Udgivet 25.03.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske landmænd går i front med bælgsæd
Arealet med økologiske lupiner og ærter er steget i 2021
Af Linda Michelle Handrup
Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at andelen af bælgsæd er steget kraftigt i 2021, og at det især er på de økologiske marker, at ærter, hestebønner og lupiner vinder frem.
Bælgsæd har længe haft et større fokus hos de økologiske landmænd end hos de konventionelle, fordi man som økologisk landmand kun må tilføre begrænsede mængder af kvælstof til jorden, og bælgsæd netop er en kvælstoffikserende afgrøde, der naturligt tilfører jorden kvælstof.
Lupin er den nye højdespringer
Den helt store højdespringer på de økologiske marker er lupin, hvor de nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at arealet med lupin er steget fra 662 ha i 2020 til 2.635 ha i 2021 – en stigning på knap 300 %. Her viser tallene med al tydelighed, at det overvejende er de økologiske landmænd, der går i front. Den økologiske andel af det samlede areal med lupin i dansk landbrug udgør nemlig 96,3 % i 2021.
”Lupin er særligt god som foder til kvæg, fordi afgrøden har et højt indhold af fedt og protein. Den har tidligere været dyrket i Danmark uden succes, så mange landmænd har haft forbehold over for lupin, men en gruppe økologiske landmænd er fortsat som pionerer med dyrkningen af lupin og samarbejder nu med vores udviklingsprojekter, og afgrøden er i fremgang. Den kan klare sig med mindre vand og har færre sædskiftesygdomme end både markært og hestebønne, så der er mange fordele,” fortæller Inger Bertelsen.
Hun er chefkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug, hvor hun primært arbejder med bælgsæd og de seneste år har kørt projekter, der har undersøgt mulighederne for at erstatte soja med andre afgrøder.
”I disse år ser vi en stigende interesse for at anvende dansk producerede proteinkilder som for eksempel hestebønner som foder i stedet for at anvende udenlandsk importeret soja. Hovedparten af den bælgsæd, der er steget i andel i 2021 er anvendt til foder,” vurderer Inger Bertelsen.
De – i danske sammenhænge - helt nye afgrøder som linser og kikærter vinder også især frem hos de økologiske landmænd, der står for 99,1 % af det areal, som bliver dyrket af ”andre typer” bælgsæd til modning ud fra Landbrugsstyrelsens nye tal.

Ærter på den plantebaserede dagsorden
Også andelen af ærter er steget i 2021, hvor de udgjorde 3.618 ha mod 2.635 i 2020. Her udgør den økologiske andel 37,8 % af det samlede areal med ærter, hvilket igen er en stor andel af dansk bælgsæd, da det økologiske landbrug samlet set udgør 11,8 % af det samlede landbrugsareal i Danmark.
”Det bliver meget interessant at følge udviklingen i dyrkningen af ærter, for som afgrøde er den helt oplagt i forhold til den plantebaserede dagsorden, hvor der sker og vil ske meget i disse år med at finde erstatning til kød i vores kost. Her tror jeg, ærter kommer til at fylde meget i de kommende år, fordi den som afgrøde fungerer godt at dyrke i det danske klima og er kendt af forbrugerne,” lyder det fra Inger Bertelsen.
Også andre bælgfrugter kan være i stigning de kommende år, og helt aktuelt kører Innovationscenter for Økologisk Landbrug et projekt, hvor virksomheder kan bestille en kasse med et udvalg af dansk producerede bælgfrugter til testbrug i fødevareproduktion.
”Det har helt nye dimensioner, når vi kommer til at følge afgrøden fra såningen til fødevareproduktionen, og det er vi meget spændte på,” fortæller Inger Bertelsen.
Måske er du også interesseret i

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

02.04.2025
Økologisk rajgræs til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk rajgræs til frø
Afgrøder
Frøavl

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd