Udgivet 15.11.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologisk nøddedyrkning – hvordan bliver driftsøkonomien?
Prøv det nye værktøj ”Nøddeknækkeren” til beregning af driftsøkonomi i nøddedyrkning.
Af Michael Højholdt, Landskonsulent, SEGES Innovation
Få hjælp til at estimere omkostninger, arbejdsopgaver og økonomi ved dyrkning af nødder med et nyt værktøj, som fungerer dels som en huskeliste, dels som et beregningsværktøj, så du kan værdisætte indkøb, arbejdsopgaver og udbytter og anslå økonomien over en årrække.
Værktøjet er opbygget som en afgrødekalkule. For at beregne et økonomisk resultat skal du bruge:
- Udbytte og prissat udbytte
- Estimeret tilskud hvis relevant
- Stykomkostninger til f.eks. planter, gødning og hegn
Desuden skal der værdisættes maskin- og arbejdsomkostninger til f.eks. plantning, efterplantning, renholdelse for ukrudt, gødskning, vanding de første år efter etablering, slåning af græs eller afgræsning mellem rækkerne og årlig beskæring. Hertil kommer naturligvis opgaver som høst, hjemkørsel, tørring, lagring og pakning.
Værktøjet kan sammenligne den beregnede gennemsnitlige årlige nutidsværdi af nøddeproduktionen med en tilsvarende værdi af dyrkning af etårige afgrøder. Du kan finde en reference i de økologiske afgrødekalkuler.
Hvor er usikkerhederne?
Der er kun få erfaringer med dyrkning af økologiske nødder under danske forhold. I værktøjet er der indtastet nogle forventede værdier til hvilke, der knytter sig en vis usikkerhed.
Det beregnede økonomiske resultat kan ikke bruges direkte som en reference. Det er nødvendigt, at du forholder dig kritisk og anvender egne forventninger til udbytte og afsætningsmuligheder, omkostninger og arbejdsindsats i produktionen. Måske er det en god ide at starte op med en mindre produktion, som evt. senere kan opskaleres.
Værktøjet giver dig mulighed for at lave en lang række af beregninger med forskellige forudsætninger og sammenligne disse. Herudover anbefales det at tale med dine kolleger og din rådgiver, inden du påbegynder plantagedrift af økologiske nødder.
Hvad siger resultaterne?
I udgangspunktet viser eksempelberegningen, at der kan være god økonomi i dyrkningen af nødder - men også at det kræver en stor investering og en årrække med negativ likviditet, inden du kan begynde at høste nødder, som du kan sælge. Der knytter sig meget arbejde, også manuelt, til produktionen, og høst, tørring, lagring og pakning vil typisk være meget arbejdskraftintensivt og udfordrende at værdisætte.
Prøv værktøjet ”Nøddeknækkeren” til estimering af opgaver, omkostninger og økonomi
Formålet med regnearket er at understøtte planlægning og modellering af økonomi ved etablering af nøddekultur i plantage. Målgruppen er primært landbrugere og landbrugsrådgivere.
Værktøjet er et regneark, som ved første blik måske kan virke uoverskueligt og som en ”svær nød at knække”. Værktøjet er opbygget, så der i en fane findes en introduktion og en kort vejledning. Næste fane giver mulighed for at indtaste udbytter og priser, tilskud, maskin- og arbejdsomkostninger og alternativ indtjening – og aflæse resultat. I fanen ”skovlandbrug” kan du kombinere økonomien i plantagedrift med andre produktionsgrene.
Værktøjet kan så anvendes til at give et estimat af økonomien ved dyrkning af flerårig afgrøde i plantetagekultur, som kan sammenlignes med den gennemsnitlige indtjening ved dyrkning af enårige afgrøder.
Alternativ indtjening ved dyrkning af enårige afgrøder kan f.eks. findes i budgetkalkuler på www.farmtal.dk eller i værktøjet "Økonomi i afgrøder og sædskifter".
Sammenligning af økonomi over lange perioder er meget følsom for renteudsving og ændrede bytteforhold. Værktøjet er helt afhængigt af anvendelsen og resultat af de forudsætninger, der indtastes. Allerede angivne værdier i værktøjet er udelukkende tænkt som demonstration og ikke som faglig vejledning.
Værktøjet er baseret på forudsætninger om uændrede bytteforhold gennem perioden og kan anvendes med forskellige forventninger til realrente.
Ved dyrkning af flerårige kulturer kræves ekstra opmærksomhed på behov for finansiering af opstartsomkostninger, rente og afdrag på lån i forhold til tidspunkt for indtægter.
Vejledning til værktøjet
Nedenfor angives de trin, som værktøjet anvendes i. Derefter følger et link med en række skærmbilleder fra anvendelse.
- Tast kun i grå felter
- Udfyld forudsætninger celle C5:C11; levetid omfatter år 1 til det sidste år der angives mængder og operationer
- Indsæt handlinger (kolonne B), enhed (kolonne D), og udbyttepris, tilskud, stykomkostninger og maskin- og arbejdsomkostning, pris i år 1 i kolonne E:H.
- Tast mængder/antal operationer pr. år i kolonne O:BL, bemærk kun tal >0. Tjek C5 stemmer med O:BL.
- Indsæt gennemsnitlig alternativ DBII i celle K67
- Aflæs resultat, korrigér evt. input og lav følsomhedsanalyse
- Drøft forudsætninger og resultater med kollegaer og rådgivere inden du træffer beslutning
- Brug evt. fanen "Skovlandbrug" til at estimere økonomien ved flere anvendelser af på samme areal
En spændende produktionsgren
Nøddedyrkning er en spændende produktionsgren, som der kun er få erfaringer med i Danmark. Derfor er det en udfordrende opgave at værdisætte indtjening og omkostninger under danske forhold. Det foreløbige arbejde med værktøjet anviser en beregningsmetode, som muliggør sammenligning med enårige afgrøder.
Anvendelsen af værktøjet på et eksempel viser, at der kan være et godt potentiale i økologisk nøddeproduktion, men at der er stor usikkerhed knyttet til de anvendte forudsætninger og resultater. Eksemplet viser også, at der kan gå mange år, før indtjeningen er på linje med indtjeningen fra en enårig afgrøde. Derfor vil det være vigtigt at lave følsomhedsberegninger og overveje usikkerhed på indtjening og likviditetstræk, inden etableringen af produktion.
Vi opfordrer interesserede til at hjælpe os med at forbedre vidensgrundlag om nøddeproduktionen og videreudvikle værktøjet, ligesom vi vil opfordre interesserede til at søge viden hos kolleger og rådgivere. Det bliver interessant at følge den økologiske nøddedyrkning over de kommende år og forhåbentlig få verificeret nogle af de beregninger, der kan laves i værktøjet.
Hent beregningsværktøjet Nøddeknækkeren (Excel)
Hent eksempel på anvendelse (PDF fem sider)
Ansvar ved brug af værktøjet
Innovationscenter for Økologisk Landbrug påtager sig intet ansvar for tab, herunder driftstab, avancetab eller anden form for direkte eller indirekte tab ved anvendelse af dette værktøj eller tilknyttede informationer og applikationer.
Lokalt producerede økologiske nødder
Artiklen og værktøjet er udarbejdet som en del af projektet Lokalt producerede økologiske nødder, som er støttet af:

Måske er du også interesseret i

20.02.2025
Tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder
Det er muligt at søge et tillæg på 4.000 kr. pr. hektar, der enten skal kombineres med bio-ordningen økologisk arealstøtte eller med et eksisterende 5-årigt tilsagn om økologisk arealtilskud.
Tilskud
Frugt, bær og nødder

27.01.2025
Økologer kan få et gratis udviklingstjek
Økologiske landmænd har oplevet et vigende marked for deres produkter, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.
Driftsøkonomi

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

11.12.2024
Danske valnødder: Forskellige sorters smag og udseende
Valnødder er en af de nødder, der er størst interesse for at dyrke i Danmark. Der findes et udvalg af sorter, som kan dyrkes i det danske klima, og her beskriver vi 15 af dem.
Frugt, bær og nødder
Afgrøder
Plads til den plantebaserede dagsorden

21.11.2024
Velegnede værktøjer, når du gerne vil regne den ud
Få overblik over driftsøkonomiske værktøjer, der kan bruges til både planlægning og benchmarking af din økologiske produktion.
Driftsøkonomi

27.11.2024
Analyse: Store udsving i prisen på økologisk foderkorn
Prisen på økologiske salgsafgrøder viser store udsving. Særligt markedet for foderkorn er følsomt. I denne analyse undersøges prisudsving på foderkorn på baggrund af regnskabsdata for perioden 2014 til 2023 fra Økonomidatabasen.
Driftsøkonomi
Korn

08.11.2024
Forstå dit regnskab for din øko-bedrift
Nøgletallene egenkapital, konsolidering, egenkapitalens forrentning og soliditet kan give dig et godt indblik i din virksomheds økonomiske sundhed og robusthed.
Driftsøkonomi

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

21.10.2024
Optimer din indtjening på økologisk mælkeproduktion
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har analyseret regnskaber fra malkekvægsbedrifter for at identificere de nøgleområder, der kan optimere indtjeningen ved økologisk mælkeproduktion.
Management
Kvæg
Driftsøkonomi

28.01.2025
Økologisk mælkeproducent: Udviklingstjek giver godt overblik
Preben Hornbæk Madsen tog mod tilbuddet om gratis udviklingstjek og fik kompetent sparring til sine tanker om fremtiden for familien og den økologiske malkekvægsbedrift.
Driftsøkonomi

21.03.2025
Budgetkalkule for fjerkræ er opdateret
Flere æg, men højere foderomkostninger – nye budgetkalkuler indregner de økologi-ske høners stigende produktionsperiode
Driftsøkonomi
Æglæggere

12.08.2024
Produktionen af øko-foderkorn kan ikke følge med forbruget
Høsten af økologisk foderkorn i Danmark i 2024 forventes at være mindre end det forventede forbrug.
Korn
Driftsøkonomi