Udgivet 18.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Hent nyttig viden i de økologiske sortsforsøg
I 2023 er der lavet økologiske sortsforsøg i vårbyg og værdiafprøvning i vårhvede. Herunder finder du ny viden om bl.a. sorternes ukrudtskonkurrenceevne og modtagelighed over for sygdomme under økologiske dyrkningsforhold
Af Tove Mariegaard Pedersen
2023 har været et specielt dyrkningsår, idet der i det tidlige forår var meget vådt, og det blev efterfulgt af en længere tørkeperiode. Det har også præget forsøgsarbejdet, og et af de økologiske sortsforsøg måtte kasseres.
Der var i juni 2023 en markvandring i forsøgene i Sønderjylland med fremvisning af sorter af vårbyg og en linjesort af vårhvede i økologisk værdiafprøvning, se foto. I de økologiske sortsforsøg i 2023 indgår sorter forædlet specifikt til økologi. Sorter forædlet til økologiske dyrkningsforhold er bl.a. forædlet efter at have en stærk ukrudtskonkurrenceevne.

De økologiske sortsforsøg i Sønderjylland, juni 2023. Her afprøves bl.a. en vårbygsort Halfdan udviklet til økologisk dyrkning, som har en stærk ukrudtskonkurrenceevne (ses til venstre i billedet).
De økologiske sortsforsøg i Sønderjylland, juni 2023. Her afprøves bl.a. en vårbygsort Halfdan udviklet til økologisk dyrkning, som har en stærk ukrudtskonkurrenceevne (tv. i billedet).
Resultater fra de økologiske sortsforsøg
Der er er i 2023 gennemført økologiske sortsforsøg i vårbyg med ni vårbygsorter, samt en økologisk værdiafprøvning i vårhvede.
I vårbyg er der bl.a. afprøvet en ny sort NOS Holtgaard, som har givet de højeste udbytter i forsøgene. Sorten Halfdan har givet laveste udbytte i forhold til måleblandingen. Udbyttet i måleblandingen har varieret mellem cirka 45 og 66 hkg pr. ha. NOS Holtgaard har givet topudbytter i de seneste tre års forsøg. Den havde i 2022 noget skoldplet i de konventionelle observationsparceller, men er ellers meget sund. De nye sorter Blixen og NOS Lollipop er på samme udbytteniveau som måleblandingen i forsøgene. Stairway, som er med i de økologiske forsøg for tredje år i træk, har også vist god sygdomstolerance i observationsparcellerne og er også på samme udbytteniveau som måleblandingen. Sorten Wish har i flere år givet store udbytter.
Halfdan, som er forædlet til økologiske dyrkningsforhold, har haft lavest ukrudtsdækning ved skridning med 17 procent dækning efterfulgt af NOS Holtgaard med 21 procent dækning. Høje sorter, eller sorter, der dækker jorden tidligt, har en fordel i forhold til ukrudtskonkurrenceevne. Stairway, NOS Lollipop og NOS Holtgaard har haft størst dækning af jorden tidligt. Halfdan er den højeste sort med en strålængde på 67 cm, hvilket er 15 cm højere end måleblandingen. Halfdan skiller sig ud med stor ukrudtsundertrykkelse i forsøg med højt ukrudtstryk. I forsøget med højest ukrudtstryk er der 19 procentpoint lavere ukrudtsdækning i Halfdan sammenlignet med måleblandingen. Ved valg af en høj sort øges risikoen for lejesæd ved højt kvælstofniveau. Der har været mest lejesæd i Halfdan, efterfulgt af NOS Holtgaard i de økologiske forsøg.
I vårhvede er der afprøvet en enkelt nummersort i økologisk værdiafprøvning til sortslisteoptagelse. Thorus er anvendt som målesort. Nummersorten har givet større udbytte end Thorus. Udbyttet i måle-sorten har varieret mellem cirka 28 og 53 hkg pr. ha i forsøgene. Der har været angreb af bygfluelarver i tre af forsøgene, og i et enkelt forsøg har der været høj ukrudtsdækning.
I de konventionelt dyrkede observationsparceller har der været mest Septoria i målesorten med 17 procent dækning i forhold til 9 procent dækning i nummersorten. Der er ikke data for gulrust i observationsparcellerne i 2023, men i 2022 havde sorterne ingen eller meget lidt gulrust i observationsparcellerne.
Læs mere

Måske er du også interesseret i

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

18.12.2024
Økologiske spisekartofler - dyrkningsvejledning
Dyrkningsvejledning
Afgrøder
Kartofler