Udgivet 25.08.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Rapport: Økologi er mindre miljøbelastende
En gennemgang af 77 internationale LCA-studier viser, at økologiske afgrøder samlet set har lavere miljø- og klimapåvirkning end konventionelle.
Af Karen Munk Nielsen
Økologiske afgrøder har trods lavere udbytter en mindre miljøpåvirkning end konventionelle afgrøder. Det er hovedkonklusionen i en ny rapport, der sammenfatter resultaterne af 77 internationale livscyklusanalyser, hvor økologisk afgrødedyrkning sammenlignes med konventionel. Bag undersøgelsen står italienske forskere med støtte fra EU Kommissionen.
Når det gælder klimaændringer, ozonnedbrydning, økotoksicitet og ressourceforbrug, har økologisk drift den mindste påvirkning, uanset om man beregner den pr. kg produkt eller pr. hektar. Der er også lavere forsuring, eutrofiering, menneskelig toksicitet, vandforbrug og energibehov, men her er forskellene ikke statistisk sikre.
Kilo produkt eller areal
Klimabelastning fra landbrugsproduktion kan beregnes både pr. kg produkt og pr. arealenhed, og alt efter hvilken enhed, man bruger, kan resultatet falde forskelligt ud. En af grundene er, at økologiske udbytter typisk er lavere end konventionelle, eller sagt på en anden måde: at der går mere areal til at producere samme mængde vare.
Når resultaterne blev opgjort pr. hektar, udkonkurrerede økologiske systemer traditionelle systemer på alle parameter. Opgjort pr. kg havde økologiske systemer en højere miljøbelastning på områderne fotokemisk ozondannelse, partikler, ioniserende stråling og arealanvendelse.
Gødning er væsentlig kilde
På baggrund af de 77 studier konkluderer rapportens forfattere, at gødskning er den aktivitet, der forårsager den største miljøbelastning i de konventionelle produktionssystemer, og den spiller også en rolle i de økologiske. Andre aktiviteter, der skiller sig ud i analysen, er brugen af pesticider i konventionel produktion og maskiner og fossile brændstoffer i økologisk produktion.
Forfatterne konstaterer, at forskellige modeller og metoder gør sammenligningen af systemer vanskelig, og at påvirkning af jordkvalitet, biodiversitet og vandforbrug er dårligt belyst.
Måske er du også interesseret i
11.12.2025
Klimagødning: Vælg gødning med høj udnyttelse og lav udledning af lattergas
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Læs mere om Klimagødning: Vælg gødning med høj udnyttelse og lav udledning af lattergas
17.11.2025
Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
Udvinding af spagnum har en betydelig klimapåvirkning. Derfor er en udfasning af spagnum et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig økologisk gartneriproduktion.
Læs mere om Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til maskinarbejde
Reduceret dieselforbrug og pløjefri dyrkning er nogle af de muligheder, du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til maskinarbejde
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til afgrødevalg og - dyrkning
Afgrøder med stort kvælstofoptag og efterafgrøder i sædskiftet er bare nogle af de muligheder, som du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til afgrødevalg og - dyrkning
19.08.2025
Anbefalinger om kulstoffangst og -lagring i landbrugsjord
Et ekspertudvalg har afleveret en rapport med anbefalinger til tiltag, der kan fremme kulstoflagring i landbruget.
Læs mere om Anbefalinger om kulstoffangst og -lagring i landbrugsjord
10.09.2025
Regenerativt landbrug i en dansk, kontekst
Plantedække året rundt, stor artsdiversitet og minimal forstyrrelse af jorden er nogle af principperne for regenerativt landbrug i en dansk, økologisk kontekst.
Læs mere om Regenerativt landbrug i en dansk, kontekst
28.05.2025
EU forenkler krav til ESG-rapportering
Landbrugssektoren skal ikke have særskilte krav til ESG-rapporteringen, men forenklingen kan gøre det sværere at afspejle økologiens kvaliteter.
Læs mere om EU forenkler krav til ESG-rapportering
13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Læs mere om Klimafordele ved omlægning til økologi
07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Læs mere om Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
07.11.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Læs mere om Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
07.11.2025
Stribedyrkning gavner bæredygtighed og biodiversitet, men har også udfordringer
At dyrke i striber har en række effekter på både biodiversitet, dyrkningsmetoder og økonomi. Her får du de vigtigste erfaringer og anbefalinger.
Læs mere om Stribedyrkning gavner bæredygtighed og biodiversitet, men har også udfordringer
19.08.2025
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Læs mere om Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig