Udgivet 06.12.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Madprofessionelle tester danske bælgfrugter
Test af økologiske, dansk dyrkede bælgfrugter i professionelle køkkener giver ny viden om bælgfrugternes kvalitet som råvare i velsmagende måltider.
Af Anna Borum, Malene Hangstrup Kræfting
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har i 2023 og 2024 tilbudt såkaldte Smagekasser til professionelle køkkener og fødevarevirksomheder som en mulighed for at teste danske råvarer af økologiske bælgfrugter, dyrket hos økologiske landmænd. Interessen har været stor, og nu er evalueringerne kommet ind. Køkkenerne blev blandt andet bedt om at evaluere kvaliteten af de danske bælgfrugter i forhold til den råvare, de normalt bruger.
Generelt har køkkenerne været positive og vurderet, at bælgfrugterne i Smagekassen var af høj kvalitet i forhold til smag og konsistens. Især Anicia-linsemel og hele Beluga-linser vurderes positivt. Køkkenerne svarer, at de gerne vil bruge flere danske, økologiske bælgfrugter i deres retter i fremtiden, samtidig med at der kan være barrierer som f.eks. pris og tilgængelighed.
Her bringer vi nogle af evalueringerne. Deres input kan også bruges i det fremtidige arbejde med at finde egnede sorter og udvikle dyrkningsvejledninger.
Friske bælgfrugter giver kortere kogetid
Friskhed kan have en indvirkning på kogetiden. Udsagnet er ikke påvist, men det var den oplevelse, som mange køkkener meldte om. Nogle gange tager det længere tid at koge bælgfrugter, der har været lagret i lang tid, da de kan miste fugtighed og blive hårdere med tiden. Bælgfrugterne koger ikke så hurtigt ud som andre bælgfrugter, der normalt importeres fra udlandet. De holder farven og bevarer en lækker konsistens.
Ensartethed er vigtig for kogetiden
Et af de parametre, som er vigtige for køkkenerne, er ensartethed i størrelse af råvaren. Her kan for eksempel fremhæves hestebønnen 'Fuego', som flere brugere oplevede uens i størrelse. Det har betydning, når man koger større batches i et professionelt køkken med mange daglige portioner.
Når vi dyrker hestebønner, lægger vi normalt vægt på at bruge sorter, som har et stort og stabilt udbytte under varierende dyrkningsbetingelser, hvorfor sorten Fuego mange år i træk har været den mest solgte hestebønnesort i Danmark. Skal man dyrke til konsum, kan det være, at andre sorter er bedre egnede. De køkkenprofessionelle fremhæver, at hestebønnerne har en sej skal, idet de var uafskallede, samt at nogle bønner havde huller, og at der var forekomst af dyr i bønnerne.
Lupin overrasker
Lupinerne var som den eneste bælgfrugt i Smagekassen afskallet. For mange var lupinerne nyt land og første gang, de blev set og smagt på. Samtidig var det også den type bælgfrugt i Smagekassen, som fik mest omtale og kommentarer med på vejen. Lupinernes konsistens bliver beskrevet som ensartet og helt speciel. Brugerne mener, at den adskiller sig fra de andre bælgfrugters konsistens. Dette kan blandt andet være på grund af lupinernes relativt høje fedtindhold og mindre indhold af stivelse.
Tilbagemelding på lupinernes smag er, at den er mild og god, og det er samtidig den af bælgfrugterne, som opleves mest frisk i smagen. Udfordringen ved lupiner er at finde sorter, som har et lavt alkaloidindhold, idet alkaloider er giftige for både dyr og mennesker. Sorten Iris er en smalbladet lupin, som er kendt for at have et lav alkaloidindhold.
Undgå stenærter
Stenærter er en betegnelse for tørrede ærter, der er blevet så tørre, at de føles hårde som sten. De er hverken rare at bide i eller gode for tænderne. De små, meget hårde ærter kan være vanskelige at koge og kræver ofte en længere kogetid for at blive bløde og spiselige. Stenærter kan forekomme, hvis ærterne er høstet med for lavt vandindhold, eller hvis de ikke har været fysiologisk modne på høsttidspunktet og derfor er meget små i størrelse.
En række køkkener oplevede at støde på ærter, som ikke ville blive møre næsten uanset, hvor længe de blev udblødt eller kogt. Det er utilfredsstillende at skulle sortere ærter fra, som ikke er blevet kogt. Det koster tid og ekstra arbejde i køkkenet. Man bør derfor undgå stenærter enten ved frasortering efter høst eller ved at have dette for øje i dyrkningspraksis.
Generelt var der mange positive tilbagemeldinger på ærterne, selvom der også var stor forskel på de tre sorter i relation til farve, størrelse og anvendelsesmuligheder. Octavia, som er en forholdsvis stor ært, flækkede nemt, hvilket gjorde dem mest egnet til f.eks. pureer. De store Octavia-ærter kan let utilsigtet flække under høst, bl.a. hvis de er blevet meget tørre, og høst-håndteringen skal derfor være skånsom for at forebygge dette.
Faste, ikke melede linser
Linserne af typen Anicia blev beskrevet som store og lækre i konsistens, faste, bløde og uden at koge ud ved tilberedning. Red Flash var gode til gryderetter, men havde dog ikke så gode jævningsmuligheder som de kendte splitlinser. Brugerne synes, at linserne har en god smag i forhold til lignende udenlandske produkter.
Modtagerne af Smagekasserne var positivt stemte over for at bruge flere danske bælgfrugter i deres køkken, men fremhævede bl.a. pris og tilgængelighed hos de større grossister som en stor barriere for at bruge flere danske bælgfrugter lige nu.
Danske, økologiske bælgfrugter i Smagekassen 2024:
- Afskallede og flækkede Fuego-hestebønner
- Ingid-ærtemel
- Anicia-linsemel
- Hele Beluga- og Samos-linser
- Sorte Elmo-kikærter
Danske, økologiske bælgfrugter i Smagekassen 2023:
- Hestebønner af sorterne Tiffany, Fuego og Taifun
- Ærter af sorterne Greenway, Octavia og Ingrid
- Linser af sorterne Red Flash og Anicia
- Lupiner af sorten Iris



Måske er du også interesseret i

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

15.01.2025
Toastning af ærter, rapskage og hørfrøkage giver ekstra AAT
Varmebehandling af ærter, koldpresset rapskage og hørfrøkage øger indholdet af AAT med 20-45 %
Kvæg
Fodring
Bælgsæd

05.12.2024
Forskellige metoder til forarbejdning kan reducere antinæringsstoffer i bælgfrugter
Iblødsætning og varmebehandling kan reducere indholdet af antinæringsstoffer i bælgfrugter – f.eks. alkaloider i lupiner.
Bælgsæd

03.09.2024
Vejledning til bælgplanter i sædskiftet
Få information om det anbefalede antal af frie år imellem forskellige bælgsædsafgrøder, fælles sygdomme og gode råd til forebyggelse og bekæmpelse.
Bælgsæd
Sædskifte
Sygdomme

17.04.2024
Økologisk kikært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk kikært.
Afgrøder
Bælgsæd

03.03.2025
Prioritering af såtidspunkt i økologisk vårsæd
Når forårets markarbejde går i gang, er det vigtigt med en fornuftig prioritering af den rækkefølge, afgrøderne sås i.
Bælgsæd
Korn