Udgivet 18.12.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Økologiske spisekartofler - dyrkningsvejledning

Sædskifte, jordprøver, gødskning, vanding og optagning er særlige fokuspunkter ved dyrkning af øko-spisekartofler

Der er forskel på dyrkningen af kartofler, alt efter hvilken type kartoffel der er tale om. Kartofler kan dyrkes til spisekartofler, læggekartofler, stivelseskartofler eller chips kartofler.

Denne dyrkningsvejledning omhandler dyrkning af spisekartofler.

Når du skal dyrke økologiske spisekartofler, er det en god ide at forholde dig til nedenstående punkter: 

  • Planlæg sædskiftet under hensyntagen til minimering af risikoen for sygdomme og ukrudt i kartoffelmarken
  • Udtag jordbundsanalyser forud for lægning af kartofler, så det sikres at reaktions- og næringsstoftal er i normalområdet
  • Tildel en tilstrækkelig mængde af kvælstof og kalium i gødskningen af hensyn til udbytte og kvalitet i kartoflerne. Kaliumgødskning kan med fordel beregnes ud fra jordprøveanalyserne, men det kræver GPS-jordprøver og mulighed for graduering
  • Tag altid en gødningsanalyse af husdyrgødning inden udbringning, for at sikre korrekt tildeling
  • Vanding er vigtig på sandjord, men udvand ikke mere end det aktuelle vandbehov dækkes, ellers øger det risikoen for sygdomme og nematoder
  • Tør kartoflerne indenfor et døgn efter optagning for at undgå rådangreb. 

 

Udsæd:

Anbefalet udsædsmængde af læggemateriale med en rækkeafstand på 80 cm.

  Læggeafstand
(cm)
Læggeknolde 30-35 mm, ca. 27 gram (mængde i hkg pr. ha) Læggeknolde 40-55 mm, ca. 55 gram (mængde i hkg pr. ha)

Uden vanding

Maks. 35.000 pl/ha

36 10  19

Sorter, der sætter mange knolde 

40.000 pl/ha

31 11 22

Sorter, der sætter få knolde

45.000 pl/ha

28 12 25

Der ønskes specielt små knolde

50.000 pl/ha

25 14 28

Spisekartofler er på kategori 1 listen på OrganicXseeds og der skal derfor anvendes økologisk læggemateriale. 
Udbud ses i www.organicXseeds.dk