Udgivet 05.07.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
CO2 og CO2-ækvivalenter
I klimadebatten omtales CO2 ofte som gassen, der driver klimaforandringer, og hvor vigtigt det er at nedsætte vores CO2-udledning. Landbruget udleder dog ikke hoveddelen af sine drivhusgasser i form af CO2. Det, man ofte mener, når man diskuterer CO2, er CO2-ækvivalenter.
Der er mange drivhusgasser, som kan bidrage til klimaforandring. Kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O) er de mest omtalte. Hvor kraftigt de forskellige drivhusgasser påvirker klimaet, er dog ikke ens, og derfor standardiserer vi udledningen på tværs af drivhusgasserne med CO2-ækvivalenter.
Drivhusgassers opvarmningspotentiale
En gas’ styrke som drivhusgas opgøres i enheden opvarmningspotentiale relativt til CO2 over en specifik tidshorisont, typisk 100 år. CO2 er den mest almindelig drivhusgas og den reference, de andre sammenlignes med. For eksempel er det estimeret, at 1 kg metan udledt i atmosfæren har samme effekt over 100 år som 28 kg CO2.
Opvarmningspotentiale betegnes ofte GWP, der er en forkortelse for Global Warming Potential.
Opvarmningspotentiale opgives for en bestemt tidsramme, da det varierer, hvor længe en given drivhusgas bliver i atmosfæren. Metan omdannes relativet hurtigt til andre stoffer i atmosfæren og er væk efter cirka 12 år, mens CO2 og lattergas kan forblive i atmosfæren i mere end 100 år. Metan er mere end 28 gange så kraftig en drivhusgas som CO2 i den tid, metanen er i atmosfæren, men da denne periode er kort, er effekten af metan relativt til CO2 i gennemsnit kun 28 gange så kraftig set over 100 år. Opgøres metans opvarmningspotentiale over en tidshorisont på 20 år, er metan 84 gange mere potent end CO2.
Opvarmningspotentiale for tre drivhusgasser
Drivhusgas |
20 år |
100 år |
CO2 |
1 |
1 |
Metan |
84 |
28 |
Lattergas |
264 |
265 |
IPCC leverer tallene
Mange faktorer skal medregnes for at bestemme en drivhusgas’ opvarmningspotentiale, hvorfor det er nødvendigt med fortsat forskning og justering af de tal vi bygger vores klima regnskab på.
Opvarmningspotentialer, der omregner udledning af drivhusgasser til CO2-ækvivalenter, publiceres af FN’s klimapanel, The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Tallene bygger på løbende forskning, og efterhånden som vi bliver klogere, bliver værdierne justeret. Opdaterede tal publiceres med nogle års mellemrum i IPCC’s assessment report. Det er rapporten fra 2014, der på nuværende tidspunkt bruges til at beregne emissioner i Danmark.
Sådan virker drivhusgasser
Når solens stråler rammer jorden, varmes den op. Noget af den varme vil forlade jorden igen som varmestråling. Denne varmestråling bevæger sig igennem atmosfæren, hvor den kan ramme mole-kyler af drivhusgasser og overføre sin energi til dem. En drivhusgas holder ikke på energien, men kan enten sende den videre som ny varmestråling, der senere kan forlade vores atmosfære eller ramme nye drivhusgasmolekyler, eller give energien videre til frit kvælstof eller ilt, der holder på energien som varme. Jo mere drivhusgas i atmosfæren, jo sværere har varmen ved at forlade at-mosfæren. Derfor bliver jorden varmere og varmere i takt med at vi udleder mere drivhusgas.
Jorden udsender varme i forskellige bølgelængder, og de forskellige drivhusgasser opfanger strå-ling af forskellige bølgelængder. Hvor stærk en drivhusgas er, afhænger af hvor effektiv den er til at fange varmestråling, og hvor meget varmestråling der er i de bølgelængder, den kan opfange.
Sekundære effekter skal regnes med
Dertil kommer sekundære effekter. Metan omsættes hurtigt i atmosfæren, men et af biprodukterne af denne omsætning er ozon, der i sig selv også er en drivhusgas. Når vi udregner konsekvensen af udledning af metan, skal vi også medregne den drivhuseffekt, som den afledte ozon skaber.
Læs mere
Landbrugets klimabelastning - omfang og kilder til udledning
Reference
IPCC, 2013: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S.K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P.M. Midgley (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp.
Se også:

Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

25.02.2025
Bæredygtighed - find vej i junglen af beregningsmetoder
Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder med værktøjer, der kan beregne klima og bæredygtighed i landbruget. Målet er de bedst mulige redskaber.
Beregningsværktøjer

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

10.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

10.12.2024
Sådan kan du reducere drivhusgasser fra husdyrgødning
Det kraftige fokus på kvælstofforurening og den kommende CO2-afgift gør det aktuelt at kigge gødningsanvendelsen efter en ekstra gang. Vi har samlet en oversigt over de vigtigste klimatiltag.
Emission
Klimavirkemidler
Husdyrgødning

19.09.2024
Landmænd: S’et i ESG er svært at sætte i skema
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har fået lavet en interviewundersøgelse blandt økologiske landmænd for at få deres input til den sociale bæredygtighed i ESG-afrapporteringen. Selv om en række temaer går igen, er S’et svært at sætte på formel.
ES Greentool
Beregningsværktøjer

16.09.2024
Dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs
Undersøgelser fra Holland og foreløbige resultater fra Danmark tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer på stald. I et forskningsprojekt undersøger vi, om det også gælder i en dansk kontekst, og hvad årsagen er.
Emission
Klimavirkemidler

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer