Udgivet 15.12.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Toastning af økologisk korn giver ekstra AAT til malkekøer
Varmebehandling af korn, ærter og lupiner på gårdanlæg sænker nedbrydningen af protein i vommen hos malkekøer uden at sænke fordøjeligheden af proteinet i tarmen. Toastning øger derfor AAT med 10-20 % i korn, 40 % i ært og 90 % i lupin.
Af Irene Fisker, Kirstine Flintholm Jørgensen
Seks partier af korn, ærter og lupin testet på gårdanlæg
Teknologier til varmebehandling (toastning) af proteinafgrøder på gårdanlæg viste sig i 2010'erne som en interessant mulighed for at proteinbeskytte og øge indholdet af AAT i hjemmedyrkede proteinafgrøder.
Metoden blev i 2015 undersøgt af det daværende SEGES Økologi på korn i et demonstrationsanlæg hos en mælkeproducent. Her var formålet at måle effekten af toastning på AAT og PBV i økologisk korn. Desuden undersøgte projektet, om toastning af korn påvirker fordøjelsen af stivelse hos malkekøer.
I projektet blev økologiske partier af hvede, havre, byg, rug, ærter og lupin toastet på en Bulldog (Mech-mar) gennemløbstoaster ved en temperatur på ca. 115 C.
Prøver af partierne blev analyseret for bufferopløselighed og vurderet med nylonposemetoden for vomnedbrydelighed og tarmfordøjelighed i fistelkøer på AU i Foulum. På basis af data fra fistelkøerne blev AAT og PBV beregnet i NorFor.
Både de toastede og ubehandlede kornpartier blev opfodret til besætningens Holstein-malkekøer, og der blev udtaget gødningsprøver fra 13 køer, som blev analyseret for stivelse.
God effekt af varme på proteinnedbrydning
Resultater fra nylonposeforsøgene på AU i Foulum er vist i tabel 1. Her er ubehandlede prøver for hver afgrøde sammenlignet med prøver toastet ved ca. 115 c. Tabellen opgiver også analyseret indhold af råprotein, opløselig råprotein, ufordøjelig råprotein og nedbrydningshastigheden af råprotein i vommen.
Som tabel 1 viser, har toastning en markant effekst på bufferopløseligheden og nedbrydningshastigheden af protein i alle afgrøder.
Afgrøde | Råprotein, g/kg ts | Opløselig råprotein, g/kg råprotein | Ufordøjeligt råprotein, g/kg råprotein | Nedbrydnings-hastighed, % pr. time |
Hvede, ubehandlet Hvede, 114 C |
88 84 |
308 95 |
77 74 |
39,9 3,8 |
Havre, ubehandlet Havre, 115 C |
109 107 |
240 93 |
71 72 |
43,1 19,2 |
Byg, ubehandlet Byg, 114 C |
116 108 |
213 93 |
88 129 |
28,8 4,8 |
Rug, ubehandlet Rug, 113 C |
86 88 |
414 151 |
90 99 |
46,3 5,1 |
Ærter, ubehandlet Ærter,115 C |
251 255 |
638 183 |
89 32 |
8,4 6,1 |
Lupiner, ubehandlet Lupiner, toast. |
381 375 |
774 197 |
23 58 |
19,7 4,4 |
Tabel 1
Størst AAT-effekt i ærter og lupiner
Ud fra nylonposedata (tabel 1) er virkningen af toastning på AAT og PBV beregnet i NorFor og illustreret i figur 1 (AAT) og figur 2 (PBV).
Toastningen har en positiv effekt på AAT-værdien i alle testede afgrøder. Effekten er mindst i havre og betydeligt større i hvede, byg og rug og størst i de proteinrige afgrøder ærter og lupiner.
Effekten på PBV er tilsvarende størst i de proteinrige afgrøder, og PBV falder fra 86 til 40 g pr. kg tørstof i ærter og fra 238 til 114 g i lupiner, som uden varmebehandling har et meget højt indhold af opløselig råprotein og en hurtig nedbrydningshastighed af råprotein i vommen, hvilket tilsammen giver den høje PBV-værdi.

Figur 1: Effekt af toastning (115 C) på AAT i korn- og proteinafgrøder.

Figur 2: Effekt af toastning (115 C) på PBV i korn- og proteinafgrøder.
For høj temperatur sænker tarmfordøjelighed
For at teste effekten af højere temperatur end 115 C blev partierne af hvede og ærter toastet ved ca. 125 og 140 C. Effekten på bufferopløselighed og total fordøjelighed af N i tarmen er vist i tabel 2.
For hvede ses der kun begrænset yderligere effekt på bufferopløseligt N af højere temperatur, mens tarmfordøjeligheden er upåvirket.
For ærters vedkommende er der en betydeligt sænkende effekt på bufferopløseligheden af en højere temperatur helt op til 140 grader. Det koster til gengæld på tarmfordøjeligheden og viser, at proteinet i ærter toastet ved 140 grader sandsynligvis er blevet bundet så hårdt, at det sænker tilgængeligheden i tarmen markant.
Tabel 2. Effekten af stærk varmebehandling på EPD og total fordøjelighed af N:

Toastning påvirker ikke stivelse i gødning
Kornet blev opfodret i en fuldfoderblanding baseret på græsensilage og byghelsæd med toastede hestebønner som proteinkilde. Der blev tildelt 4,3 kilo korn pr. ko pr. dag, hvoraf de 3 kilo var havre.
Efter 14 dage på blandingen med ubehandlet korn blev der udtaget gødningsprøver på 13 køer. Herefter blev der skiftet til toastet korn og efter yderligere 14 dage blev der udtaget gødningsprøver fra de samme 13 køer.
Resultater fra analyse af gødning for stivelse hos køer fodret med henholdsvis ubehandlet og toastet korn er vist i figur 3.
Som det fremgør, er der 1-2 % stivelse og dermed et meget lavt indhold af stivelse i begge tilfælde, og toastning har ikke påvirket den samlede fordøjelighed af stivelsen.
Det er derfor sandsynligt, at stivelse - toastning eller ej - er meget tilgængeligt i vommen og fuldt fordøjeligt i køernes tarmkanal. Det virker heller ikke sandsynligt, at der skulle være sket et skift af stivelsesfordøjelighed fra vom til tarm.
Stivelse i gødning var ens og i gennemsnit 1,27 og 1,24 % af tørstof på holdene, som fik henholdsvis toastet og ikke-toastet korn.

Figur 2. Effekt af toastning (115 C) på stivelse i gødning fra malkekøer.

Måske er du også interesseret i

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

30.09.2025
Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
Kreaturer har en bemærkelsesværdig god evne til at 'se' med ørerne, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne for deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn.
Kvæg
Udearealer og afgræsning

24.09.2025
Trivsel hos kalve og ungdyr på græs om efteråret
Læs om en række tiltag, du kan sætte i værk for at sikre sundhed og høj tilvækst hos kalve og ungdyr, hvilket er fundamentet for, at opdrættet kan blive gode og produktive malkekøer på din bedrift.
Sunde og robuste dyr
Fodring
Staldforhold
Udearealer og afgræsning
Management

01.10.2025
Behandling af kalve i økologiske besætninger
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, hvad er reglerne for elektrolytblandinger og meget mere.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Produktionsregler
Mælkeproduktion

24.09.2025
Flyvehavre kan sprede sig ved at kravle
Flyvehavrens kerner kan sprede sig ved at kravle hen over jorden, når de får fugt. Ukrudtsplanten er en udfordring i økologiske kornmarker, hvor den skal luges væk manuelt hvert år, og det er lovpligtigt at fjerne den.
Korn
Ukrudt
Bekæmpelsesmetoder
Forebyggelse

06.10.2025
Egne sortsblandinger af vinterhvede - metoder og erfaringer
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har sammen med to økologiske landmænd testet to metoder til at lave egne sortsblandinger af vinterhvede.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Korn
Bælgsæd

27.08.2025
Betydningen af såtid i økologisk havre
Økologiske Landsforsøg viser, at der kan opnås et merudbytte i havre ved tidlig såning. Jo tidligere såning, jo højere udbytte.
Korn

27.08.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Bælgsæd
Korn
Driftsøkonomi

06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Produktionsregler
Planteavl
Afgrøder
Korn

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning