Regenerativt landbrug til videreudvikling af økologisk planteproduktion
Introduktion
Formålet er, at danske økologiske landmænd, via forbedret kendskab til regenerative dyrkningstiltag og metoder, rustes til en verden med stadigt stigende krav til fødevareproduktion og dyrkningspraksis, og hvor produktion af konsumafgrøder bliver en central del af landmandens eksistensgrundlag. Målet er at vurdere effekter af regenerativ dyrkningspraksis på jordens sundhed, klimabalance og biodiversitet på udvalgte bedrifter, hvor konsumafgrøder indgår som en vigtig del af sædskiftet.
Projektet har omdrejningspunkt i fem udvalgte bedrifter, som har produktion af konsumafgrøder som en central del af produktionen, og som dyrker jorden efter forskellige regenerative dyrkningsprincipper. Der er tale om en videreførsel af aktiviteter fra projektets første år. På disse udvalgte bedrifter er der i 2023 lavet klimaberegning og biodiversitetstjek, og en undersøgelse af det mikrobielle liv i dyrkningsjorden og andre indikatorer for jordens sundhed. Dette skal belyse effekten af regenerativ dyrkningspraksis ved økologisk planteproduktion med fokus på konsumafgrøder.
I 2024 vil der på bedrifterne blive afprøvet kriterier for en udenlandsk certificering for økologisk regenerativ produktion for at undersøge, om bedrifterne lever op til disse kriterier i en dansk sammenhæng, og om der kan hentes inspiration heri. I Østrig er man er i gang med at udrulle en certificeringsordning, og der hentes erfaringer herfra. Beskrivelser af bedrifterne og erfa-ringer med regenerativ dyrkningspraksis fra Østrig vil blive kommunikeret til inspiration for andre land-mænd.
Effekten af projektet vil være, at økologiske landmænd får øget viden om den regenerative dyrk-ningspraksis’ betydning ved produktion af økologiske konsumafgrøder, og betydningen for dyrkningsjord, klima og biodiversitet. En afledt effekt heraf er, at flere økologiske landmænd potentielt vil inddrage rege-nerative dyrkningstiltag i den økologiske produktion.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater
Artikler, opslag og lignende
Fagligt oplæg: Certificering vs. verifikation. Oplæg om mærkningsordninger for regenerativt landbrug, præsenteret til workshop i Tænketanken Frej.
Regenerativt landbrug i praksis. Omtale i nyhedsbrev af de tre cases.
Mindre udregninger, analyser, notater og lignende
Indsamlet viden om certificering af regenerativt økologisk landbrug. Dette notat samler op på viden om certificering af regenerativt landbrug, som er indhentet i projektet Regenerativt landbrug til videreudvikling af den økologiske planteproduktion i 2023-2024.
Rapport om certificeringsordninger for regenerativt landbrug. Denne rapport beskriver, analyserer og sammenligner eksisterende certificeringsordninger for økologisk landbrug.
Film, videoklip, podcast, SoMe og lignende
Ny podcast - hvordan kan du gøre jorden sundere? Facebookopslag på Facebook-siden Innovationscenter for Økologisk Landbrug
LinkedIn-opslag om studietur til Østrig.
Case beskrivelser
Case: Regenerativt landbrug hos Niels Hansen. Casebeskrivelse på icoel.dk.
Case: Regenerativt landbrug hos Ole Lawaetz Olesen, Agernæs Øko. Casebeskrivelse på icoel.dk.
Case: Regenerativt landbrug hos Søren Jensen, Nyborggaard. Casebeskrivelse på icoel.dk.
Udskudte notater fra 2023
Notat vedrørende jordanalyser. Notat om analyseresultater fra udtagne jordprøver på case-bedrifterne (2023)
Klimaeffekten i regenerativt landbrug. Gennemgang af klimavirkemidler i regenerativt landbrug og relation til klimaberegninger og opgørelser af effekter (2023).