Udgivet 13.06.2023
Læsetid: ca. 5 minutter
Podcast - Skovlandbrug med grise
Podcasten giver bud på, hvordan træer i økologiske grisefolde kan gavne biodiversiteten, klimaet, miljøet og landmandens økonomi.
Af Linda Rosager Duve

Podcasten er optaget hos Hestbjerg Økologi
Podcasten Skovlandbrug med grise er produceret for at inspirere og klæde flere udendørs griseproducenter på til at etablere træer i foldene.
Træer i grisefolden giver mere liv
Første afsnit af podcasten tager dig med ud under trækronerne hos den økologiske griseproducent Bertel Hestbjerg i Vestjylland. Han har ikke blot plantet bælter af popler ude i markerne, men eksperimenterer i kommende grisefolde også med at blande poplerne med andre træarter som aronia, hassel, mirabelle og skovæble.
- Når landmanden arbejder med at plante træer på markfladen som en del af grisenes folde – og tilmed arbejder med et miks af træarter – gavner det ”stensikkert” det vilde liv, forklarer biodiversitetsforsker Jørgen Axelsen fra Aarhus Universitet. Han forklarer også, at skovlandbrug oven i hatten kan få landmandens økonomi til at blomstre.
Afsnit 1: Skovlandbrug med grise – giver mere liv
Dyrevelfærden øges med træer i grisefolden
Træer i grisefolden giver både læ for vinden og skygge for sommersolen og meget andet, der øger dyrevelfærden for grisene.
Bertel Hestbjerg har i mere end 10 år har arbejdet med at plante bælter af popler som en del af foldene hos de økologiske grise. Det har han gjort for at give grisene et liv, der passer mere naturligt til dem -nemlig et liv i skoven.
I andet afsnit af podcasten kan du ikke blot lytte til Bertel Hestbjergs erfaringer, du får også ny viden fra fagfolk om, hvad træerne gør for grisene. Hør også om de udfordringer, der opstår, når søerne gnubber sig lige voldsomt nok op ad træstammerne – eller når smågrisene bliver væk.
Afsnit 2: Skovlandbrug med grise – giver glade dyr
Skovlandbrug mindsker et miljøproblem
Sugeceller i jorden under de 16 forsøgsfolde er ved at måle på, om trærødder kan være med til at løse en udfordring for udendørsproducenter af grise. Kan rødderne optage nogle af de næringsstoffer fra dyreproduktionen, der ellers risikerer at blive udvasket? Det er ved at blive undersøgt hos Bertel Hestbjerg i Vestjylland
Lyt med i 3. afsnit af podcasten, mens søer og smågrise leger under de susende trækroner – og spids gerne ører, når Bertel Hestbjerg fortæller om et tiltag i nogle af forsøgsfoldene, der måske kan begrænse den udvaskning, der opstår på grund af grisenes rodende tryner. Måske, måske ikke, kan noget så simpelt som træflis være en vej til, at man som økologisk producent kan pille ringen ud af trynerne.
Afsnit 3: Skovlandbrug med grise – mindsker et miljøproblem
Følg podcastserien ØKO-LYD, hvis du gerne vil høre flere podcast om økologisk landbrug
Læs mere om træer i grisefolde



Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

04.04.2025
Agernæs Øko har fokus på biodiversiteten.
Et BiodiversitetsLøft er et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften.
Naturhensyn
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Biodiversitet
Nyttedyr og økologiske systemer

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug