Udgivet 01.12.2021
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Videoer om recirkulering af madaffald
Madaffaldets vej fra jord til bord
To videoer fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug viser, hvad der sker, fra madaffaldet rammer skraldespanden, til det er blevet til nye afgrøder på økologens marker.
Mona Carøe leder det 100 pct. økologiske køkken på Regionshospital Randers, og hun fortæller i videoen ’Madrester fra storkøkkener kan være vejen til mere økologisk gødning’, hvordan personalet omhyggeligt samler, sorterer og kværner alt madaffald fra køkkenet og fra patienternes tallerkner. Det gør de fordi, de har en drøm om, at næringsstofferne i det økologiske affald kan blive til gødning på økologiske marker.
Det, Mona og hendes medarbejdere gør, er at sortere affaldet ved kilden, og kildesortering er en betingelse for at anvende madrester - også kaldet KOD - i det økologiske jordbrug.

En anden betingelse er en hygiejnisering. Det sker typisk i et pulpningsanlæg, hvorefter massen med fordel kan sendes gennem et biogasanlæg, hvor en del af kulstoffet tappes af som grøn energi, inden restproduktet ender i landbruget som gødning.
Produktchef Anders Schou, Bioman ApS, fortæller om madresternes vej gennem pulpningsanlæg og biogasanlæg inden det ender som gødning i videoen 'Recirkulering af næringsstoffer fra by til land'

Begge videoer er produceret i Innovationscenter for Økologisk Landbrugs projekt "Ren Recirkulering", der er støttet af Fonden for økologisk landbrug og Promilleafgiftsfonden for landbrug.


Måske er du også interesseret i

08.04.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Struvit udfældes fra spildevand, og har et fosforindhold, der gør det velegnet som startgødning til økologiske højværdiafgrøder.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

08.04.2025
Oversigt Økologiske Landsforsøg i 2025
Strategier mod besværligt ukrudt, samdyrkning af vårsæd til konsum og forebyggelse af manganmangel vha. efterafgrøder er bare nogle af de spændende områder, som vi undersøger i Landsforsøgene 2025.
Afgrøder
Næringsstoffer
Efterafgrøder
Sædskifte
Ukrudt

07.01.2025
Myte: I løbet af få årtier løber vi tør for fosfor
Vi har fosfor til mange år i reserverne.
Næringsstoffer
Plantenæringsstoffer

17.12.2024
Økologisk handelsgødning kan mindske udbyttegab
Der er handelsgødninger på markedet, der giver økologiske planteavlere mulighed for placeret og delt gødskning.
Næringsstoffer

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission