Udgivet 15.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Efterafgrøder og moderat N-gødskning kan konkurrere med helårsgrøngødning
Efterafgrøder kan have en positiv udbytteeffekt på linje med helårsgrøngødning i planteavlssædskiftet, når man regner samlet økonomi på resultater fra Aarhus Universitets sædskifteforsøg.
Af Sven Hermansen, og Peter Sørensen, Aarhus Universitet
Efterafgrøder kan have en udbytteeffekt på linje med helårsgrøngødning i planteavlssædskiftet. Den afgørende faktor for økonomien er, om man kan få en indtægt på salg af foder eller biomasse fra helårsgrøngødningen. Det viser beregninger af den samlede økonomi med udgangspunkt i resultater fra Aarhus Universitets sædskifteforsøg.
De økologiske sædskifteforsøg på Foulumgård har siden 1997 produceret data til inspiration for økologisk planteavl. En række forskellige afgrødekombinationer er afprøvet i to økologiske sædskifter med og uden helårsgrøngødning, med og uden efterafgrøder samt med og uden tilførsel af afgasset gylle.
Effekten af helårsgrøngødning på sædskiftets samlede udbytte er dokumenteret i forsøgene, og der er fundet positive effekter op til otte år efter, at en kløvergræsgrøngødning er ompløjet. Udfordringen er stadig at dokumentere den økonomiske effekt af at bruge op til 25 pct. af arealet til at producere kvælstof og kulstof til sædskiftet. Et areal, der alternativt kunne produceres en salgsafgrøde på.
Merudbytte med fikserende efterafgrøder
I den seneste rotation, som er lavet i regi af RDD6-projektet CC-Rotate i 2019-2021, er der blandt andet fokus på at sammenligne og kombinere effekterne af helårs-kløvergrøngødning med efterafgrøder i sædskiftet. Sædskiftet med helårsgrøngødning giver pæne merudbytter, når man høster kløvergræsset og returnerer omtrent samme mængde kvælstof i form af afgasset gødning til de øvrige afgrøder.
Sædskiftet uden helårsgrøngødning giver pæne merudbytter ved at anvende fikserende efterafgrøder i 75 pct. af afgrøderne. I gødet vinterrug og vårbyg opnås samme udbytte som i sædskifter med helårskløvergræs samtidigt med, at man kan høste en afgrøde af lupin/vårbyg.
Økonomiske effekter
En simpel sammenligning af økonomien i de seks strategier viser, at med de opnåede udbytter og de anvendte priser er det en forudsætning, at kløvergræstørstoffet har en salgsværdi, hvis man skal forvente en positiv økonomisk effekt af helårsgrøngødning i et fireårigt sædskifte, altså 25 pct. kløvergræs, som det er afprøvet i forsøgene. Hvis man kan opnå 1,50 kr./kg kløvergræstørstof, og der betales høst og håndtering af to-tre slæt til f.eks. biogas, så er strategien med helårsgrøngødning uden efterafgrøder topscorer blandt strategierne.
Kan man ikke opnå en relativt god pris på den biomasse, der produceres på grøngødningsmarken, vil det samme regnestykke vise, at sædskiftet med gødning og efterafgrøder men uden helårsgrøngødning er topscorer. Med de afgrødepriser og udgifter, der brugt i eksemplet, vil balancen være opnået ved en pris på 1,00 kr./kg kløvergræstørstof.
Den ugødede strategi med uhøstet helårsgrøngødning samt brug af efterafgrøder giver et økonomisk resultat, der ligger ca. 25 pct. lavere end de gødede led. Det er således en økonomisk fordel at høste grøngødningen og få den retur som gylle eller afgasset gødning til de øvrige afgrøder.

Relativ salgsværdi fratrukket omkostninger i to fireårige økologiske sædskifter med (rød) og uden (gul) helårsgrøngødning. Sædskifte med helårsgrøngødning og efterafgrøder = 100. *
*Forudsætninger: vårbyg 250 kr./hkg, vårhvede 300 kr./hkg, vinterrug 200 kr./hkg, lupin 400 kr./hkg, kløvergræs 150 kr./hkg tørstof. Der er medregnet styk- og maskinomkostninger til håndtering af helårsgrøngødning samt omkostninger til gødningsudbringning på de gødede scenarier og omkostninger til efterafgrøder.
Måske er du også interesseret i

28.03.2025
Undersåede efterafgrøder har flere fordele
Forårssåede efterafgrøder er mere sikre, billigere og ofte mere effektive end efterafgrøder, der etableres efter høst.
Efterafgrødestrategier
Etablering
Arter og blandinger
Efterafgrøder

05.03.2025
Efterafgrøder, der virker i praksis
Lyt til Innovationscenter for Økologisk Landbrugs podcast-serie om efterafgrøder og se korte videoer, hvor tre økologiske landmænd fortæller, hvordan de bruger efterafgrøder.
Efterafgrøder
Efterafgrødestrategier

08.04.2025
Oversigt Økologiske Landsforsøg i 2025
Strategier mod besværligt ukrudt, samdyrkning af vårsæd til konsum og forebyggelse af manganmangel vha. efterafgrøder er bare nogle af de spændende områder, som vi undersøger i Landsforsøgene 2025.
Afgrøder
Næringsstoffer
Efterafgrøder
Sædskifte
Ukrudt

27.03.2025
Økologiske efterafgrøder - dyrkningsvejledning
Dyrkningsvejledning
Efterafgrøder
Efterafgrødestrategier
Etablering
Arter og blandinger

09.04.2025
Regenerativt landbrug i økologisk landbrug - en vidensyntese
Rapport fra Aarhus Universitet beskriver økologiens muligheder og barrierer for en regenerativ praksis, der opretholder og forbedrer jordens sundhed.
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Efterafgrøder
Reduceret jordbearbejdning
Regenerativt jordbrug

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

03.09.2024
Vejledning til bælgplanter i sædskiftet
Få information om det anbefalede antal af frie år imellem forskellige bælgsædsafgrøder, fælles sygdomme og gode råd til forebyggelse og bekæmpelse.
Bælgsæd
Sædskifte
Sygdomme

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer

18.02.2025
Forebyggelse af manganmangel i økologisk korn ved hjælp af efterafgrøder, undersøges i nyt projekt
Efterafgrøders evne til at optage og frigive mangan til den efterfølgende kornafgrøde, undersøges over de næste 2 år. Målet er at give økologiske landmænd et fagligt beslutningsgrundlag for valg af efterafgrøder, der kan bidrage til at afhjælpe manganmangel og sikre stabile udbytter.
Næringsstoffer
Korn
Efterafgrøder

22.01.2025
Økologiske landsforsøg 2023
Årets landsforsøg giver nyttig viden om bl.a. strategier mod problemukrudt, gødskning af bælgsæd og etablering af efterafgrøder.
Afgrøder
Efterafgrøder
Jord- og jordbearbejdning
Ukrudt

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder