Udgivet 20.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Debatindlæg: Økologien har et cirkulært forbedringspotentiale
Økologien definerer sig selv som leverandør til den cirkulære økonomi, men de økologiske principper spænder indimellem ben for hinanden i forhold til at leve op til det selvbillede, viser notat fra projekt om cirkulær økonomi.
Af Simon Møbjerg Sørensen
Den økologiske produktionsform ser i udgangspunktet sig selv som bidragyder til den cirkulære økonomi – det er en del af økologiens DNA.
Men i hvor høj grad lever økologien op til det selvbillede? Og hvor er der forbedringspotentiale? Det diskuterer Casper Laursen, der er specialkonsulent og teamleder for Planter og jord hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug, i et projektnotat om cirkulær økonomi.
Her viser han, hvordan økologiens kredsløbs- og forsigtighedsprincip igen og igen kommer i karambolage med hinanden. Det levner mindre plads til den recirkulering, som økologien så gerne vil være bannerfører for, og det er i sidste ende en potentielt væsentlig barriere for økologisk fremdrift.
”Vi har to økologiske principper, der sætter hinanden i forlegenhed. Kredsløbsprincippet er moderne i sit udtryk, fordi det vil recirkulere og skabe nye gødningskilder. Og så er der forsigtighedsprincippet, der bekymrer sig om potentielt forurenende indholdsstoffer og fysiske urenheder, og derfor giver grund til at afvise nogle af de nye mulige gødningskilder. På den måde kommer økologiens egne principper til at modarbejde den politiske vilje, der er til at favorisere økologien. Der er derfor et stort uudnyttet potentiale i den cirkulære økonomi, som økologien i dag ikke høster,” siger Casper Laursen.
På den baggrund stiller han spørgsmålet, om det er muligt at indgå en form for kompromis mellem de to principper. Og om ikke det kompromis netop er at gå økologiens ærinde.
”Lige nu er der en unik mulighed for at flytte landbrugsproduktionen i en økologisk retning. Skal vi det, skal vi kunne give svar på nogle af de lidt ubelejlige spørgsmål om økologi og cirkulær økonomi, som det her notat rejser. Der er i hvert fald et forbedringspotentiale, der er til at få øje på,” lyder hans vurdering.
Er genanvendelse nøglen til mere økologi?
I notatet gennemgår Casper Laursen den økologiske status for cirkulær økonomi inden for syv forskellige emner:
- foder
- gødning
- energi
- restaurering af biosfæren
- bygninger og anlæg
- samarbejder i det økologiske landbrug
- samarbejder med det øvrige samfund.
Gennemgangen viser konkret, hvordan førnævnte økologiske principper ramler sammen. Dermed sætter han spot på de cirkulære forbedringspotentialer, der er inden for enkelte dele af økologien.
Med notatet ønsker han at bidrage til diskussionen om, hvordan vi ved at besøge økologiens dogmer kan genåbne snakken om, hvad økologien skal være. Forhåbningen er, at den snak kan bidrage positivt til målsætningen om at øge det økologiske areal og sikre udviklingen af det økologiske landbrug, så det bidrager som løsning på landbrugets og samfundets aktuelle udfordringer.
”Tænk, hvis man kunne luge ud i nogle af de benspænd, økologien har skabt for sig selv, når det handler om recirkulering og ressourceeffektive løsninger. Måske ville det gøre fortællingen om økologien og dens higen efter at præstere en bedre produktionsform mere troværdig for både producenter og forbrugere? Måske kan forløsning af det potentiale, som økologien har i forhold til at levere på den cirkulære økonomi, skabe yderligere tilslutning blandt dem, der fortsat ser flere ’huller i osten’, end de ser fordele ved den økologiske produktionsform,” slutter Casper Laursen.
Se notatet: Økologisk produktion i den cirkulære økonomi (pdf 10 sider)
Notatet og rapporten er udarbejdet i projektet "Ren recirkulering - madaffald til økologisk kvalitetsgødning".

Madaffald er en af de potentielle nye kilder til gødning i landbruget, men her er blandt andet mikroplast en udfordring.

Måske er du også interesseret i

08.04.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Struvit udfældes fra spildevand, og har et fosforindhold, der gør det velegnet som startgødning til økologiske højværdiafgrøder.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

08.04.2025
Oversigt Økologiske Landsforsøg i 2025
Strategier mod besværligt ukrudt, samdyrkning af vårsæd til konsum og forebyggelse af manganmangel vha. efterafgrøder er bare nogle af de spændende områder, som vi undersøger i Landsforsøgene 2025.
Afgrøder
Næringsstoffer
Efterafgrøder
Sædskifte
Ukrudt

07.01.2025
Myte: I løbet af få årtier løber vi tør for fosfor
Vi har fosfor til mange år i reserverne.
Næringsstoffer
Plantenæringsstoffer

17.12.2024
Økologisk handelsgødning kan mindske udbyttegab
Der er handelsgødninger på markedet, der giver økologiske planteavlere mulighed for placeret og delt gødskning.
Næringsstoffer

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission