Udgivet 19.09.2018
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Få inspiration til natursamarbejde
Er du motiveret for at komme i gang med at skabe mere natur og biodiversitet på dine marker? Så har vi lavet et inspirationskatalog til dig, der vil i gang i dag.
Af Julie Rohde Birk
Samarbejde har en evne til at motivere os til at gøre en ekstra indsats, og fastholder vores interesse for dét, vi samarbejder om. Når vi hjælpes ad, kan vi udrette store ting og gøre en større forskel for naturen, end det er muligt på egen hånd. Vi har udarbejdet et nyt inspirationskatalog som en del af projekt Mere natur i agerlandet – Effektivt natursamarbejde.
I projektet har vi fundet gode eksempler på samarbejde om naturpleje mellem landmænd og privatpersoner, kommuner, foreninger og andre, der har en interesse i naturen. Vi håber, at fortællingerne vil inspirere landmænd, borgere og kommuner til at indgå i flere samarbejder om den fælles opgave, vi har for vores natur.
I Danmark har vi cirka 343.000 hektar naturarealer, der er beskyttet gennem Naturbeskyttelseslovens §3. Mange af dem kræver en form for pleje for at sikre dem som habitat for de dyr og planter, der er tilknyttet naturtypen. Omkring halvdelen plejes i dag mangelfuldt eller slet ikke, men fremtiden ser lys ud, for overalt i landet dukker nye og spændende plejeprojekter op. Og rigtig mange af dem som samarbejder mellem mennesker, som har det til fælles, at de tror på, at mere og bedre natur er indsatsen værd.
Nogle af de erfaringer, der oftest er gået igen i løbet af de mange interviews, er den udbredte vilje til at samarbejde, når opgaven er natur. Om det er landmanden, der bliver spurgt om lov til at registrere fredede flagermus på hans grund, lodsejerne, hvis jorder man gerne vil samhegne eller kommunen, hvis hjælp man gerne vil have til etablering af græsningslaug, opleves der opbakning til det gode samarbejde.
Der er behov for, at vi skaber plads til naturen, så lad os omfavne potentialet i det store naturengagement, der findes overalt i landet, og sammen bruge det til at nå målene om fremgang for den danske biodiversitet.
Med inspirationskataloget håber vi at inspirere flere til at samarbejde om de naturopgaver, der ligger forude.
Kataloget er opdelt i en række cases, der repræsenterer forskellige samarbejdsmuligheder. Hver case er beskrevet med opbygning af, og rammer for samarbejdet, fakta og gode råd fra samarbejdspartnerne. Hver case er dernæst beskrevet i artikelform for en mere dybdegående forståelse af samarbejdet.

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Agernæs Øko har fokus på biodiversiteten.
Et BiodiversitetsLøft er et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften.
Naturhensyn
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Biodiversitet
Nyttedyr og økologiske systemer

24.02.2025
Udnyt dine udtagne markarealer bedst muligt
Landbrugsstøtteordningernes bestemmelser om udtagning kan gavne både din produktion og naturen, men det har stor betydning, hvordan du implementerer din indsats.
Naturhensyn
Naturpleje og -beskyttelse

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

15.01.2025
Nyttedyr i økologisk landbrug
Nyttedyr kan reducere skadedyrspopulationen i dine marker betydeligt, hvis du er i stand til at forvalte nyttedyrene på den rette måde.
Skadedyr
Biodiversitet

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

10.01.2025
Video – biodiversitetstiltag i praksis
Det er relativt let og billigt at prioritere marknatur – det kræver bare, at vi giver naturen plads og tid.
Biodiversitet
Liv over og under jorden
Nyttedyr og økologiske systemer

04.02.2025
Stribedyrkning: Danske og udenlandske erfaringer
Rapport fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug samler praktiske erfaringer med stribedyrkning i Danmark og Holland og opridser den nyeste forskning på området.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning
Biodiversitet

01.02.2024
Mikrobiel diversitet i jorden stiger, når vi tilfører kompost
Det mikrobielle samfund i dyrkningsjorden har en række helt afgørende funktioner i samspil med planterne.
Jord- og jordbearbejdning
Frugtbar jord
Liv i jorden
Biodiversitet
Liv over og under jorden

07.11.2024
Effekten af kvæg på græs synliggøres med Ecological Outcome Verification (EOV)
EOV er udviklet under andre klimaforhold, og tilpasninger til danske forhold kan være nødvendige.
Udearealer og afgræsning
Kvæg
Kulstoflagring
Biodiversitet

27.06.2024
Podcast - Skovlandbrug med grise
Podcasten giver bud på, hvordan træer i økologiske grisefolde kan gavne biodiversiteten, klimaet, miljøet og landmandens økonomi.
Grise
Foldsystemer
Skovlandbrug
Klimavirkemidler
Biodiversitet

22.05.2024
Biodiversitet og økologisk landbrug – hvordan hænger det sammen?
Økologisk landbrugspraksis både bruger og understøtter biodiversiteten i agerlandet og producerer samtidig et stabilt udbytte af foder og fødevarer.
Biodiversitet