Udgivet 17.07.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i første slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren. Det giver en lidt lavere fordøjelighed, og slætten må derfor ikke høstes for sent.
Af Inger Bertelsen
Råproteinindholdet er ofte lavt i første slæt, når kløvergræs er udlagt i sensommeren. Det kan modvirkes ved at lave udlæg i vintervikke. Der er gennemført 8 forsøg i 2023 til 2025 for at belyse dette. Fokus er på udbytte af foderenheder, proteinindhold og fordøjelighed. I denne artikel bringes foreløbige resultater fra 2025 sammen med resultater for de to tidligere år.
Effekten af udlæg af kløvergræs i dæksæd af vintervikke (foreløbige resultater):
- Proteinindholdet i 1. slæt. hæves
- Sorter Villana og Ostsaat Dr. Baumanns er testet. Ostsaat Dr. Baumanns har øget proteinindholdet mest i 1. slæt
- Fordøjeligheden af 1. slæt er lidt lavere pga. vintervikken. 1. slæt bør derfor ikke høstes senere end 20. maj.
- Udbyttet påvirkes kun i begrænset grad
- Det er væsentligst at få etableret en god kløvergræsmark. Så derfor efter et optimalt såtidspunkt for kløvergræs, hvilket vil sige før midten af august.
- 2. slæt er ikke påvirket af dæksæden af vintervikke, hvis 1. slæt høstes mellem 12. og 21. maj.
- Balansa- og blodkløver har været afprøvet som dæksæd i 2025. I de foreløbige resultater ligger de på niveau med vintervikkesorter Villana.

Vellykket dæksæd af vintervikke sået primo august, billedet er taget 28. april. Specielt sorten Ostsaat Dr. Baumanns kan give et løft i proteinindhold.
Find mere om udlæg af kløvergræs i sensommeren her: Udlæg af kløvergræs i sensommeren (landbrugsinfo.dk)
Det har vi testet
Blanding Ø44 er udlagt i renbestand i forsøgene og sammenlignes med udlæg af samme mængde Ø44 i 10 kg dæksæd af vintervikke af de 2 sorter Villana og Ostsaat Dr. Baumanns. For kløvergræs udlagt i vintervikke er der 2 såtider i eftersommeren, mens kløvergræs i renbestand kun er sået ved første såtid. Der er høstet 1. slæt på 3 tidspunkter med en uges mellemrum fra først i maj til sidst i maj. 2. slæt er høstet 4 uger efter 1. slæt.
Udbytte-effekten af vintervikke er begrænset
Effekten af vintervikke på udbytte er meget begrænset i forhold til blanding Ø44. Størst forskel på 554 foderenheder pr. ha er mellem dæksæd af Ostsaat Dr. Baumanns sået tidligt og Villana sået sent.
Tabel 1. Effekt af dæksæd af vintervikke på udbytte i foderenheder, råproteinindhold i pct. af tørstof og FK org. stof i 1. slæt. På tværs af 8 forsøg og tre høsttider for 1. slæt. Resultaterne er foreløbige. (2023- 2025)
|
Afgrøde |
Foderenheder pr. ha |
Råprotein pct. af TS |
FK org. stof |
1. såtid |
Blanding Ø44 |
2800 |
11,1 |
79,9 |
Villana |
2670 |
12,2 |
79,2 |
|
Ostsaat Dr. Baumanns + Ø44 |
3030 |
14,1 |
77,8 |
|
2. såtid |
Villana |
2476 |
12,7 |
78,7 |
Ostsaat Dr. Baumanns + Ø44 |
2560 |
14,6 |
77,8 |
Råproteinindhold stiger ved brug af dæksæd af vintervikke
Råproteinindholdet stiger ved at bruge dæksæd af vintervikke, mest for sorten Ostsaat Dr. Baumanns, hvor der er 3,1 procentpoint mere protein end i blanding Ø44. Der har været stor spredning i proteinindhold mellem forsøgene, se figur 1. Såtidspunktet har ikke haft betydning for indholdet af protein.

Figur 1. Sammenligning af proteinindhold mellem kløvergræs i renbestand og med dæksæd af Ostsaat Dr. Baumanns. Når punkterne ligger over stregen har der været højere proteinindhold med dæksæd af Ostsaat Dr. Baumanns.
Fordøjeligheden falder i 1. slæt
Effekten på fordøjeligheden (FK org. stof) er modsat af råprotein. Udlæg i vintervikke specielt Ostsaat Dr. Baumanns har givet lavere FK org. stof. Der har ikke været forskel mellem de to såtider.
Udlæg af kløvergræs i vintervikke giver et lavere indhold af sukker i 1. slæt, hvilket i år med et højt sukkerindhold i græsset kan være en fordel. (data ikke vist).
Tidspunkt for 1. slæt
Med 3 høsttidspunkter er det muligt at se udviklingen for de forskellige led over 3 uger. Generelt giver tidlig høst lavere udbytter og senere høst giver lavere fordøjelighed.
Høsttidspunkterne har været forskellige i forsøgene. Der er således i de 8 forsøg høstet 1. slæt mellem 5. maj og 29. maj. For at kunne vise et mere nuanceret resultat er der valgt se på data for to høsttidspunkter.
Høst af 1. slæt midt i maj måned (12. – 14. maj) viser samme tendens som gennemsnittet af alle slættidspunkter. Der har ikke været forskel i udbytterne, men der har været et højere proteinindhold med vintervikke, specielt sorten Ostsaat Dr. Baumanns. Effekten på proteinindhold har været lavere ved det sene såtidspunkt. I 2. slæt har der ikke været forskel i udbytte og råproteinindhold. Se figur 2.
FK org. stof har ved dette slættidspunkt ligget i intervallet 81,6 til 84,0, højest i kløvergræs og lavest i det sene udlæg med Ostsaat Dr. Baumanns.

Figur 2. Høsttid første slæt mellem 12. og 14. maj. Høstid for 2. slæt er 4 uger efter 1. slæt. Gennemsnit af 8 forsøg 2023-2025. Foreløbige data for 2025.
Høst en uge senere (19. - 21. maj) er foretaget i 7 af de 8 forsøg. Der er heller ikke ved dette høsttidspunkt den store forskel i udbytte mellem behandlingerne. Der er igen højere proteinindhold ved udlæg i vintervikke, specielt Ostsaat Dr. Baumanns, mens fordøjeligheden falder. Ved dette slættidspunkt har FK org. stof været mellem 81,1 og 68,4.
Betydning af såtidspunkt
Det var planlagt, at der skulle sås første gang mellem 5. og 10. august og anden gang ca. 14 dage senere. Det er kun sket i 3 af de 8 forsøg og her ligger anden såtid 20. til 24. august. I de øvrige forsøg er der sået første gang mellem 14. august og 1. september, med anden såtid mellem 1. og 21. september. Den sene såning skyldes de udfordringer man møder som landmand med sen høst og for meget nedbør. Men i forsøgsmæssig sammenhæng kræver det øget dataanalyse, før der kan sættes sikre tal på. Så resultaterne herunder er baseret på data uden statistisk beregning.
Ældre forsøg viser, at kløvergræs i renbestand skal sås inden midten af august, ellers går det ud over udbyttet i første slæt og kløverandelen. Der er dog ikke i denne forsøgsserie to såtider for kløvergræs i renbestand.
Tendenser til effekt af såtidspunkt (Foreløbige resultater uden statistisk analyse):
- Udbytte i 1. slæt i kløvergræs med dæksæd af vintervikke ser ud til at falde ved senere såning. Specielt sorten Ostsaat Dr. Baumanns. Se tabel 1.
- Såtidspunktet ser ikke ud til at påvirke índholdet af råprotein og fordøjeligheden i 1. slæt. Se tabel 1.
- Effekten på kløverandel og 2. slæt er endnu ikke gjort op.
Alternativer til vintervikke – balansa- og blodkløver
I 2025 er balansa- og blodkløver afprøvet som alternativ til vintervikke. De er ligesom vintervikken sået på to tidspunkter i efteråret, og der er taget 1. slæt på 3 tidspunkter med en ugens mellemrum.
De foreløbige resultater for første slæt viser, at effekten af balansa- og blodkløver ligger meget tæt op ad resultaterne for vintervikkesorten Villana. Men ingen af disse arter når op på den proteinforbedring, der er opnået med Ostsaat Dr. Baumanns. På nuværende tidspunkt er der ikke belæg for at vælge balansa- eller blodkløver frem for vintervikke.


Måske er du også interesseret i

20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Afgrøder
Oliefrø
Produktionsregler
Planteavl

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

13.05.2025
Økologisk vinterhvede - dyrkningsvejledning
Dyrkning på kontrakt, prioritering af den ønskede mængde kvælstof og ukrudtstrykket er særlige fokuspunkter ved dyrkning af øko-vinterhvede
Afgrøder
Korn

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd