Udgivet 02.05.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter

Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen, og derfor har de professionelle køkkener brug for et bredt sortiment med forskellige smage og teksturer at vælge imellem, så der kan indgå bælgfrugter i flere af de daglige måltider.

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Økologisk Landsforening derfor afprøve en række danske, økologiske bælgfrugter for at inspirere flere professionelle køkkener til at bruge dem. 

En række professionelle køkkener skal derfor teste og anvende udvalgte bælgfrugter og få evalueringer fra de spisende gæster om deres oplevelse med at smage dem. Derudover skal bælgfrugterne i 2026 testes af et sensorisk panel, som skal hjælpe med at lave smagsprofiler, der kan give indsigt i bælgfrugternes forskellige smage og teksturer.

Projektet er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer, der har et særligt fokus på økologi i arbejdet for at styrke den plantevarebaserede fødevaresektor.

Linser, markært og hestebønne i fokus med udvalgte sorter

Projektet beskæftiger sig med primære landbrugsprodukter i form af hele bælgfrugter, eller bælgfrugter, som er undergået en mild grad af forarbejdning som f.eks. afskalning.

Mange kender allerede den populære Ingridært, så vi har valgt nogle nye og anderledes sorter, som vi ikke kender ret meget til endnu. 

Når bælgfrugter skal dyrkes og anvendes som fødevare, er der meget at tage højde for – bl.a. tykkelsen på skallen, bitterheden og ikke mindst om udsæden er tilgængelig, så de rent faktisk kan dyrkes af danske landmænd.

Art Sorter
Linse Rosana
Klaus
Markært Sirius
Maplus
Kaplan
Kleine Rheinländerin 
Hestebønne Futura
Nanaux

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har tidligere testet andre arter og sorter af danske, økologiske bælgfrugter sammen med professionelle køkkener for at afprøve deres kvalitet som fødevare.

Læs resultater fra tidligere forsøg med bælgfrugter til konsum

Foto: Anna Borum

Hestebønne.

Måske er du også interesseret i