Udgivet 26.01.2026
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Af Jesper Fog-Petersen
Der er igennem de senere år arbejdet med at udvikle samdyrkning af afgrøder til konsum og til fo-der, især blandt økologer og CA-landmænd. Det gælder både i forhold til at optimere udbytterne og få ny viden om, hvilke arter der bedst vokser sammen, og hvilken dyrkningspraksis der er mest optimal for vækst og udbytte. Eksempler på samdyrkede arter er ærter-havre, linser-havre samt lupin-hvede.
Sortering bliver nemmere og billigere
Adskillelse af afgrøderne har hidtil været en udfordring. Nogle har oplevet dårligt resultat og store regninger. Det har krævet øvelse og test af forskellige soldtyper, triør, farvesortering mm., men nu er de fleste nået i mål med de rette metoder til adskillelsen. Stigende interesse for dyrkningsformen og efterspørgsel efter sortering gør også, at nye udbydere af opgaven er kommet til, så man nu kan få opgaven løst flere steder. Innovationscenteret for Økologisk Landbrug lancerer i 2025 et road-map over muligheder og konkrete cases.
Lettest med store frø
Storfrøede arter som ært, hestebønne og lupin er lettest at skille fra korn, og flere udbydere af sor-tering kan gøre det for omkring 20-35 kr. pr. hkg. Linser er vanskelige at sortere og koster op til 60 kr. pr. hkg at skille fra havre. Det lyder måske dyrt, men til en kilopris for linser på 12-15 kr. er der stadig en større økonomisk gevinst end omkostninger ved samdyrkningen.
Almindelige solde og triør har størst kapacitet og er billigst i indkøb. Derfor er størrelse, form og vægt billigst at sortere efter. Hvis man allerede i planlægningsfasen vælger to afgrøder, der er markant forskellige i størrelse, vægt, farve eller form, er man godt på vej. F.eks. kan den lyse Ingrid-ært samdyrkes med sort havre til gryn, hvilket gør det muligt at sortere efter både størrelse og farve.
Farvesortering er dyrere
Farvesortering er effektiv men dyrere i investering, og kapaciteten er mindre. Teknologien bliver dog billigere og billigere takket være ny teknologi og faldende processorhastighed. Det forventes yderligere, at programmering med AI-teknik kan gøre farvesortering endnu bedre og hurtigere. Samlet set bør øget hastighed og kapacitet og lavere etableringsomkostninger give lavere priser for de landmænd, der skal have deres afgrøder sorteret til konsum i fremtiden.

Linser dyrket i blanding med havre er her sorteret fra med farvesorterer.
Skal ikke skilles 100 pct.
Erfaringerne fra de seneste mange års arbejde hos bl.a. Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Food Bornholm og Gl. Buurholt er, at det ikke kan betale sig at adskille råvaren 100 procent. Det kræver for mange gennemkørsler og fører ofte til skade på frø og kerner som f.eks. ærter og havre. Ærter flækker ofte i to dele ved hård behandling. Det giver en dårlig salgsvare, hvis ærterne skal sælges hele til konsum. Med en enkelt eller to gennemkørsler i renseriet vil man kunne lave en fin salgsvare på 80-90 pct. af ærterne. Det samme gælder salgbar havre. Sorteringsresten kan sælges som proteinrigt foder.
Blandinger til konsum
Men måske behøver vi slet ikke at sortere det hele. I Sverige bruger en bagerkæde mel fra usorte-ret vårhvede og ært, og Nordisk Råvara oplyser, at der findes havrekerner i de linser, de sælger, fordi arterne samdyrkes. På kokkeuddannelsen har man flere steder udfordret eleverne med at bruge samdyrkede afgrøder som råvare for at støtte dyrkningsformen og spare omkostningerne til sortering, når det ikke er nødvendigt.
Artiklen har været bragt i MARK.

Måske er du også interesseret i

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

15.01.2025
Toastning af ærter, rapskage og hørfrøkage giver ekstra AAT
Varmebehandling af ærter, koldpresset rapskage og hørfrøkage øger indholdet af AAT med 20-45 %
Kvæg
Fodring
Bælgsæd