Udgivet 07.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Lupinmonitering 2021 og 2022
Reaktionstal, såtid og sådybde i lupin har betydning for udbyttet.
Af Inger Bertelsen
I 2022 er der moniteret i 30 økologiske lupinmarker. Data fra disse og fra 36 marker i 2021 er analyseret og viser, at etablering har signifikant betydning for udbyttet.
Årsvariation og samdyrkning
Det gennemsnitlige udbytte i de to år har ikke været væsentligt forskellige med 24,4 hkg pr. ha i 2021 og 23,0 hkg pr. ha i 2022.
Som gennemsnit af de to år har udbyttet i blandsæd (med lav andel af korn) været 26,2 hkg pr. ha og højere end lupin i renbestand med 22,8 hkg pr. ha. Det har primært været hvede som har været blandingspartner og den iblandede mængde har været mellem 30 og 75 kg pr. ha. Med så lav en mængde korn vil den høstede varer alt overvejende bestå af lupin.
Højeste udbytter ved lave reaktionstal
For 36 af markerne forelå relativt nye jordprøver i et spænd fra 5,2 til 7,1. Der var en klar korrelation mellem reaktionstallet og udbytte, således at udbytterne faldt med stigende reaktionstal.
Det er kendt at smalbladet lupin er følsom overfor høje reaktionstal. Selv om der ikke er signifikant forskel mellem udbytterne på de enkelte jordtyper er der en tendens til lave udbytter på JB 6 og 7, hvilket kan hænge sammen med de højere reaktionstal på disse jorde. Det punkt med lavest udbytte er på JB 3 med reaktionstal på 6,8. Se figur 1.
Figur 1. Sammenhæng mellem reaktionstal og udbytte. 36 marker fra 2021 og 2022.
Højest udbytte ved tidlig såning
Der er oplysninger om såtidspunkt og udbytte for 64 marker. Samlet for de to år er der signifikant højere udbytte ved tidlig såning.
I 2021 er der sået mellem 9. marts og 26. april, mens der i 2022 er sået mellem 10. marts og 26. april. Hældningen på figuren viser at udbyttet falder 1,3 hkg pr. 10 dage såningen udskydes. Se figur 2.
Figur 2. Udbytte som funktion af såtidspunkt. 64 marker fra 2021 og 2022.
Højest udbytte ved såning i 3,5 – 4 cm
Sådybden er oplyst for 64 marker. Den statistiske analyse viser at de højeste udbytter er opnået når der er sået i 3,5 til 4 cm dybde. Se figur 3. Sammenholdes sådybde med om der har været blindharvet eller ej ses at det er en ulempe med øverlig såning, når der blindharves.
Blindharvning i sig selv har ikke haft en signifikant betydning for udbyttet. Se figur 4. Det vides fra Økologiske Landsforsøg at sådybden kan øges til 5 cm på sandjorde uden udbyttetab. Det giver bedre mulighed for en blindharvning.
Figur 3. Udbytte som funktion af sådybde. 64 marker fra 2021 og 2022.
Figur 4. Udbytte som funktion af sådybde og blindharvning. 28 marker er blindharvet og 34 marker er ikke blindharvet.
Det samlede dataset er også blevet analyseret for en lang række andre faktorers betydning for udbyttet, men disse har ikke vist sikre forskelle.
Det gælder f.eks. jordtype, forfrugt, sorten, podning. Der er endnu ikke lavet statistisk analyse på vekselvirkninger mellem faktorerne, dette vil først blive gjort når der er moniteret i yderligere ca. 35 marker i 2023.
Moniteringen af lupiner er lavet i projektet "Lupin - ny start med sikker dyrkning".
Måske er du også interesseret i
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Læs mere om Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Læs mere om Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Læs mere om Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
07.11.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Læs mere om Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Læs mere om Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Læs mere om Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Læs mere om Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Læs mere om Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken