Udgivet 25.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Agernæs Øko har fokus på biodiversiteten.
Et BiodiversitetsLøft er et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften.
Af Linda Rosager Duve
Agernæs Øko har valgt at få et BiodiversitetsLøft for naturens, bedriftens og fremtidige generationers skyld. Det giver mulighed for at komme i dybden og få mere konkret viden om emnet. Rådgivningen har givet Ole Lawaetz Olesen inspiration og viden om, hvordan han kan gribe konkrete tiltag an.
Agernæs Øko er et driftsselskab med ca. 460 ha, der drives med økologisk grise- og planteproduktion med højværdiafgrøder i form af bl.a. løg, kål, salat og græskar. Hertil kommer et naturområde med fersk-og saltvandssøer, hvor kvæg græsser.
- Min familie har levet på gården i tre generationer, men de seneste 40-50 år er det gået den forkerte vej med biodiversiteten. Dyrelivet forsvinder, og vi har f.eks. ikke nogen vibe eller sanglærke længere, så jeg vil gerne gøre noget for at få både insekter, fugle og andre dyr tilbage, fortæller Ole Lawaetz Olesen.
BiodiversitetsLøft går i dybden
Innovationscenter for Økologisk Landbrug tilbyder BiodiversitetsLøft som et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften. Et BiodiversitetsLøft giver en køreplan for, hvordan man konkret og med sikkerhed kan skabe bedre forhold for vilde dyr og planter i og omkring markerne. Det gavner ikke kun de vilde arter men også produktion og økonomi gennem bedre bestøvning og naturlig regulering af skadedyr.

Insektvolde, stenbunker og en skov, der passer sig selv
I marken har Ole Lawaetz Olesen for to år siden etableret insektvolde for hver 160 m. Det er ’fredede’ områder med græsser og blomster. Stenstakke får lov til at ligge på Agernæs, og skoven får lov til at stå, som den er, uden at der f.eks. bliver fældet noget. Alt sammen for at fremme biodiversiteten.
Derudover har Oles skotske højlandskvæg fået adgang til 8 ha skov, som var ved at gro til. Det har været til gavn for dyrene, som nu har et sted, hvor de kan søge skygge for solen og læ på blæsende og våde dage. Samtidig sikrer dyrene, at skoven ikke gror til i brombær.
Vil have agerhønsene tilbage
Oles næste projekt bliver at genudsætte agerhøns.
- Tidligere var der mange agerhøns på bedriften, men nu er der næsten ingen. Derfor vil vi gerne prøve at genudsætte dem og hjælpe dem på vej. Agerhønsene vil også kunne hjælpe os ved at tage nogle bladlus i marken, forklarer Ole.
Styrket biodiversitet gavner bedriften
Ole er meget bevidst om, at hans indsats for vilde planter og dyr har en positiv effekt på produktionen.
- Vi tænker meget i nyttedyr og forsøger at skabe gode vilkår for f.eks. mariehøns, så de kan hjælpe os med at bekæmpe skadedyr. Forskningsresultater fra Københavns Universitet har vist, at man kan opnå en bekæmpelseseffekt af nyttedyr på op til 50 %. Hvor stor effekten er hos os, ved jeg selvfølgelig ikke, men det har helt sikkert en betydning både i forhold til skadedyr og bestøvning, siger Ole Lawaets Olesen.
- Hvis vi gør det rigtige, så giver naturen os et klap på skulderen, og så gavner det også os, slutter han med et smil.
Måske er du også interesseret i

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

10.01.2025
Video – biodiversitetstiltag i praksis
Det er relativt let og billigt at prioritere marknatur – det kræver bare, at vi giver naturen plads og tid.
Biodiversitet
Liv over og under jorden
Nyttedyr og økologiske systemer

24.02.2025
Udnyt dine udtagne markarealer bedst muligt
Landbrugsstøtteordningernes bestemmelser om udtagning kan gavne både din produktion og naturen, men det har stor betydning, hvordan du implementerer din indsats.
Naturhensyn
Naturpleje og -beskyttelse

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

15.01.2025
Nyttedyr i økologisk landbrug
Nyttedyr kan reducere skadedyrspopulationen i dine marker betydeligt, hvis du er i stand til at forvalte nyttedyrene på den rette måde.
Skadedyr
Biodiversitet

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

04.02.2025
Stribedyrkning: Danske og udenlandske erfaringer
Rapport fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug samler praktiske erfaringer med stribedyrkning i Danmark og Holland og opridser den nyeste forskning på området.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning
Biodiversitet

01.02.2024
Mikrobiel diversitet i jorden stiger, når vi tilfører kompost
Det mikrobielle samfund i dyrkningsjorden har en række helt afgørende funktioner i samspil med planterne.
Jord- og jordbearbejdning
Frugtbar jord
Liv i jorden
Biodiversitet
Liv over og under jorden

07.11.2024
Effekten af kvæg på græs synliggøres med Ecological Outcome Verification (EOV)
EOV er udviklet under andre klimaforhold, og tilpasninger til danske forhold kan være nødvendige.
Udearealer og afgræsning
Kvæg
Kulstoflagring
Biodiversitet

27.06.2024
Podcast - Skovlandbrug med grise
Podcasten giver bud på, hvordan træer i økologiske grisefolde kan gavne biodiversiteten, klimaet, miljøet og landmandens økonomi.
Grise
Foldsystemer
Skovlandbrug
Klimavirkemidler
Biodiversitet

22.05.2024
Biodiversitet og økologisk landbrug – hvordan hænger det sammen?
Økologisk landbrugspraksis både bruger og understøtter biodiversiteten i agerlandet og producerer samtidig et stabilt udbytte af foder og fødevarer.
Biodiversitet