Udgivet 29.11.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
8 tips: Sådan sikrer du en stærkere natur
Her på siden har vi samlet en række gode tip til en stærkere natur - læs med og bliv inspireret.
Af Julie Rohde Birk
Vil du skabe en stærkere natur på og omkring dine marker? Så følg de otte naturråd, som lyder:
- Skab overblik og sammenhæng
- Plej den natur du har
- Planlæg den årlige naturpleje
- Variation skaber liv
- Giv plads til lys og varme
- Lad naturen blomstre og rode
- Giv de skæve hjørner til naturen
- Brug næringsstof og ukrudtsbekæmpelse optimalt
Skab overblik og sammenhæng
Du har en masse natur på din bedrift, du ved, hvor de vilde dyr holder til, og du har styr på bedriftens gode natursteder. Sæt dig ned og dan dig et samlet overblik. Tegn det gerne ind på et kort. Det gør det lettere at få natur og markdrift til at fungere sammen, uden at de to påvirker hinanden negativt. Når du har et overblik over naturen på din bedrift, er det let at skabe sammenhæng med få og simple tiltag.
Plej den natur du har
Den eksisterende natur på bedriften er det første, du skal se på. Det er nemlig der, du finder den højeste naturværdi, og hvor du med en ganske lille indsats kan gøre utrolig meget. Hvor der er eksisterende værdifuld natur, fortsættes den eksisterende drift. Hvis det altid har ligget i fred, så lad det ligge, og hvis et areal har været afgræsset eller slået, så fortsæt eller genoptag det. Mange steder kan du gøre en indsats for at skærme naturen fra negativ påvirkning i form af eksempelvis næringsstoffer.
Planlæg den årlige naturpleje
Den bedste naturpleje opnås ved at gøre lidt hvert år. F.eks. skal du beskære dine levende hegn med jævne mellemrum, du skal slå eller afgræsse arealer med græs, og etablér naturstriber med eksempelvis vinterfoder med frø af et- og flerårige planter. Planlæg fremtidig naturpleje sammen med markplanen. Du bør også undersøge mulighederne for at få støtte til naturplejen på ejendommen.
Variation skaber liv
God natur er varieret natur. Der skal være plads til både høje og lave træer, korn og græs, afgrøde og bar jord, mark og overdrev, skygge og lys, tørre og våde pletter, gravhøje og vandhuller, læhegn og skov osv.
Variationen giver skjulesteder og ynglesteder og sikrer samtidig fødegrundlaget for agerlandets dyr, så de bliver tilgodeset i hele deres livscyklus.
Biodiversitet på bedriften kan vurderes på flere forskellige niveauer:
- Biodiversitet - mangfoldigheden af alle levende organismer
- Agrobiodiversitet - mangfoldigheden af levende organismer i landbrugssystemet
- Funktionel biodiversitet - mangfoldigheden af levende organismer, der gavner landmandens produktion
Stribedyrkning og skovlandbrug er eksempler på dyrkningssystemer, der øger agrobiodiversiteten. Det kan du læse mere om i folderen:
Brug biodiversiteten i landbruget for at få robuste systemer (pdf-fil, 4 sider)
Giv plads til lys og varme
Skal du have flere dyr og planter i agerlandet, skal du give dem masser af plads. Eksempelvis indeholder et levende hegn føde i form af nødder og bær, men det har ingen nytte, hvis du har sået afgrøden helt op til hegnet, for det gør det utilgængeligt for dyrelivet. En græsstribe langs det levende hegn - også kaldet en fodpose - kan give den plads, der skal til.
Lad usåede, tørre eller våde pletter i marken være. Lærken bruger tørre pletter i marken som redeplads og spisekammer. De fugtige pletter er til stor gavn for viben.
Lad naturen blomstre og rode
Du opnår den bedste natur ved, at du ikke ”friserer” og gør den pæn. Det giver føde, levesteder og muligheder for overvintring. Naturen får mest ud af, hvis bunken af sten og grene får lov at ligge, fordi det giver leve- og skjulesteder for mange dyr. Også de døde og væltede træer er god rodet natur.
Blomster kan findes mange steder. På træer og buske, i flerårigt græs eller som enårige ukrudtsarter i markkanten eller måske i en naturstribe med blomster. Naturstriber er ikke en afgrøde. Du opnår det bedste resultat ved, at de ser lidt tynde ud og er åbne, så der kommer lys til bunden. En naturstribe er en samlet betegnelse, der dækker over lange striber, der tilgodeser agerlandets dyr. For at sikre føde til mange arter kan du efterlade et uhøstet hjørne eller stribe i kornmarken. Det giver føde, der ellers kan være svær at finde sidst på året.
Giv de skæve hjørner til naturen
Der er god økonomi i regulære marker. Dette naturråd handler om at optimere markdriften og samtidig give naturen mere plads. Så tag besværlige hjørner, våde/ tørre pletter og spidse kiler ud af markdriften, og dyrk den i stedet som en regulær mark.
Brug næringsstof og ukrudtsbekæmpelse optimalt
Du får mest muligt ud af markdriften uden at påvirke naturen ved at holde afstand til kanten. Det er afgrøden, der har behov for gødningen - ikke naturen. Det giver også flere penge på bundlinjen.
De 8 naturråd er udviklet af: Danmarks Jægerforbund, Aarhus Universitet, Danmarks Biavlerforening, Naturstyrelsen - miljøministeriet, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Videncentret for Landbrug, Biodynamisk Forening, natur- og vildtkonsulenter, konventionelle samt økologiske landmænd og Økologisk Landsforening i Økologisk Landsforenings i projekt Natur- og vildtpleje i agerlandet.

