Udgivet 08.04.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Vær opmærksom på regler for omlægningstid for økologisk oksekød
Omlægningstiden for kreaturer, som skal slagtes som økologiske, afhænger af, om bedriften er omfattet af reglerne under Brancheanbefalinger for økologisk kvæg.
Af Birgit Ingvorsen
På økologiske mælkebedrifter og bedrifter, som leverer slagtedyr til et slagteri, der har tilsluttet sig Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer, skal alle kreaturer være født som økologiske. Det gælder også, selv om dyret har levet mere end ¾ af sit liv som økologisk, eller har været omfattet af en samtidig omlægning og har levet mere end 24 måneder som økologisk.
EU-regler for omlægning af økologisk oksekød
Bedrifter, som leverer slagtedyr til et slagtehus/slagteri, der ikke har tilsluttet sig Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer afhænger omlægningstiden af dyrets alder på omlægningstidspunktet, og af, hvilken model, der benyttes ved omlægningen.
Kreaturer kan slagtes som økologiske, hvis de er født efter, besætningen er påbegyndt omlægning, eller hvis de har levet mindst 12 måneder og mindst ¾ af deres liv som økologisk. Ved ”samtidig omlægning” er alle dyr dog økologiske efter 24 måneder.
Beregning af minimum alder for slagtning som økologisk dyr, hvis dyret ikke er født i en økologisk besætning:[Dyrets alder på omlægningsdatoen] x 4 = [Dyrets alder, når det kan slagtes som økologisk] Omlægningsperioden er dog altid mindst 12 mdr. |
Eksempel på omlægning af besætning den1. april 2024
Alle kalve, der bliver født efter den 1. april 2024, kan slagtes som økologiske. Kalve, der er fire måneder eller yngre den 1. april 2024, kan slagtes som økologiske fra den 1. april 2025 (de har levet 12 ud af 12-16 måneder som økologiske) (se dog Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer).
For alle dyr, der er ældre end fire måneder den 1. april 2024, skal det beregnes individuelt, hvornår de kan slagtes som økologiske. Følgende tabel er eksempler på denne beregning.
Eksempler på dyrets alder på omlægningsdatoen | Dyrets alder, når det kan slagtes som økologisk |
7 mdr. | 2 år og 4 mdr. (7 x 4 = 28 mdr.) |
17 mdr. | 5 år og 8 mdr. (17 x 4 = 68 mdr.) |
27 mdr. | 9 år (27 x 4 = 108 mdr.) |
Undtagelse ved 24 måneder samtidig omlægning
Ved "samtidig omlægning" skal økologiregler for dyr og jord på bedriften opfyldes i hele perioden. Dog kan foder fra egen bedrift, som høstes efter omlægningsdatoen, bruges i højere grad end ved ”normal” omlægning. Foder, som er høstet før omlægningsdatoen, kan ikke bruges til dyrene efter omlægningsdatoen.
Efter de 24 mdr., kan alle dyr slagtes som økologiske uanset alder på omlægningstidspunktet. Fordi alle økologiregler skal opfyldes i hele perioden, er "samtidig omlægning" mest relevant i kødkvægbesætninger med høj selvforsyningsgrad. Det er typisk ikke relevant for omlægning af malkekvægsbesætninger, fordi der indkøbes foder.
Flytning/handel med dyr under omlægning til økologi
Dyr, der er påbegyndt omlægning til økologisk produktion på en bedrift, kan sælges til en anden økologisk bedrift og fortsætte omlægningstiden der. Flytningen indberettes både i Økologiskemaet for begge bedrifter og i CHR. Dyr under ”samtidig omlægning”, som handles inden de 24 måneder er gået, får dog status som konventionelle.

Måske er du også interesseret i

21.03.2025
OrganicXlivestock – den danske økologiske husdyrdatabase
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Mælkeproduktion
Griseproduktion
Æg- og fjerkræsproduktion
Planteavl
Oksekødsproduktion

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

27.01.2025
Gratis omlægningstjek
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har fået tilsagn om bevilling fra Fonden for økologisk landbrug til et projekt med fokus på omlægning til økologi. Det betyder, at konventionelle landmænd, der har lyst til at se på deres bedrift i et økologisk perspektiv, har mulighed for at få et gratis omlægningstjek.
Omlægning til økologi

08.01.2025
Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer
Supplerende regler, som leverandører skal overholde, hvis de økologiske virksomheder (mejeri/slagteri) har tilsluttet sig de frivillige anbefalinger, hvis formål er at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

12.02.2025
Hudpleje: økologisk kvæg skal altid have adgang til kobørster
Brancheanbefalingerne gør, at økologisk kvæg skal have adgang til hudpleje både i alle staldafsnit samt på græsmarken. Opdræt, kødkvæg og dyr på græs er også omfattet af reglerne.
Kvæg
Staldforhold
Management
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion

11.02.2025
Rådgivning: Virksomheder, der tilbyder rådgivning til økologiske landbrug
Se en oversigt over de virksomheder, der tilbyder rådgiving rettet mod økologisk landbrug.
Driftsøkonomi
Omlægning til økologi

27.01.2025
Omlægning til økologi sænker klimabelastning fra mælkeproduktion
Omlægning af mælkeproduktionen til økologi kan sænke klimabelastningen fra produktionen. Det er et lavere forbrug af energi til foderforsyningen, der fører til det positive resultat, selv om mere grovfoder i økologiske rationer typisk øger produktionen af metan i vommen hos malkekøer.
Kvæg
Emission
Omlægning til økologi