Udgivet 11.02.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Italien: Algeekstrakt styrker tomatplanter mod jordbårne sygdomme
Tomatfrø, der har ligget i blød i ekstrakt af havalger inden såning, viser større modstandskraft mod jordbårne sygdomme.
Af Karen Munk Nielsen
Fra tidligere forskning er det kendt, at havalger indeholder bioaktive indholdsstoffer, der virker som vækstfremmere. Nu har forskere ved Bologna Universitet specifikt undersøgt, om stofferne kan beskytte mod jordbårne sygdomme. Det ser det ud til, de kan – i hvert fald i økologisk tomatproduktion.
I forsøget er der udvundet et ekstrakt af rødalgen Jania adhaerens. Frøene blev lagt i blød i forskellig koncentration af ekstrakt i et døgn før såning. Dyrkningsmediet blev inficeret med tre forskellige jordbårne patogener, Fusarium oxysporum (slimskimmel), Pythium ultimum og Rhizoctonia solani (kartoflens rodfiltsvamp).
Resultatet af behandlingen var en markant hurtigere og bedre fremspiring, længere rødder og en reduktion i sygdomsindekset for alle tre patogener.
De bioaktive stoffer blev udvundet i vand ved relativ lav temperatur, og der er således tale om en enkel og ikke specielt energikrævende metode.
Måske er du også interesseret i
02.12.2025
EU-målet om 100 % økologiske frø påvirker også danske landmænd
Fra 2037 skal økologisk landbrug udelukkende anvende økologiske frø. Sådan lyder målet fra EU, og det kræver en koordineret indsats på tværs af hele værdikæden, hvor landmænd, frøfirmaer og myndigheder skal samarbejde.
Læs mere om EU-målet om 100 % økologiske frø påvirker også danske landmænd
17.11.2025
Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
Udvinding af spagnum har en betydelig klimapåvirkning. Derfor er en udfasning af spagnum et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig økologisk gartneriproduktion.
Læs mere om Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
17.11.2025
Egne sortsblandinger af vinterhvede - metoder og erfaringer
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har sammen med to økologiske landmænd testet to metoder til at lave egne sortsblandinger af vinterhvede.
Læs mere om Egne sortsblandinger af vinterhvede - metoder og erfaringer
05.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk grøntsagsproduktion
Bedre gødning og dyrkningsmedie, energieffektivitet og fokus på kulstofopbygning er nogle af de muligheder, du har for at sænke klimaeffekten fra din økologiske grøntsagsproduktion.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk grøntsagsproduktion
07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Læs mere om Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
13.08.2025
Naturbruget Tranum dyrker økologiske grøntsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grøntsager, men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grøntsager.
Læs mere om Naturbruget Tranum dyrker økologiske grøntsager
28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Læs mere om Udsæd til økologisk majsdyrkning
03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Læs mere om Læggekartofler til økologisk dyrkning
06.01.2025
Økologisk korndyrkning - potentiale ved aktiv brug af genetik og diversitet
Forebyggelse er afgørende for at komme udfordringer med ukrudt, sygdomme og skadedyr til livs i øko-korndyrkning. Derfor undersøger et nyt projekt i hvilken grad sortsvalg og diversitet i sortsmaterialet kan forebygge disse udfordringer.
Læs mere om Økologisk korndyrkning - potentiale ved aktiv brug af genetik og diversitet
13.08.2025
Økologisk grøntsagsproduktion: Få inspiration til undervisning og praktikforløb
Der er efterspørgsel på mere uddannelse inden for økologisk produktion af grøntsager, og i samarbejde med jordbrugsuddannelserne har vi fokus på at udbrede viden om emnet. Her finder du inspiration til undervisning og praktikforløb.
Læs mere om Økologisk grøntsagsproduktion: Få inspiration til undervisning og praktikforløb
13.08.2025
Økologiske grøntsagsfrø: Samarbejde på tværs af landegrænser
Med udgangen af 2036 skal grøntsagsproducenter i EU anvende økologiske frø. Det bliver en udfordring at nå dertil, da der er tale om mange kulturer og ofte små arealer sammenlignet med landbrugsafgrøder.
Læs mere om Økologiske grøntsagsfrø: Samarbejde på tværs af landegrænser
13.08.2025
Grøntsagsproduktion skal på skemaet
Interessen for grøntsagsproduktion er stigende blandt unge i jordbrugsuddannelserne. Der er behov for at forbedre de nuværende uddannelsesmuligheder for gartnere.
Læs mere om Grøntsagsproduktion skal på skemaet