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Agernæs Øko har fokus på biodiversiteten.
Et BiodiversitetsLøft er et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften.
Naturhensyn
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Biodiversitet
Nyttedyr og økologiske systemer

24.02.2025
Udnyt dine udtagne markarealer bedst muligt
Landbrugsstøtteordningernes bestemmelser om udtagning kan gavne både din produktion og naturen, men det har stor betydning, hvordan du implementerer din indsats.
Naturhensyn
Naturpleje og -beskyttelse

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

15.01.2025
Nyttedyr i økologisk landbrug
Nyttedyr kan reducere skadedyrspopulationen i dine marker betydeligt, hvis du er i stand til at forvalte nyttedyrene på den rette måde.
Skadedyr
Biodiversitet

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

10.01.2025
Video – biodiversitetstiltag i praksis
Det er relativt let og billigt at prioritere marknatur – det kræver bare, at vi giver naturen plads og tid.
Biodiversitet
Liv over og under jorden
Nyttedyr og økologiske systemer

04.02.2025
Stribedyrkning: Danske og udenlandske erfaringer
Rapport fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug samler praktiske erfaringer med stribedyrkning i Danmark og Holland og opridser den nyeste forskning på området.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning
Biodiversitet

01.02.2024
Mikrobiel diversitet i jorden stiger, når vi tilfører kompost
Det mikrobielle samfund i dyrkningsjorden har en række helt afgørende funktioner i samspil med planterne.
Jord- og jordbearbejdning
Frugtbar jord
Liv i jorden
Biodiversitet
Liv over og under jorden

07.11.2024
Effekten af kvæg på græs synliggøres med Ecological Outcome Verification (EOV)
EOV er udviklet under andre klimaforhold, og tilpasninger til danske forhold kan være nødvendige.
Udearealer og afgræsning
Kvæg
Kulstoflagring
Biodiversitet

27.06.2024
Podcast - Skovlandbrug med grise
Podcasten giver bud på, hvordan træer i økologiske grisefolde kan gavne biodiversiteten, klimaet, miljøet og landmandens økonomi.
Grise
Foldsystemer
Skovlandbrug
Klimavirkemidler
Biodiversitet

22.05.2024
Biodiversitet og økologisk landbrug – hvordan hænger det sammen?
Økologisk landbrugspraksis både bruger og understøtter biodiversiteten i agerlandet og producerer samtidig et stabilt udbytte af foder og fødevarer.
Biodiversitet