Faglig opdatering af landmænd for at fremtidssikre økologisk produktion

Introduktion

Formålet er at indsamle, producere og formidle ny og aktuel viden til økologiske landmænd, ligesom tidligere produceret viden efter behov opdateres og kvalitetssikres inden ny formidling, så det sikres, at landmanden får det bedst mulige beslutningsgrundlag og konstant øgede kompetencer, hvilket fremmer produktionen og øger det økologiske landbrugs konkurrenceevne.

Projektet er inddelt i to arbejdspakker; 1: Opdatering og udvikling af ny landbrugsfaglig viden med praksisnær formidling og 2: Regler og vilkår, som formidles direkte til landmænd og deres rådgivere, når der sker ændringer eller er særlige forhold, som landmanden skal være opmærksom på. Projektet behandler således en lang række emner inden for mange produktionsgrene, og i leverancerne fokuseres på rettidighed og tilgængelighed i forhold til slutbrugerne. Aktiviteterne vil være artikelskrivning, podcast- og videoproduktion samt udarbejdelse af dyrkningsvejledninger, faktaark, manual, udstilling mm. Alle materialer bliver gjort tilgængelige via Innovationscenter for Økologisk Landbrugs informationskanaler og andre aktuelle medier.

Projektet her skal bistå de økologiske landmænd i fortsat udvikling på deres bedrifter og styrke landbrugets robustheden, også økonomisk. Ændrede arbejdsgange, inddragelse af ny viden, optimering og udvikling kræver dels præsentation af den nyeste viden eller revitalisering af ældre viden på rette tid og sted i forhold til at flytte det landbrugsfaglige indhold på bedrifterne, dels opdateret viden og mulighed for at kontrollere, at regler og krav til økologer er overholdt.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2024

Artikler, opslag og lignende 

Temaside - ko med kalv. Temaside på icoel.dk. 

Dispensation til salg af såsæd med lav spireevne - husk at justere udsædsmængden. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

OrganicXseeds – den danske frødatabase. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion vedr. dokumentationskrav, omlægningsvarer, dispensationspraksis, ækvivalenslister, kategori 1 liste mv.

Frugttræer i OrganicXseeds. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. vedr. forudbestilling og udenlandske leverandører.

Frø af efterafgrøder, græs og kløver til økologisk dyrkning. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. med henvisning til yderligere materiale.

Frøblandinger til økologer. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. vedr. urteblandinger med under 70 procent økologisk frø.

Læggekartofler til økologisk dyrkning. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. vedr. fejl i dispensationsansøgningsskema.

Planteformeringsmateriale fra omlægningsmarker. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. med nye funktion i OXS til dokumentation for brug af omlægningsvarer.

Planter og frø af grønsager til økologisk dyrkning. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion bl.a. med tilføjet afsnit om småplanter.

Udsæd til økologisk majsdyrkning. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. med information om specialistgruppe og ækvivalensliste for majs.

Økologisk heterogent materiale – en ny type såsæd. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion, bl.a. med opdateret information om udbud af heterogent materiale.

Produktion af økologisk julesalat og spirer. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion med information om regler for produktion af julesalat og spirer

Prioritering af såtidspunkt i økologisk vårsæd. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside om prioritering af såning mellem forskellige vårsædsafgrøder.

Regler for gødning ved omlægning til økologi. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for økologisk kvægbrug. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for tilskud til skovlandbrug. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for økologiske slagtekyllinger. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Kend dit frøukrudt. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Omsåning af vintersæd. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Bekæmpelse af rodukrudt ved særlige vejrforhold. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Dyrkningsvejledning økologisk vårhvede. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Dyrkningsvejledning økologisk havre. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Dyrkningsvejledning økologisk vårbyg. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Lav forekomst af MRSA i økologiske grisebesætninger. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Manganmangel - en skjult dræber i økologisk korn. Opdatering til artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Regler for økologisk planteavl. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for økologisk grisehold. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for husdyrhold til eget brug/selskabsdyr på den økologiske bedrift. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for økologisk ægproduktion. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside efter udgivelse af opdateret Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Regler for heste på den økologiske bedrift. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Regler for får og geder på den økologiske bedrift. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Mangel på økologisk udsæd - hvordan skal du forholde dig? Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Slætstrategien på din øko-bedrift påvirker grovfoderets udbytte og kvalitet. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Sygdomstryk afgør effekten af podning. Artikel i Økologi - Inspiration til jordbruget nr. 3 2024.

Engelsk udstyr til frilandsgrise kommer til Danmark. Artikel i Økologi - Inspiration til jordbruget nr. 3 2024.

Økologicertifikat 2024: Tjek oplysningerne. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside

PFAS og pesticidrester nedbrydes i kompost. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2024. Opdatering af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Grundvandsbeskyttelse og økologisk drift. Artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Vaccination mod fugleinfluenza: Et overblik. Artikel om vaccineprogrammer af fugleinfluenza på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Ansøgningsfrist for kopræmie. Artikel om frist for ansøgning af kopræmie på icoel.dk.

Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske arealer. Opdateret artikel på icoel.dk om regler for afgræsning med ikke-økologiske dyr.

DMS giver overblik over behandlinger i økologiske kvægbesætninger. Opdateret artikel på icoel.dk om brug af DMS til behandlingsregistrering.

Rodskæring kan bekæmpe kvik, agersvinemælk og agertidsel. Artikel på icoel.dk om svenske og norske forsøg med ukrudtsbekæmpelse med minimal forstyrrelse af jorden.

Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med mærkeordninger. Artikel på icoel.dk om vægtgrænser og arealkrav i forskellige mærkningsordninger.

Administrativ årlig økologikontrol i stedet for fysisk kontrol. Artikel på icoel.dk om forskellige former for økologikontrol.

Skattefri virksomhedsomdannelse af certificerede økologiske bedrifter. Artikel på icoel.dk om ny praksis i Landbrugsstyrelsen ved visse producentskifter. 

Overvintring af sorter af økologisk vinterraps. Artikel på icoel.dk om resultater af spørgeundersøgelse blandt økologirådgivere.

Bionedbrydelig plastikpose er stadig i jorden efter to år. Artikel i Økologisk Landbrug, 28. juni 2024.

Tilføj nye tillæg til eksisterende øko-tillæg. Artikel på icoel.dk om frist for at søge tillæg til frugt/bær og reduceret N

Regler for økologisk kvægbrug. Opdatering af artikel på icoel.dk med de nyeste ændringer gældende for økologer.

Tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder. Opdatering af artikel på icoel.dk med de nyeste ændringer.

Vi mangler retvisende tal for økologiske pattegrises overlevelse. Artikel på icoel.dk om behov for at dokumentere den aktuelle pattegrisedødelighed i økologiske besætninger.

Dyrkningsvejledning økologisk vinterrug. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Dyrkningsvejledning økologisk vinterhvede. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Dyrkningsvejledning økologisk triticale. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Dyrkningsvejledning økologisk rajgræs. Opdatering af dyrkningsvejledning på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Artikel om økologisk biavl. Artikel på icoel.dk om registrering af bigårdes placering.

Artikel om ratio af kvier til køer. Artikel på icoel.dk om antal kvier pr. årsko påvirkning økonomi og klima.

Artikel om vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds. Opdatering af artikel på icoel.dk.

Artikel om afgrødens økologiske status afhænger af høsttidspunktet. Artikel på icoel.dk.

Artikel om rengøringsprocedurer for maskiner og udstyr, som bruges både i økologisk og ikke-økologisk produktion. Artikel på icoel.dk.

Artikel om Tyskland: Kvæg skaber tryghed for kyllinger. Artikel på icoel.dk om de positive effekter af at lade kvæg og kyllinger samgræsse og forhindringerne for at gøre det i Danmark.

Artikel om markens mikrobielle samfund er undersøgt med DNA-analyser. Artikel i MARK nr. 9.

Artikel om økologi og CO2-afgift - sådan vil en afgift påvirke økologisk landbrug. Artikel på icoel.dk.

Artikel om landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser. Artikel på icoel.dk, der opdaterer med de nyeste tal for landbrugets bidrag til klimabelastningen.

Forsvinder plast, når det ender i marken?. Artikel på icoel.dk om nedbrydning af plast og mikroplast, som ender i landbrugsjorden.

Biostimulanters effekt på høns kendes ikke. Artikel på icoel.dk, der referer erfaringer fra praksis med brug af biostimulanter til økologiske æglæggere.

Tilskud til Permanent ekstensivering på økologiske arealer. Artikel på icoel.dk, der beskriver muligheder og krav i tilskudsordning.

Tilskud til Pleje af græs- og naturarealer. Artikel på icoel.dk om deadline og betingelsr for ansøgning om tilsagn.

Regenerativt landbrug på Yatesburg House Farm. Artikel på icoel.dk om pløjefri driftsmetode og positiv klimaregnskab på engelsk, biodynamisk gård.

Jordens sundhed afgør hvor meget du høster. Artikel i Økologi - Inspiration til jordbruget nr. 8 2024.

Udskudt frist for ansøgning om tilskud til Permanent ekstensivering. Artikel på icoel.dk.

Vi mangler retvisende tal for økologiske pattegrises overlevelse. Artikel på icoel.dk.

Lokalt dyrket fedt til økologiske malkekøer. Artikel på icoel.dk.

Havre er velegnet til foderrationer til økologiske malkekøer. Artikel på icoel.dk.

Muligheder for fosfortildeling i økologisk planteavl. Artikel på icoel.dk.

Skovlandbrug: Manual om renholdelse og værn mod skadedyr. Artikel på icoel.dk.

Nedbrydelig plast stadig i jorden efter to år. Presseomtale i Maskinbladet og LandbrugsAvisen.

Samdyrkning af afgrøder - med fokus på bælgplanter. Mindre notat om samdyrkning.

Kalve på græs kræver særligt fokus om efteråret. Opdatering af artikel om kalve på græs i forhold til kalvedødelighed.

Antibiotikafobrug i den økologiske mælkeproduktion. Status på brug af antibiotika fra 2023 samt anbefalinger til reduktion af antibiotikaforbrug.

Gode råd til markedstilgang og udførelse af køb og salg.

Toastning af ærter, rapskage og hørfrøkage giver ekstra AAT. Artikel på icoel.dk.

Toastning af økologisk korn giver ekstra AAT til malkekøer. Artikel på icoel.dk.

Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl. Artikel på icoel.dk.

Mindre udregninger, analyser, notater og lignende

Kalvedødelighed afhængigt af sæson. Notat om kalvedødeligheden i hhv. økologisk og konventionel produktion. Notatet er delvist finanseret af hhv. KAF og PAF.

Slagtefund afhængigt af produktionsystem. Notat om slagtefundsdata i hhv. økologisk og konventionel produktion. Notatet er delvist finanseret af hhv. KAF og PAF.

Sygdomsregistreringer af parasitter. Notat om sygdomsregistreringer i hhv. økologisk og konventionel produktion. Notat er delvist finanseret af hhv. KAF og PAF.

Faktaark

Regler for økologisk kvægbrug. Faktaark om regler for økologisk kvægbrug 2024.

Regler for økologiske slagtekyllinger. Faktaark om regler for økologiske slagtekyllinger 2024.

Økologisk arealstøtte 2024. Faktaark om økologisk arealstøtte 2024. 

Tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder. Faktaark om tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder.

Regler for gødning ved omlægning til økologi. Faktaark om regler for gødning ved omlægning til økologi.

Regler for tilskud til skovlandbrug. Faktaark om regler for tilskud til skovlandbrug.

Regler for økologisk planteavl. Faktaark om regler for økologisk planteavl

Regler for økologisk grisehold. Faktaark om regler for økologisk grisehold

Regler for husdyrhold til eget brug/selskabsdyr på den økologiske bedrift. Faktaark om regler for husdyrhold til eget brug/selskabsdyr på den økologiske bedrift.

Regler for økologisk ægproduktion. Faktaark om regler for økologisk ægproduktion.

Film, videoklip, podcast og lignende

Marknaturen er den del af bedriften, der understøtter agerlands-fødekæden. Video på YouTube kanalen Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Enårige blomsterplanter er grundlaget for fødekæden i agerlandet. Video på YouTube kanalen Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Permanente græsarealer fungerer som et helle for de vilde dyr. Video på YouTube kanalen Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Buske og krat er en vigtig del af marknaturen. Video på YouTube kanalen Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Noget af det mest værdifulde, vi har i vores marknatur, er de store gamle træer. Video på YouTube kanalen Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Podcast: Hvad er regenerativt landbrug? - Holistisk management 6:6. Sjette afsnit i serien "Hvad er regenerativt landbrug" - denne gang med fokus på holistisk management og afgræsning. Interview med Michael Kjerkegaard.

Grønsagsproduktion med Mulch Tech. Video på YouTube om Mulch Tech i grønsagsproduktion.

Opslag på sociale medier, i nyhedsbreve og lignende

Facebookopslag og LinkedIn-opslag

Tema - Ko med kalv. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Facebookopslag om nyttedyrskatalog. Facebookopslag om nyttedyrskatalog på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Dyrkningsvejledninger - klar til dig. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Prioritering af såtidspunkt. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Kender du dit frøukrudt? Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug. 

Er du i taktoren lige nu? Facebookopslag  med link til podcastkanalen ØKO-LYD på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug. 

Styr på afgræsningen. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug. 

Lav din egen efterafgrødeblanding med gratis app. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug. 

Hvad går du efter i din slætstrategi – foderenheder eller kvalitet? Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Det er rigtig godt nyt for økologien. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Markvandring på Lolland. Annoncering af markvandring på Lolland på Facebook (fremvisning af lattergasforsøg) - aflyst pga. manglende tilmeldinger.

Find den optimale udsædsmængde med gratis efterafgrøde app. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

GØR SOMMERFERIEN ENDNU BEDRE MED ØKO-LYD I ØRERNE 🥰⛱. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

ØKO-FODERKORN – FORVENTET UNDERSKUD I DK I 2024. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

RENT MADAFFALD = RENERE GØDNING. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Bliver bionedbrydeligt plast nedbrudt i jord?. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Skovlandbrugsdag 2024. LinkedIn-opslag for Skovlandbrugsdag 2024.

Deltagelse i fosforkonference i Spanien. LinkedIn-opslag fra deltagelse i international konference i Spanien om fosfor.

Gratis temadag om skovlandbrug. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Vidste du, at det er både let og billigt at prioritere marknatur? Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Skovlandbrug: Populært og bæredygtigt. Opslag  fra Skovlandbrugsdag 2024 på LinkedIn-siden for Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Enårige blomsterplanter er grundlaget for hele fødekæden i agerlandet. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Podcast - regenerativt landbrug. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Permanente græsarealer er et helle for de vilde dyr. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

SKOVLANDBRUG: SÅDAN KAN DU SIKRE DIG MOD UKRUDT OG SKADEDYR. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Nyhedsbreve

Læggekartofler: Husk frist for ansøgning om dispensation er 1. marts. Nyhedsbrev med påmindelse om ansøgningsfrist for dispensationer til læggekartofler.

Miniguide til OrganicXseeds. Nyhedsbrev med omtale af miniguide og opdaterede artikler om økologisk planteformeringsmateriale.

Så vårsæden på det rette tidspunkt. Nyhedsbrev med omtale af artikel om prioritering af såtidspunkt i økologisk vårsæd. 

Såsæd af vårbyg og havre kan have lavere spireevne i år. Omtale af artikel vedr. såsæd med lav spireevne i nyhedsbrev.

Kend dit frøukrudt og Omsåning af vintersæd. Nyhedsbrev omtale af artikler på Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Økologisk udsæd af vårbyg er udsolgt. Nyhedsbrev med omtale af artikel på Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Brug økologisk udsæd før omlægningsvarer. Nyhedsbrev om brug af økologisk udsæd før omlægningsvarer.

Gode råd om at lukke høns ud. Nyhedsartikel om god management, når staldpligt ophører og økologisk fjerkræ må lukkes ud igen.

PFAS og pesticider nedbrydes i kompost. Nyhedsbrev d. 1. maj 2024.

Kopræmie kan søges frem til 21. maj. Omtale af artikel i nyhedsbrev.

Præsentationer på wokshop, møder og konferencer o.l. 

Regler for frilands og økologiske søer. Indlæg på workshop: De danske regler for frilands- og økologiske søer, sammenlignet med EU-reglerne.

Økologisk Plantedag. Annoncering markvandring Lolland på hjemmeside (fremvisning lattergasforsøg).

Skovlandbrugsdag 2024. Program for dagen.

Oplæg for branchekreds vedr. brancheanbefalinger for produktion af mælk og kød fra økologisk kvæg. Oplæg om kalvedødelighed afhængigt af sæson, alder og produktionsform.

Oplæg for L&F Økologisektionen. Oplæg om kalvedødelighed afhængigt af sæson, alder og produktionsform.

Oplæg om hjerteordning og bluetongue for branchekreds for produktion af økologisk mælk og kød fra kvæg.

Dyrkningsvejledning

Skovlandbrug: Manual om renholdelse og værn mod skadedyr. Manual om metoder til renholdelse og værn mod skadedyr, ved etablering og drift af skovlandbrugssystemer.

Dyrkningsvejledning. Økologiske spisekartofler - dyrkningsvejledning. 

Dyrkningsvejledning. Økologiske efterafgrøder - dyrkningsvejledning.