Udgivet 24.06.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Havre: Nye forsøg skal finde de bedste sorter til havredrik

Havredrik er et efterspurgt produkt som et plantebaseret alternativ til mælk. Nu er en række aktører gået sammen om at finde de bedste sorter af havre for at forbedre kvaliteten af havredrik.

I et nyt projekt er en række aktører på udkig efter den havre, der egner sig bedst til produktionen af havredrik. De vil undersøge ti forskellige sorter for at finde ud af, hvilken havre der giver bedst kvalitet og smag som havredrik.

Forbrugerne vælger i stigende grad plantebaserede drikke som alternativ til mælk, og dansk havredrik er et klimavenligt valg. Fødevareindustrien efterspørger danskproducerede afgrøder til plantebaserede fødevarer, hvilket kræver en omstilling i landbruget, hvor omkring 80 % af landbrugsarealet i dag anvendes til foderproduktion.

- Projektet har som primært formål at forbedre produktionen af havredrik. Med den stigende efterspørgsel efter plantebaserede produkter ser vi en enestående mulighed for at hæve kvaliteten af vores råvarer til havredrik, forklarer projektleder Christine Thomsen fra SEGES Innovation.

- Vi håber, at vores resultater vil støtte landmændene i at dyrke bedre havre, der kan imødekomme den stigende efterspørgsel efter havrebaserede alternativer til mælk og dermed gøre deres afgrøder mere konkurrencedygtige, siger hun.

I projektet deltager også Teknologisk Institut, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Valsemøllen A/S, DöhlerGroup, Dragsbæk A/S og InnovaConsult.

Foto: Michael Erlang-Nielsen

Havredriksproducenter har udfordringer med at skaffe råvarer af ensartet god kvalitet, fordi havrens egenskaber kan variere fra parti til parti. Indtil nu har der ikke været fokus på at undersøge forskelle i de sorter, der anvendes til at producere havredrik. Projektet vil derfor via en række forsøg med ti forskellige sorter med forskellige egenskaber identificere, hvad sorten betyder for havredrikkens smag og kvalitet, så vi kan fremme dansk landbrugs produktion af kvalitetshavre – både under økologiske og konventionelle dyrkningsforhold. 

- Havre er en fantastisk afgrøde, der bidrager til et robust sædskifte. Det appellerer særligt til økologer at dyrke havre, fordi den  har et begrænset kvælstofbehov og kan optage kvælstoffet over en lang periode, som frigives fra efterafgrøder og husdyrgødning, og samtidig er den selv en god forfrugt for efterfølgende afgrøde. Havren er generelt sund og meget konkurrencedygtig over for ukrudt, hvilket tilsammen gør den meget gavnlig i et økologisk sædskifte, forklarer Tove Mariegaard Pedersen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der står for at udvælge sorterne i projektet og planlægge dyrkningen af dem.

Sorterne i forsøget bliver dyrket under de samme forhold og med samme tidspunkter for såning og høst, så forsøgene kan afdække de forskelle, der skyldes sorterne og ikke dyrkningen.

Projektet POATential løber over de næste to år og er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.