Udgivet 09.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Kvalitet og renhed i recirkulerede gødninger
Der er en række udfordringer ved at bruge restprodukter som alternativ til husdyrgødning. Dem er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at afdække.
Af Linda Michelle Handrup
Den økologiske branche ønsker at indfase alternativer til konventionel husdyrgødning for at øge selvforsyningsgraden med næringsstoffer og troværdigheden omkring den økologiske produktion Samtidig er det et politisk mål, at det økologiske landbrugsareal skal vokse. Men hvor skal gødningen til et øget areal komme fra, og hvilke udfordringer ligger der i at bruge for eksempel madaffald som alternativ til husdyrgødning? De spørgsmål er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at finde svarene på.
Biogas af madaffald i fokus
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har undersøgt, hvilke uønskede forurenende stoffer der findes i genanvendt materiale, og hvordan man kan behandle materialet for at reducere mængden af disse stoffer, inden det genanvendte materiale anvendes på marken. Undersøgelserne har fokus på biogasgylle fra madaffald og affald fra detailhandel og procesindustri og resultaterne er samlet i rapporten Barriers of recycled fertiliser use in organic farming.
- Vi skal have styr på, om gødningerne er sikre at anvende for miljøet og for de fødevarer, de skal nære. Vi mangler desuden analyser af, hvorvidt det genanvendte materiale stemmer overens med de økologiske principper og dermed kan bruges i større skala i det økologiske landbrug,” fortæller Maria Alejandra Arias Escobar, der er specialkonsulent og forfatter til rapporten, der er skrevet i EU-projektet Organic Plus.
Forståelsen af gødning skal udvides
Udfordringen ved at bruge genanvendt materiale som gødning er, at der er mange forskellige typer af forurenende stoffer med forskellige karakteristika, der kræver forskellige teknikker for at blive reduceret eller fjernet. I husholdningsaffald er mikroplast i form af rester fra affaldsposer og fra affald, der ikke er sorteret korrekt, det forurenende stof, forklarer Maria Alejandra Arias Escobar.
En stram regulering på området sætter grænserne for, hvilket materiale man kan bruge som gødning i økologisk landbrug. Indtil nu har vi i Danmark primært fokuseret på at genanvende husholdningsaffald som gødning til den økologiske produktion.
- Økologien har brug for en bredere forståelse af genanvendte biomasser, der kan anvendes til gødning, og vi har brug for at definere de forskellige forurenende stoffer og regulere området, så de kan bruges forsvarligt i økologisk landbrug. Hvis vi ikke vil mangle gødning til det økologiske landbrug i fremtiden, skal vi turde se på nye alternativer som for eksempel slam, siger Maria Escobar.
Rapport: Barriers of recycled fertiliser use in organic farming (pdf på engelsk, 15 sider)

Husholdningsaffald er en af de tilladte kilder til næringsstoffer i økologisk landbrug.
Måske er du også interesseret i

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

08.04.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Struvit udfældes fra spildevand, og har et fosforindhold, der gør det velegnet som startgødning til økologiske højværdiafgrøder.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion