Udgivet 02.05.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Af Anna Borum, Linda Michelle Handrup
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen, og derfor har de professionelle køkkener brug for et bredt sortiment med forskellige smage og teksturer at vælge imellem, så der kan indgå bælgfrugter i flere af de daglige måltider.
I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Økologisk Landsforening derfor afprøve en række danske, økologiske bælgfrugter for at inspirere flere professionelle køkkener til at bruge dem.
En række professionelle køkkener skal derfor teste og anvende udvalgte bælgfrugter og få evalueringer fra de spisende gæster om deres oplevelse med at smage dem. Derudover skal bælgfrugterne i 2026 testes af et sensorisk panel, som skal hjælpe med at lave smagsprofiler, der kan give indsigt i bælgfrugternes forskellige smage og teksturer.
Projektet er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer, der har et særligt fokus på økologi i arbejdet for at styrke den plantevarebaserede fødevaresektor.
Linser, markært og hestebønne i fokus med udvalgte sorter
Projektet beskæftiger sig med primære landbrugsprodukter i form af hele bælgfrugter, eller bælgfrugter, som er undergået en mild grad af forarbejdning som f.eks. afskalning.
Mange kender allerede den populære Ingridært, så vi har valgt nogle nye og anderledes sorter, som vi ikke kender ret meget til endnu.
Når bælgfrugter skal dyrkes og anvendes som fødevare, er der meget at tage højde for – bl.a. tykkelsen på skallen, bitterheden og ikke mindst om udsæden er tilgængelig, så de rent faktisk kan dyrkes af danske landmænd.
Art | Sorter |
Linse | Rosana Klaus |
Markært | Sirius Maplus Kaplan Kleine Rheinländerin |
Hestebønne | Futura Nanaux |
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har tidligere testet andre arter og sorter af danske, økologiske bælgfrugter sammen med professionelle køkkener for at afprøve deres kvalitet som fødevare.
Læs resultater fra tidligere forsøg med bælgfrugter til konsum.

Hestebønne.

Måske er du også interesseret i

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

02.04.2025
Økologisk rajgræs til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk rajgræs til frø
Afgrøder
Frøavl