Udgivet 22.05.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Topmøde formulerer rammen for regenerativt økologisk landbrug
Hele værdikæden var samlet til topmøde om regenerativt økologisk landbrug i dag. Sammen er de blevet enige om en række statements, der tjener som et foreløbigt arbejdspapir for det videre arbejde med regenerativ økologi.
Af Simon Møbjerg Sørensen
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har i dag samlet hele værdikæden til regenerativt økologisk topmøde på Comwell i Kolding. Der var ca. 50 deltagere på topmødet. Det var landmænd, landbrugsorganisationerne Landbrug & Fødevarer, SEGES, Regenerativt Jordbrug og Økologisk Landsforening samt en række repræsentanter fra virksomheder, landbrugsskoler, universiteterne, restauranter og andre organisationer.
Kirsten Holst Sørensen, der er administrerende direktør for Innovationscenter for Økologisk Landbrug er stolt af arrangementet.
- Der har været en enormt god stemning og en stor diskussionslyst. Det var lige, som det skulle være.
Sammen har deltagerne udformet fire statements, der skal beskrive den regenerative økologiske praksis, og som nu skal tjene som en hensigtserklæring for det videre arbejde med den regenerative økologi.
- Vi har jo ønsket en mere defineret spillebane for, hvad regenerativ økologi er, og nu har vi fået hele værdikædens ord for, hvad det er, vi kan arbejde videre med. Det handler om koblingen mellem de regenerative metoder og økologien, men også om jorden, jordbearbejdningen og dokumentationen af den effekt, som den regenerative økologi har, siger Kirsten Holst Sørensen og henviser til, at det sidste statement vil sætte Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening i arbejdstøjet.
- Det er helt oplagt og nødvendigt, at de to organisationer sætter sig sammen og undersøger, hvordan vi kan dokumentere den regenerative handling og effekt. Det har hele værdikæden givet hånd på i dag, og det gør mig stolt, at vi i Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan facilitere den proces.
Om det videre arbejde siger Kirsten Holst Sørensen:
- Nu har vi noget at arbejde videre med. Vi har kigget hinanden i øjnene og er blevet enige om det her, og ud over de fire endelige statements var der bred enighed om, at det er vigtigt at prioritere forskning, udvikling og undervisning. For landmændene vil gerne udvikle sig, og vi vil i den kommende tid invitere ind til samtaler med alle i værdikæden om det videre arbejde.
Ved topmødet var der oplæg fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug selv samt paneldebat med DLG, Friland, Arla og Naturmælk.
De fire statements om regenerativt økologisk landbrug, som deltagerne blev enige om på topmødet:
- Regenerativt landbrug er vokset ud af de økologiske principper, og et godt økologisk landmandskab baserer sig også på regenerative metoder.
- Sund jord er grundlaget for landmandens produktion, og regenerative økologiske metoder er centrale i forhold til at sikre den jordsundhed.
- Jordbearbejdning skal bruges med omtanke og begrænses mest muligt, så det underbygger regenerativ økologisk praksis.
- Vi skal kunne dokumentere den regenerative handling og effekt. Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer opfordres til at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre.
Pressekontakt:

Kirsten Holst Sørensen
Adm. direktør
+45 20 93 09 65 kirh@icoel.dkMåske er du også interesseret i

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Søren Jensen, Nyborggaard
Søren Jensen er økologisk planteavler ved Vildbjerg i Midtjylland og bruger mange regenerative dyrkningstiltag.
Skovlandbrug
Regenerativt jordbrug

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Niels Hansen
Niels Hansen har en planteavlsbedrift ved Haslev på Sjælland og har sat mange regenerative tiltag i værk på dyrkningsfladen for at forbedre jordens frugtbarhed og kvaliteten af sine konsumafgrøder.
Regenerativt jordbrug

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Ole Lawaetz Olesen, Agernæs Øko
Ole Lawaetz Olesen er økologisk planteavler på Fyn og bruger regenerative dyrkningstiltag i sit landbrug.
Regenerativt jordbrug
Reduceret jordbearbejdning

23.10.2024
Regenerativt landbrug på Yatesburg House Farm
England: Richard Gantlett driver 640 hektar svær lerjord med lavt input og høj indtjening.
Regenerativt jordbrug
Reduceret jordbearbejdning
Liv i jorden
Udland

10.10.2024
Erfaringer med EOV i Danmark
Potentialet i EOV er stort ifølge 2 økologiske landmænd, men det kræver nogle tilpasninger til danske forhold, før det for alvor bliver nyttigt for bedrifterne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management
Kulstoflagring
Regenerativt jordbrug

09.04.2025
Regenerativt landbrug i økologisk landbrug - en vidensyntese
Rapport fra Aarhus Universitet beskriver økologiens muligheder og barrierer for en regenerativ praksis, der opretholder og forbedrer jordens sundhed.
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Efterafgrøder
Reduceret jordbearbejdning
Regenerativt jordbrug

11.03.2025
Regenerativt landbrug: Ny podcast dykker ned i det populære begreb
Regenerativt landbrug bliver ofte fremført som vejen til at udvikle landbruget i en mere klimavenlig og bæredygtig retning. Vi har set nærmere på begrebet i en ny podcast.
Dyrkningssystemer
Regenerativt jordbrug

21.03.2025
Podcast om økologisk landbrug
ØKO-LYD giver dig ny viden om økologisk landbrug, og hjælper dig med at optimere produktionen og bæredygtigheden på din bedrift.
Regenerativt jordbrug
Recirkulering
Kvæg
Grise
Æglæggere

04.04.2025
Regenerativt landbrug i en dansk, kontekst
Genopbygning af den frugtbare jord
Regenerativt jordbrug
Dyrkningssystemer