Udgivet 02.05.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Af Anna Borum, Linda Michelle Handrup
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen, og derfor har de professionelle køkkener brug for et bredt sortiment med forskellige smage og teksturer at vælge imellem, så der kan indgå bælgfrugter i flere af de daglige måltider.
I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Økologisk Landsforening derfor afprøve en række danske, økologiske bælgfrugter for at inspirere flere professionelle køkkener til at bruge dem.
En række professionelle køkkener skal derfor teste og anvende udvalgte bælgfrugter og få evalueringer fra de spisende gæster om deres oplevelse med at smage dem. Derudover skal bælgfrugterne i 2026 testes af et sensorisk panel, som skal hjælpe med at lave smagsprofiler, der kan give indsigt i bælgfrugternes forskellige smage og teksturer.
Projektet er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer, der har et særligt fokus på økologi i arbejdet for at styrke den plantevarebaserede fødevaresektor.
Linser, markært og hestebønne i fokus med udvalgte sorter
Projektet beskæftiger sig med primære landbrugsprodukter i form af hele bælgfrugter, eller bælgfrugter, som er undergået en mild grad af forarbejdning som f.eks. afskalning.
Mange kender allerede den populære Ingridært, så vi har valgt nogle nye og anderledes sorter, som vi ikke kender ret meget til endnu.
Når bælgfrugter skal dyrkes og anvendes som fødevare, er der meget at tage højde for – bl.a. tykkelsen på skallen, bitterheden og ikke mindst om udsæden er tilgængelig, så de rent faktisk kan dyrkes af danske landmænd.
| Art | Sorter |
| Linse | Rosana Klaus |
| Markært | Sirius Maplus Kaplan Kleine Rheinländerin |
| Hestebønne | Futura Nanaux |
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har tidligere testet andre arter og sorter af danske, økologiske bælgfrugter sammen med professionelle køkkener for at afprøve deres kvalitet som fødevare.
Læs resultater fra tidligere forsøg med bælgfrugter til konsum.
Hestebønne.
Måske er du også interesseret i
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Læs mere om Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Læs mere om Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Læs mere om Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
07.11.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Læs mere om Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Læs mere om Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Læs mere om Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Læs mere om Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken