Udgivet 05.12.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Forskellige metoder til forarbejdning kan reducere antinæringsstoffer i bælgfrugter
Iblødsætning og varmebehandling kan reducere indholdet af antinæringsstoffer i bælgfrugter – f.eks. alkaloider i lupiner.
Af Anna Borum, Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Christine Thomsen, SEGES Innovation
Med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion er plantebaserede fødevarer som bælgfrugter blevet mere relevante. Ifølge Fødevarestyrelsens kostråd skal vi spise mere planterigt ved blandt andet at indtage 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Bælgfrugter er som udgangspunkt sunde og er en god kilde til kostfibre, protein, vitaminer og mineraler.
Dog indeholder nogle bælgfrugter også en række uønskede stoffer, som kan have negativ effekt på mennesker ved bl.a. at reducere proteinfordøjeligheden og give ondt i maven. Disse stoffer er kendt som antinæringsstoffer, og eksempler på dem er stoffer som lektiner, saponiner, tanniner, vicin, convicin og alkaloider. Forskellige metoder til forarbejdning kan reducere antinæringsstoffer i bælgfrugter.
I et litteraturstudie lavet af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med SEGES Innovation gennemgår vi de forskellige antinæringsstoffer: Hvor og i hvilke bælgfrugter findes de, og hvilke effekter kan de have på menneskets sundhed?
Vi ved, at forskellige forarbejdningsmetoder og efterbehandlinger af bælgfrugterne kan reducere indholdet af antinæringsstoffer. Det kan f.eks. være iblødsætning eller varmebehandling såsom kogning eller afskalning, hvis stofferne primært sidder i bælgfrugtens skal. Vi har kigget i litteraturen for at finde ud af, hvordan de forskellige kendte behandlingsteknikker kan reducere antinæringsstofferne efter høst. Som supplement til litteraturstudiet har vi også lavet analyser på bælgfrugter, der er dyrket økologisk i Danmark. Her har vi analyseret Fuego-hestebønner med og uden skal med fokus på indholdet af vicin, convicvin, tanniner og lektiner. Vi har også set på alkaloidindholdet i Iris-lupiner med og uden skal.
Resultaterne viste, at alkaloidindholdet i lupin blev reduceret både ved udblødning og ved kogning. For hestebønnerne blev indholdet af vicin og convicin reduceret ved udblødning og kogning, og en kombination af udblødning og kogning reducerede indholdet yderligere.
Rapport: Antinæringsstoffer i bælgfrugter - og metoder til reduktion heraf (pdf, 11 s.)
Tilberedning kan reducere alkaloider i lupiner
Tilberedningsmetoder som udblødning og kogning kan mindske alkaloidindholdet i lupinsorterne Frieda og Bolero. Det viser en ny undersøgelse af deres potentiale som fødevarer til human konsum.
Lupiner, som er rige på protein, kostfibre og essentielle mineraler, er et godt alternativ til animalsk protein, hvilket kan bidrage til at reducere fødevaresystemets klimaaftryk. De kan også dyrkes lokalt i Danmark, og det styrker både fødevaresikkerheden og den grønne omstilling.
Lupiner indeholder dog naturlige alkaloider, som kan være giftige i høje koncentrationer og påvirke smagen negativt. Derfor er det nødvendigt at reducere alkaloidindholdet gennem tilberedning. I en ny rapport udarbejdet af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i samarbejde med SEGES Innovation har vi undersøgt behandlingsmetoder til reduktion af alkaloidindholdet i de to lupinsorter Frieda og Bolero for at gøre dem mere egnede som fødevarer.
Undersøgelsen fokuserer på, hvordan forskellige behandlingsmetoder som afskalning, udblødning med og uden salt samt kogning påvirker alkaloidniveauerne i de to lupinsorter. Resultaterne viser, at både udblødning og kogning kan reducere alkaloidindholdet i begge sorter. Tilsætning af salt til udblødningsvandet har desuden en yderligere effekt på reduktionen af alkaloider i Frieda-lupinen. Visse tilberedningsmetoder reducerer alkaloidindholdet i Bolero til under den fastsatte grænseværdi for alkaloider, mens ingen af de undersøgte metoder kan reducere indholdet tilstrækkeligt i Frieda-lupinen.
Resultaterne understreger behovet for at tilpasse behandlingsmetoderne til de specifikke lupinsorter for at sikre et produkt med et acceptabelt alkaloidindhold til human konsum.
Rapport: Tilberedningsmetoder til reduktion af alkaloider i lupiner (pdf, 11 s.)
Undersøgelserne er en del af projektet ”Sunde og velsmagende økologiske bælgfrugter til konsum”, der er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug og Den Europæiske Union – NextGenerationEU.


Måske er du også interesseret i

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

15.01.2025
Toastning af ærter, rapskage og hørfrøkage giver ekstra AAT
Varmebehandling af ærter, koldpresset rapskage og hørfrøkage øger indholdet af AAT med 20-45 %
Kvæg
Fodring
Bælgsæd

06.12.2024
Madprofessionelle tester danske bælgfrugter
Test af økologiske, dansk dyrkede bælgfrugter i professionelle køkkener giver ny viden om bælgfrugternes kvalitet som råvare i velsmagende måltider.
Bælgsæd