Udgivet 16.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Såning af efterafgrøder i græskar
Grønsagskulturer efterlader i sig selv meget lidt kulstof i jorden, og derfor vil et sædskifte med grønsager ofte tære hårdt på kulstofindholdet i jorden.
Skal kulstofindholdet i jorden vedligeholdes og i bedste fald øges, er efterafgrøder en effektiv metode. Imidlertid kan det være svært med efterafgrøder i en grønsagskultur, især fordi høsttidspunktet i mange tilfælde falder meget sent på efteråret.
Hos Skiftekær Økologi på Tåsinge har man haft held med at etablere efterafgrøder i forskellige grønsager de seneste år. Her har Peter Bay gode erfaringer med bl.a. undersåede efterafgrøder i hokkaidogræskar.
De sår efterafgrøder i deres græskar, lige inden de lukker rækkerne. Efterafgrøderne er en blanding af rødkløver, honningurt, boghvede og vintervikke. Forventningen til efterafgrøden er, at den overtager jorden, når græskarrene bliver modne, så der kommer en produktion af kvælstof og organisk stof i jorden.
Undersåningen af efterafgrøderne foregår med en gammel Nordsten såmaskine. I afgrøderækkerne er såskæret hævet, så græskarene ikke tager skade ved såningen. Skiftekær Økologi har gode dyrkningsmæssige erfaringer med den undersåede efterafgrøde i hokkaidogræskar.
Du kan se i videoen, hvordan Skiftekær Økologi på Tåsinge har haft held med at etablere efterafgrøder i hokkaidogræskar.

For at få mere inspiration til øget kulstofbinding med grønsager i sædskiftet med efterafgrøder og grøngødning har vi udarbejdet et katalog over mulige veje.
Inspirationskatalog: Øget kulstofbinding i grønsager
Projektet Kulstofbinding i økologiske grønsager er støttet af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriproduktion.
Måske er du også interesseret i

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

28.03.2025
Undersåede efterafgrøder har flere fordele
Forårssåede efterafgrøder er mere sikre, billigere og ofte mere effektive end efterafgrøder, der etableres efter høst.
Efterafgrødestrategier
Etablering
Arter og blandinger
Efterafgrøder

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

05.03.2025
Efterafgrøder, der virker i praksis
Lyt til Innovationscenter for Økologisk Landbrugs podcast-serie om efterafgrøder og se korte videoer, hvor tre økologiske landmænd fortæller, hvordan de bruger efterafgrøder.
Efterafgrøder
Efterafgrødestrategier

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø