Udgivet 25.03.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske landmænd går i front med bælgsæd
Arealet med økologiske lupiner og ærter er steget i 2021
Af Linda Michelle Handrup
Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at andelen af bælgsæd er steget kraftigt i 2021, og at det især er på de økologiske marker, at ærter, hestebønner og lupiner vinder frem.
Bælgsæd har længe haft et større fokus hos de økologiske landmænd end hos de konventionelle, fordi man som økologisk landmand kun må tilføre begrænsede mængder af kvælstof til jorden, og bælgsæd netop er en kvælstoffikserende afgrøde, der naturligt tilfører jorden kvælstof.
Lupin er den nye højdespringer
Den helt store højdespringer på de økologiske marker er lupin, hvor de nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at arealet med lupin er steget fra 662 ha i 2020 til 2.635 ha i 2021 – en stigning på knap 300 %. Her viser tallene med al tydelighed, at det overvejende er de økologiske landmænd, der går i front. Den økologiske andel af det samlede areal med lupin i dansk landbrug udgør nemlig 96,3 % i 2021.
”Lupin er særligt god som foder til kvæg, fordi afgrøden har et højt indhold af fedt og protein. Den har tidligere været dyrket i Danmark uden succes, så mange landmænd har haft forbehold over for lupin, men en gruppe økologiske landmænd er fortsat som pionerer med dyrkningen af lupin og samarbejder nu med vores udviklingsprojekter, og afgrøden er i fremgang. Den kan klare sig med mindre vand og har færre sædskiftesygdomme end både markært og hestebønne, så der er mange fordele,” fortæller Inger Bertelsen.
Hun er chefkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug, hvor hun primært arbejder med bælgsæd og de seneste år har kørt projekter, der har undersøgt mulighederne for at erstatte soja med andre afgrøder.
”I disse år ser vi en stigende interesse for at anvende dansk producerede proteinkilder som for eksempel hestebønner som foder i stedet for at anvende udenlandsk importeret soja. Hovedparten af den bælgsæd, der er steget i andel i 2021 er anvendt til foder,” vurderer Inger Bertelsen.
De – i danske sammenhænge - helt nye afgrøder som linser og kikærter vinder også især frem hos de økologiske landmænd, der står for 99,1 % af det areal, som bliver dyrket af ”andre typer” bælgsæd til modning ud fra Landbrugsstyrelsens nye tal.
Ærter på den plantebaserede dagsorden
Også andelen af ærter er steget i 2021, hvor de udgjorde 3.618 ha mod 2.635 i 2020. Her udgør den økologiske andel 37,8 % af det samlede areal med ærter, hvilket igen er en stor andel af dansk bælgsæd, da det økologiske landbrug samlet set udgør 11,8 % af det samlede landbrugsareal i Danmark.
”Det bliver meget interessant at følge udviklingen i dyrkningen af ærter, for som afgrøde er den helt oplagt i forhold til den plantebaserede dagsorden, hvor der sker og vil ske meget i disse år med at finde erstatning til kød i vores kost. Her tror jeg, ærter kommer til at fylde meget i de kommende år, fordi den som afgrøde fungerer godt at dyrke i det danske klima og er kendt af forbrugerne,” lyder det fra Inger Bertelsen.
Også andre bælgfrugter kan være i stigning de kommende år, og helt aktuelt kører Innovationscenter for Økologisk Landbrug et projekt, hvor virksomheder kan bestille en kasse med et udvalg af dansk producerede bælgfrugter til testbrug i fødevareproduktion.
”Det har helt nye dimensioner, når vi kommer til at følge afgrøden fra såningen til fødevareproduktionen, og det er vi meget spændte på,” fortæller Inger Bertelsen.
Måske er du også interesseret i
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Læs mere om Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Læs mere om Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Læs mere om Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
07.11.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Læs mere om Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Læs mere om Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Læs mere om Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Læs mere om Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter