Udgivet 14.06.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Administrativ årlig økologikontrol i stedet for fysisk kontrol
Alle økologiske bedrifter bliver kontrolleret mindst en gang hvert år. Fra 2023 er en del af de årlige, fysiske økologikontroller erstattet med en administrativ kontrol. I 2024 udvælger Landbrugsstyrelsen ca. 5 pct. eller 200 bedrifter til administrativ kontrol.
Af Birgit Ingvorsen
De bedrifter, som kan opnå en administrativ årlig kontrol, er med en lav risikovurdering for overtrædelser samt OK-kontroller de seneste tre år. Den administrative kontrol er som udgangspunkt en bilagskontrol på baggrund af oplysninger, som den økologiske bedrift indsender til kontrolløren.
Der må maksimalt være 24 mdr. mellem to fysiske kontrolbesøg, men derimellem kan en administrativ kontrol erstatte en fysisk årlig kontrol.
Sådan foregår det i praksis
Bedrifterne udvælges på baggrund af deres produktionsoplysninger og overtrædelseshistorik. Kontrollen varsles og igangsættes med et særligt varslingsbrev. Heri bliver man bedt om at sende en række bilag inden for en fastsat frist. Efter fristen vurderer kontrolløren, om bilagsmaterialet er fyldestgørende, og kontrollen af bilagene foretages på normal vis. Der afsluttes med en OK-kontrolrapport eller en kontrolrapport med en høring.
Hvis det indsendte bilagsmateriale ikke er fyldestgørende, eller hvis du ikke indsender noget, kan Team Økologiadministration beslutte, at der skal gennemføres en fysisk kontrol.
Bilag, som skal indsendes ved administrativ kontrol
Dokumentationen, du skal indsende, vil fremgå af varslingsbrevet, og kontrolløren vurderer, hvad der er nødvendigt for at kunne gennemføre kontrollen. Følgende fremgår af brevet:
- Bilag på indgående produkter, herunder udsæd, frø gødning, foder m.v.
- Bilag på udgående produkter, herunder salg af afgrøder og dyr
- Plantelogbog
- Blanketter og bilag vedrørende evt. ikke-økologiske dyr, der afgræsser dine økologiske arealer
- Gødningsopgørelse
- Opgørelse af salg fra evt. vejbod eller lignende,
- Andet, som kontrolløren vurderer, er nødvendigt
Andre typer af økologikontrol
Uanmeldt årlig kontrol
Cirka 5 pct. af de økologiske bedrifter bliver tilfældigt udvalgt til at modtage uanmeldt årlig kontrol. Kontrollen gennemføres fuldstændig som en almindelig årlig kontrol – med den væsentlige forskel at den ikke må anmeldes på forhånd.
Certificeringskontrol
Nye økologer kan søge om certificering hele året, og inden bedriften kan sælge økologiske produkter, skal certificeringskontrollen være gennemført. Det sker typisk i løbet af 6 mdr. Er der brug for hurtig eller straks-certificering f.eks. ved producentskifte af en mælke- eller ægproduktion, aftales dette med Landbrugsstyrelsen. Kontrollen er som udgangspunkt anmeldt.
Stikprøvekontrol
Stikprøvekontrol kan foretages hele året og er som udgangspunkt altid uanmeldte. Landbrugsstyrelsen udtager 10 pct. af de økologiske bedrifter på baggrund af en risikomodel. Nogle kan også være en opfølgende kontrol, som de udtager manuelt.
Yderligere information
Læs om dokumentation og kontrol i kap. 8-10 i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

Måske er du også interesseret i

16.09.2024
Økologisk biavl - indberet senest 31. juli 2024
Biavlsskemaet er tilgængeligt i Tast selv fra den 12. juli 2024. Her kan du indtegne dine bigårdes placeringer i internet markkort (IMK) og indsende biskemaet.
Produktionsregler
Kontrol

05.09.2024
Bevar økologicertifikatet ved skattefri virksomhedsomdannelse
Landbrugsstyrelsen ændrer praksis for at sikre den kontinuerlige økologiske drift og undgå en model med skuffeselskaber.
Tilskud
Kontrol

16.09.2024
Grundvandsbeskyttelse og økologisk drift
Økologisk drift kan beskytte grundvandet, fordi der ikke bruges pesticider, og gødningsforbruget er reduceret. Der er dog nogle økonomiske forhold, du skal være opmærksom på.
Tilskud
Kontrol

16.09.2024
Økologicertifikat 2024: Tjek oplysningerne
Alle økologiske jordbrugsbedrifter skal indberette oplysninger i økologiskema senest 26. april. Herefter udsteder Landbrugsstyrelsen det årlige Økologicertifikat.
Tilskud
Kontrol
Kontrol og certificering

03.01.2025
Hobbyavlere og landmænd med direkte salg skal være registreret hos Fødevarestyrelsen
Frem til årsskiftet kommer Fødevarestyrelsen på stikprøvekontrol hos ca. 200 hobbyavlere og landmænd, der sælger æg, mælk og kød af fjerkræ og kaniner direkte til forbrugere og lokale detailbutikker.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Kontrol