Udgivet 02.09.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Havre kan smage af fløde
Havredrik vinder indpas som et plantebaseret alternativ til mælk. For at havredrikken kan anvendes af baristaer, kræver det en ensartet og stabil råvare af høj kvalitet med de nødvendige egenskaber bl.a. i forhold til skumning, og den skal være velsmagende.
Af Tove Mariegaard Pedersen
I projektet POATential undersøger vi, hvordan sortsvalg og dyrkningsforhold påvirker smag, kvalitet og funktionelle egenskaber.
Duft og smag: En kompliceret symfoni
Smag er en kompleks sans, der spiller en afgørende rolle i vores oplevelse af mad og drikke. Smag består af mange forskellige smagsstoffer, ligesom musik består af forskellige instrumenter og toner. Smag er ikke kun de fem grundsmage (salt, surt, sødt, bitter og umami), der opfattes af tungen. Den samlede smagsoplevelse inkluderer også lugtesansen, konsistensen og mundfølelsen - som eksempelvis den brændende fornemmelse fra chili eller den kølende effekt af mentol. I kombinationen af smag, duftindtryk og mundfølelse kan man ifølge Lisbeth Ankersen fra InnovaConsult opleve op til 10.000 forskellige smage.
Smagen af havre
Havre er et fint eksempel på, hvordan komplekse smagsprofiler kan være sammensat af mange forskellige smags- og duftstoffer. Havre har ca. 242 smags- og duftstoffer. I projektet POATential udføres sensoriske analyser af indledningsvis 21 havresorter med forskellig oprindelse. Der er i disse analyser identificeret 30 smags- og duftnuancer. De fundne smagsnuancer omfatter beskrivelser som fed, fløde, brød, bitter, klid, korn, manna, mild, nød, skarp, grøn m.fl., og der er smagbar forskel mellem sorterne, som dog også delvist kan hænge sammen med forskellig behandling og opbevaring af udsæden. Der er i de sensoriske analyser fundet 15 beskrivelser af konsistens og mundfølelse i de 21 sorter. Beskrivelser omfatter blød, elastisk, fast, klistret, melet, sandet mv.
Kan havre virkelig smage af fløde?
Spørgsmålet kan besvares ved at forstå, hvordan smag består af mange forskellige smagsstoffer. Til sammenligning med havrens 242 smags- og duftstoffer har fløde omkring 70 smags- og duftstoffer, hvoraf de 39 komponenter er fælles med havre. Dette overlap kan forklare, hvorfor havregrød kan have en cremet, flødeagtig smag.

Videre arbejde med at udvikle havredrik
Af de 21 havresorter i projektet er 10 af sorterne i opdyrkning under økologiske og konventionelle dyrkningsforhold, og de vil efter høst hver især blive renset, afskallet og varmebehandlet og lavet til havrebase og herefter havredrik. I de forskellige stadier fra høst til havredrik vil der blive lavet sensoriske analyser, sideløbende med, at der analyseres for kvalitet og funktionelle egenskaber i de enkelte sorter, havrebaser og havredrikke. Resultater vil blive offentliggjort løbende.
I projektet POATential deltager SEGES Innovation, Teknologisk Institut, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Valsemøllen A/S, DöhlerGroup, Dragsbæk A/S og InnovaConsult.

Måske er du også interesseret i

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

02.04.2025
Økologisk rajgræs til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk rajgræs til frø
Afgrøder
Frøavl