Udgivet 10.12.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologisk grønsagsproduktion: Få inspiration til undervisning og praktikforløb
Der er efterspørgsel på mere uddannelse inden for økologisk produktion af grønsager, og i samarbejde med jordbrugsuddannelserne har vi fokus på at udbrede viden om emnet. Her finder du inspiration til undervisning og praktikforløb.
Af Malene Hangstrup Kræfting
Gennem flere år har gartneribranchen efterspurgt højere grad af uddannelse inden for økologisk produktion af grøntsager for at få flere kvalificerede producenter i gang. En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at landbrugsskoleelever også efterspørger mere viden om grøntsager. Aktuelt er der kun begrænset mulighed for at uddanne sig og tage kurser inden for grøntsagsproduktion både på landbrugs- og gartneruddannelserne.
Samtidig kan det være svært for de elever, som finder produktionsformen interessant, at finde praktikpladser, da mange grøntsagsgartnerier ikke har økonomi til at aflønne en elev. Viden og erfaring hentes derfor primært via mesterlære.
For at fremme uddannelse inden for økologisk grønsagsproduktion har Innovationscenter for Økologisk Landbrug i 2024 indsamlet og produceret materiale, som kan inspirere til at få grøntsagsproduktion bredere ud på de danske jordbrugsuddannelser - både under skoleophold og praktikforløb. Alt materialet er frit tilgængeligt på denne side.
Status: Undervisningsforløb i grøntsagsproduktion på jordbrugsuddannelserne
Vi har udarbejdet et notat, der giver et samlet overblik over den aktuelle status for undervisningsforløb i grøntsagsproduktion på de danske jordbrugsuddannelser.
Se notat: Status på undervisningsforløb i grønsagsproduktion på jordbrugsuddannelserne (pdf, 5 s.)
Nye undervisningsforløb om grøntsager på friland
Dalum Landbrugsskole har været samarbejdspartner i projektet og udviklet tre forskellige undervisningsforløb om grøntsager på friland for deres elever på hhv. Hovedforløb 1, Hovedforløb 2 og Produktionslederuddannelsen. Forløbet for Hovedforløb 2 er gennemført i foråret 2024.
Alt materiale fra de tre forløb kan frit benyttes eller bruges som inspiration for andre skoler. Materialet består af lærervejledninger, læringsmål fra uddannelsesordningen, lektionsplaner, opgaveark og beskrivelser samt udvalgt undervisningsmateriale.
Download undervisningsforløb:
- Undervisningsforløb for Hovedforløb 1
- Undervisningsforløb for Hovedforløb 2
- Undervisningsforløb for Produktionsleder
Undervisningsmateriale
Vi har samlet en oversigt over relevant undervisningsmateriale om grøntsagsdyrkning. Oversigten består både af links til hjemmesider og titler på bøger.
Se oversigt med undervisningsmateriale (pdf, 3 s.)
Inspiration fra Holland
I Holland, på skolen Warmonderhof, har de valgt at tilrettelægge uddannelsen af fremtidens grøntsags-producenter en del anderledes, end vi har i Danmark. På Warmonderhof har eleverne f.eks. delt undervisningsdagen op med teori den ene halvdel af dagen og praktik på skolens landbrug den anden halvdel af dagen. De tilbyder desuden uddannelse til landbrugsassistent på deltid.
Du kan læse om deres erfaringer og få inspiration fra Warmonderhof i dette notat:
Erfaringer fra Holland (pdf, 5 s.)
Praktik i en grøntsagsproduktion
Vi har interviewet 6 forskellige grøntsagsproducenter for at få et nuanceret billede af praktikværternes situation i forhold til at rekruttere elever og etablere lærepladser.

Videoer: Unge i grønsagsproduktion
Vi har lavet en række videoer om unge, der kan inspirere andre unge til at arbejde med netop økologiske grønsager. Se og hør, hvorfor 5 unge landmænd har valgt at arbejde i en grøntsagsproduktion:

Måske er du også interesseret i

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

13.05.2025
Økologisk vinterhvede - dyrkningsvejledning
Dyrkning på kontrakt, prioritering af den ønskede mængde kvælstof og ukrudtstrykket er særlige fokuspunkter ved dyrkning af øko-vinterhvede
Afgrøder
Korn

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Nye etableringsformer
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Generationsskifte