Udgivet 14.02.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologisk heterogent materiale – en ny type såsæd
Siden 1. januar 2022 har det været tilladt at markedsføre økologisk heterogent materiale inden for alle typer af frø og planteformeringsmateriale, undtaget til skovbrug.
Af Tove Mariegaard Pedersen, Birgit Ingvorsen
En nye type såsæd i handlen - kendetegn
Økologisk heterogent materiale udgøres af en bestand af planter med fællestræk, som er kendetegnet ved en høj grad af diversitet mellem de enkelte planter, og som har en dynamisk karakter. Økologisk heterogent materiale adskiller sig fra sorter, sortsblandinger, syntetiske sorter, bevarelsessorter og hobbysorter. Oprindelsen af materialet kan f.eks. være ved krydsning af et stort antal forældrelinjer. Hensigten med heterogent materiale er, at det kan tilpasse sig forskellige former for stress i marken og til de pågældende dyrkningsforhold over tid, hvis det dyrkes på samme lokalitet. Tilpasning til de lokale klimatiske og dyrkningsmæssige forhold kan ske ved, at svage planter enten naturligt eller aktivt vælges fra gentagne gange, så de udgør en mindre andel såsæden, når der skal sås næste gang. Dette kan f.eks. ske ved, at ikke-vinterfaste planter fryser væk, eller planter, der angribes kraftigt at sygdom, ikke sætter levedygtige frø. På denne måde ændrer materialet sig over tid.
Fordele ved øget diversitet i afgrøden
Økologisk heterogent materiale bygger ligesom sortsblandinger på diversitet indenfor afgrøden fremfor ensartethed. Når forædlerne laver en ny sort, er det et krav ved sortsgodkendelsen, at den besidder en høj grad af ensartethed, ellers kan den ikke godkendes. Sortsblandinger er ikke dynamiske som heterogent materiale, men blandes af et antal sorter – typisk tre til fire sorter - og sortsblandinger har vist sig at kunne give mere stabile udbytter indenfor marken og over tid, end når sorterne dyrkes hver for sig. Når en sortsblanding udsættes for f.eks. svampesygdomme, vil ikke alle sorter blive ramt lige hårdt pga. forskelle i modtagelighed, og planterne vil kunne kompensere for hinanden. Tilsvarende vil der i økologisk heterogent materiale være et potentiale for, at de enkelte planter kan kompensere for hinanden.
Forhandlere af heterogent materiale
I Danmark er der indtil videre kun registreret én forhandler af økologisk heterogent materiale, og det er Landsorten. Landsorten er en forening, hvor medlemmer på særlige vilkår kan få adgang til såsæd, som ikke findes i den gængse handel. Landsorten arbejder med en bred pallette af økologisk forædlede sorter, gamle sorter og populationer med særlige kvaliteter. Af heterogent materiale udbydes der vårhveden Mariagertoba og vinterhveden Popkorn, som er registreret på den officielle liste med økologisk heterogent materiale i Danmark.
I OrganicXseeds vil der blive oprettet særlige sortsgrupper til heterogent materiale i takt med, at dette kommer på markedet. OrganicXseeds kan på denne måde også være en indgang til at finde forhandlere, der udbyder udsæd af økologisk heterogent materiale. Hvis der er tilgængeligt heterogent materiale under en art, vil det ikke indgå i vurdering af, om der kan opnås tilladelse til anvendelse af ikke-økologisk frø af almindelige sorter, idet der ikke er noget krav om, at der skal anvendes heterogent materiale.
Identitet og krav til udsæd
Når du køber en godkendt sort, garanteres du en beskrivelse af sorten, og du garanteres, at sorten forbliver stabil over tid. Indenfor landbrugsafgrøder er du også sikret, at sorten har en vis ydeevne, da den er afprøvet i dyrkningsforsøg i forbindelse med den officielle værdiafprøvning, som er en del af godkendelsesproceduren for nye sorter af landbrugsafgrøder. Ved godkendelsen af nye sorter, skal de udgøre en forbedring i forhold til eksisterende sorter. Ved køb af økologisk heterogent materiale er man som køber i stedet garanteret en identitet af materialet. Såsæden skal ikke overholde krav til certificering og sortsregistrering, men den skal overholde mindstekrav til sundhed, renhed og spireevne - krav til spireevne kan dog fraviges, hvis det fremgår af mærkning. Styrelsen kan foretage stikprøvekontrol.
Kvalitet og afsætning
Det økologiske heterogene materiale er typisk karakteriseret ved at have særlige kvaliteter, f.eks. i forhold til bagekvalitet. Det anbefales at have aftaler om afsætningen på plads, hvis man ønsker at dyrke økologisk heterogent materiale, da det ikke nødvendigvis falder indenfor de gængse kvalitetskrav fra møllerne.
Artsgrupper omfattet af de nye muligheder
Frø af landbrugs- og grøntsagsplantearter, andet formeringsmateriale af grøntsagsplanter end frø, prydplanteformeringsmateriale, vinformeringsmateriale og frugtplanteformeringsmateriale er omfattet af de nye muligheder. Undtaget er forstligt materiale.
Regler om handel med økologisk heterogent materiale
En ny økologiforordning trådte i kraft 1. januar 2022. Med den er reglerne ændret, så udsæd af f.eks. hvede kan blive markedsført uden, at udsæden behøver at udgøre en egentlig sort, men kan bestå af økologisk heterogent materiale, som altså er en mere uens genetisk bestand inden for samme botaniske art.
På den måde bliver det muligt for erhvervsdrivende at markedsføre planteformeringsmateriale af økologisk heterogent materiale uden at skulle opfylde de sædvanlige direktivfastsatte krav til f.eks. sortsafprøvning og efterfølgende certificering.
Materialet skal opfylde mindstekrav til identitet, sundhed, renhed, spireevne samt emballering, mærkning og sporbarhed. Mindstekravet til spiringsprocent kan fraviges, hvis spiringsprocenten specifikt fremgår af mærkningen. Der er krav til vedligeholdelse af materialet og krav til opbevaring af oplysninger om blandt andet anmeldelsen og eventuelle leverancer af økologisk heterogent materiale. Kravene er beskrevet i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/1189.
Der gennemføres risikobaseret kontrol og kan udtages stikprøver til laboratorieanalyse og kontroldyrkning for at kontrollere om kravene i de nye bestemmelser om handel med økologisk heterogent materiale er overholdt.
Materialet skal opfylde økologiforordningens regler i forhold til, at materialet kan markedsføres som økologisk. Materialet skal således være økologisk certificeret. Oplysninger og beskrivelse af materialet skal være registreret hos Landbrugs- og Fiskeristyrelsen før markedsføring.
Anmeldelse af økologisk heterogent materiale
Frø eller andet planteformeringsmateriale af økologisk heterogent materiale anmeldes til Landbrugs- og Fiskeristyrelsens enhed Planter & Biosikkerhed på mail: planter&biosikkerhed@lbst.dk. Anmeldelsen skal indeholde følgende:
- Kontaktoplysninger
- Arterne og betegnelsen for det økologiske heterogene materiale
- En beskrivelse af de vigtigste agronomiske og fænotypiske karakteristika, der er fælles for denne bestand af planter, herunder avlsmetoder, ethvert tilgængeligt resultat af forsøg vedrørende disse karakteristika, produktionslandet og anvendt forældremateriale
- En erklæring om at oplysningerne er korrekte
- En repræsentativ prøve af det økologiske heterogene materiale (til brug for eventuel kontrol af overholdelse af kravene om handel med økologisk heterogent materiale)
Reglerne om anmeldelse fremgår af økologiforordningens artikel 13. Krav til beskrivelsen er yderligere uddybet i artikel 4 i de nye bestemmelser om produktion og handel med økologisk heterogent materiale.
Yderligere information
- Få registreret økologisk heterogent materiale (lbst.dk)
- Vejledning om handel med og overdragelse af frø til ikke-kommerciel brug og bevaring (hobbyvejledningen - lbst.dk)
- Nye bestemmelser om heterogent plantemateriale i EUR-Lex i økologiforordningen (EU) 2018/848 og i EU-Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/1189 (eur-lex.europa.eu)
- Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion (lbst.dk)
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen administrerer reglerne
Reglerne administreres af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Innovationscenter for Økologisk Landbrug tager forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

21.03.2025
OrganicXlivestock – den danske økologiske husdyrdatabase
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Mælkeproduktion
Griseproduktion
Æg- og fjerkræsproduktion
Planteavl
Oksekødsproduktion

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

07.03.2025
Bekæmpelse af agertidsel - økologisk vejledning
Vejledning til bekæmpelse af agertidsel i økologisk landbrug
Planteavl
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn