Udgivet 10.03.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Udnyt naturlig fytase i foderkorn
Høner over 30 uger kan klare sig med mindre fosfor i foderet
Af Karen Munk Nielsen, Niels Finn Johansen
Fosfor i foder til æglæggende høner er en svær balancegang for økologiske fjerkræproducenter, der ikke må bruge foder med syntetisk fremstillet fytase. På den ene side skal hønerne have tilstrækkeligt med fosfor til rådighed til knoglebygning og skalstyrke, på den anden side skal mængden af fosfor i gødningen minimeres af hensyn til miljøet.
Korn indeholder fytase, og rug, triticale og hvede mere end byg og havre. Fytase bidrager til at gøre fosfor tilgængeligt for dyrene, men fytase nedbrydes imidlertid af opvarmning, og derfor er fytaseaktiviteten i pelleteret færdigfoder lav eller ikke eksisterende. For i praksis at sikre forsyningen til hønerne, tilsættes en større mængde total-fosfor til foderet.
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har i projektet Optimal udnyttelse af naturlig fytaseaktivitet i foderkorn undersøgt, om indholdet af fosfor i færdigfoder kan sænkes uden at gå på kompromis med hønernes behov, og om det er muligt for hjemmeblandere at udnytte det naturlige indhold af fytase i korn bedre.
Fosfor i færdigfoder kan sænkes
Fjerkrækonsulent Niels Finn Johansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug vurderer, at den sikkerhedsmargin, som grovvarevirksomhederne arbejder med, når det gælder fosfor, er rigelig stor. Af undersøgelserne fremgår det, at total-fosfor i færdigfoderet til høner over 30 uger kan sænkes til mellem 5,5 og 6,0 g/kg foder, hvor det traditionelt har ligget oppe omkring 6,7.
Afprøvningen blev gennemført på en bedrift med 11 stalde, hvoraf der i de ni blev anvendt forsøgsfoder med lavere indhold af fosfor.
Lavt fosforniveau - høj grad af management
Fodervirksomhederne må ikke med den nuværende lovgivning undlade at varmebehandle kornet i blandingerne og på den måde bevare den naturligt forekommende fytase i foderet. Den vej er derfor kun mulig for hjemmeblandere. I projektets regi er der i 11 besætninger indhentet data om fosfor og fytase i foder, ligesom skalstyrke i æg og knoglestyrke er undersøgt. Besætningerne anvender eget korn i forskellig grad, og variationen mellem besætninger var særdeles stor på alle parametre. Der er en direkte sammenhæng mellem fosforforsyning og knogle- og skalstyrke.
Ifølge Niels Finn Johansen vælger nogle producenter at køre med et meget lavt fosforindhold i foderet. Det fordrer en høj fytaseaktivitet i foderet og management på højt niveau, og i den situation er der ikke plads til svigt.
Konklusioner i projektet
- Den sikkerhedsmargin der hidtil har været anvendt for fosforindhold i foder til øko-høner har været større end nødvendig
- Total-P i fabriksfremstillet foder til økologiske høner over 30 uger kan sænkes til mellem 5,5 og 6,0 g/kg foder svarende til 3,2 g tilgængeligt fosfor pr. kg foder.
- Ved at bruge eget, uopvarmet korn kan man bevare en betydelig fytaseaktivitet, der øger tilgængeligheden af foderets naturlige fosforindhold.
- Den naturlige fytaseaktivitet (200-500 FTU/kg foder) har i undersøgelsen ikke været høj nok til at kompensere for det meget lave fosforindhold, som nogle producenter har kørt med.
- Der er en direkte sammenhæng mellem fosforforsyning og knogle- og skalstyrke.
- Strategisk calciumforsyning sidst på dagen kan være en vigtig metode til at mindske behovet for P til indlejring og mobilisering af calcium fra knoglerne i forbindelse med dannelsen af æggeskal.
Læs mere
Indholdet af fytase i vintersæd er undersøgt i økologiske landsforsøg og refereres i denne artikel.

Der er en direkte sammenhæng mellem fosforforsyning og æggeskallens styrke.
Måske er du også interesseret i

03.01.2025
Sådan reducerer du mængden af fosfor i hønsegødningen
Best practice guide: Få hjælp til at overholde fosforlofterne vha. nye fodringsstrategier.
Æglæggere
Fodring
Management

05.03.2025
Danske, grønne alternativer til fiskemel som hønsefoder
Græs, raps og hamp har potentiale til at erstatte fiskemel som foder til økologiske høns.
Æglæggere
Fodring
Management

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

03.01.2025
Fugleinfluenza: Når du skal holde hønerne på stald
I tilfælde af fugleinfluenza og offentligt påbud om, at hønerne ikke må være ude, bliver de frustrerede. Det kan føre til stress, fjerpilning og kannibalisme.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management
Udearealer og staldforhold

03.01.2025
Biostimulanters effekt på høns kendes ikke
Effekten af biostimulanter er svær at dokumentere, og det er derfor svært at konkludere, om de har en positiv, neutral eller negativ effekt på fjerkræs velfærd.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Fodring

03.01.2025
Pil er et hit hos økologiske høner – når det er ensileret
Pil kan bidrage til at gøre jorden mere robust over for ekstreme vejrhændelser som ekstrem nedbør eller tørke, mindske udvaskning af kvælstof og gøre hønsegården mere interessant at være i, men viser også potentiale som en ernæringskilde - dog først efter forarbejdning.
Æglæggere
Fodring
Udearealer og staldforhold

03.01.2025
Fjerpilningsnøgle: Find årsagen til fjerpilning blandt høner
I Fjerpilningsnøglen finder du som fjerkræproducent hjælp til at finde årsagen, hvis der er fjerpilning i hønseflokken.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management

05.02.2025
Sverige: Mangelfulde udearealer udfordrer økologiske høners velfærd
Sundhed og velfærd hos økologiske æglæggere i 11 større besætninger i Sverige er undersøgt. Forskerne konkluderer, at udearealerne ikke altid er udformet, så de sikrer god velfærd hos dyrene.
Æglæggere
Udearealer og staldforhold
Management
Udland

26.08.2024
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

21.03.2025
Strategisk calciumtildeling til æglæggende høner
Ved strategisk calciumtildeling begrænses calciumtildelingen via foderet, og kalkskaller tildeles i stedet i foderrenden sidst på eftermiddagen eller via en silo i stalden, som er tilgængelig hele døgnet.
Æglæggere
Fodring

19.02.2025
Æglæggeres velfærd - Sørg for menneskelig kontakt
Internationale studier og forsøg i Danmark viser, at menneskelig kontakt med æglæggere giver højere dyrevelfærd. Få tips til, hvordan du gør.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management

09.10.2024
Afskallet havre til økologiske husdyr
Rapport: Afskallet havre kan med fordel indgå i foderblandinger til økologiske husdyr
Korn
Fodring
Fodring
Fodring