsfrø: Samarbejde på tværs af landegrænser
Med udgangen af 2036 skal grøntsagsproducenter i EU anvende økologiske frø. Det bliver en udfordring at nå dertil, da der er tale om mange kulturer og ofte små arealer sammenlignet med landbrugsafgrøder.
Grønsager
Kartofler
Frøavl

03.03.2025
Planter og frø af grønsager til økologisk dyrkning
Dette skal du være opmærksom på som grønsagsavler, når du bruger planter og frø til økologisk dyrkning.
Udsæd og formeringsmateriale
Produktionsregler
Grønsager

03.03.2025
Produktion af økologisk julesalat, spirer og mikrogrønt
Der gælder særlige regler for økologisk julesalat og spirede frø, som kun må produceres med brug af økologiske frø/planteformeringsmateriale.
Specialafgrøder
Grønsager
Produktionsregler

23.02.2024
Italien: Algeekstrakt styrker tomatplanter mod jordbårne sygdomme
Tomatfrø, der har ligget i blød i ekstrakt af havalger inden såning, viser større modstandskraft mod jordbårne sygdomme.
Udsæd og formeringsmateriale
Grønsager

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder

19.12.2023
Sådan kan du gøde dine grønsager
Grønsager er mere gødningskrævende end andre afgrøder, og med fokus på deres kvælstofbehov giver vi her en oversigt over dine muligheder for at gøde dem.
Grønsager
Næringsstoffer
Grøngødning