Udgivet 01.01.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Kompost til økologisk planteavl
Et vidensunivers med næringsstofbalancer og relevante biomasser til kompost samt teknikker til oplægning af miler og økonomisk og biologiske potentialer ved brug af kompost.
Af Morten Winther Vestenaa
Kompost er et centralt begreb for mange økologer, og komposteringsprocessen kan være en god saneringsmetode for biomasser, som skal ud på økologiske marker. Kompost kan også være en værdifuld næringskilde og en måde at recirkulere biomasser fra by til land.
Dog skal kompost anvendes rigtigt, for at den fulde værdi opnås i sædskiftet. Særligt på landbrug uden husdyrbrug kan kompost være en oplagt kilde til næringsstoffer. Kompostering giver desuden mulighed for, at biomasser fra bedriften og recirkuleringsprodukter kan blive en del af næringsstofforsyningen og bidrager til at opbygge jordens sundhed.
Regn selv på økonomien i kompost
Prisen pr. kg N i komposten er afhængig af, hvilke substrater du bruger i komposten, og flere andre faktorer som kan variere fra bedrift til bedrift. For eksempel har den afstand, der er til den plads, hvor du henter haveparkaffald, relativt stor betydning for prisen på de næringsstoffer, som du får ud af komposten. Det kan derfor være en god idé selv at regne efter med de priser på diesel, afstande og evt. typer af substrater, som du har tilgængelig på din bedrift. Du skal downloade regnearket for at kunne redigere i det.
Værktøj til beregning af prisen pr. kg N
Hvad er kompost og hvilke biomasser kan anvendes?
Kompost er en blanding af restbiomasser, som er omsat ved iltrige forhold. Kompostering foregår typisk i stakke kaldet miler. Kompost fremstilles af forskellige næringsrige grønne og strukturgivende brune planterester.
Grøn biomasse kan være slæt fra kløvergræs, afgrøde- eller efterafgrøde. Brun biomasse er typisk vedmasse såsom haveparkaffald leveret af kommunen, men kan også findes internt på bedriften fra udtynding af træer og buske i læhegn, skov eller omkringliggende naturarealer.
Kompostunivers samler viden om kompost
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har samlet viden om kompost i et kompostunivers ”Kompost til økologisk planteavl”, som har til formål at klæde økologiske planteavlere på til at anvende kompost som næringskilde. Viden om både praktik og teori for brug af kompost til økologisk planteavl er samlet til dig.
Kompostuniverset er let overskueligt og formidler viden om kompost gennem video, grafikker og billeder fremfor tekst. I universet finder du blandt andet en video som viser, hvordan der lægges en kompostmile op på gården.
Kompostuniverset indeholder information om:
- hvordan bedriftens næringsstofbalance påvirkes ved brug af kompost
- hvilke biomasser som er relevante at kompostere
- teknikker til oplægning af kompostmiler med disse biomasser på din bedrift
- eksempler og beregninger af de økonomiske forhold ved brug af kompost
Vidensuniverset om kompost er lavet i projekterne "Komposteret grøngødning - praktisk fremstilling og analyse", Plantebaseret gødning" og "Kompost - recirkuleret næring og kulstof til jord og afgrøder".

Oplægning af kompost.


Måske er du også interesseret i

08.04.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Struvit udfældes fra spildevand, og har et fosforindhold, der gør det velegnet som startgødning til økologiske højværdiafgrøder.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

08.04.2025
Oversigt Økologiske Landsforsøg i 2025
Strategier mod besværligt ukrudt, samdyrkning af vårsæd til konsum og forebyggelse af manganmangel vha. efterafgrøder er bare nogle af de spændende områder, som vi undersøger i Landsforsøgene 2025.
Afgrøder
Næringsstoffer
Efterafgrøder
Sædskifte
Ukrudt

07.01.2025
Myte: I løbet af få årtier løber vi tør for fosfor
Vi har fosfor til mange år i reserverne.
Næringsstoffer
Plantenæringsstoffer

17.12.2024
Økologisk handelsgødning kan mindske udbyttegab
Der er handelsgødninger på markedet, der giver økologiske planteavlere mulighed for placeret og delt gødskning.
Næringsstoffer

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer