Udgivet 05.07.2023

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Gør madaffald til gødning

Madaffald indeholder næringsstoffer og er en værdifuld gødningsressource, som økologiske landmænd har brug for, hvis det økologiske areal skal vokse

I Danmark smider hver person i gennemsnit 80 kg madaffald ud om året. Det svarer næsten til 1 kg om dagen i en familie på fire personer.

Madaffald er en ressource

Madaffald indeholder næringsstoffer, der er nødvendige for planter, bl.a. kvælstof (N). Det er altså en værdifuld ressource, især når det er sorteret godt. De næringsstoffer, vi får, når vi spiser maden, findes også i de madrester, vi smider ud. Det gælder, uanset om det er skræller fra grøntsager, kaffegrums eller rester på tallerkenen. Næringsstofferne kan samles ind og bringes tilbage til markerne som gødning til nye afgrøder og nye fødevarer. Økologiske landmænd har særligt brug for næringsstofferne i madaffaldet, da de ikke må og vil bruge kunstgødning.

Derfor skal vi sortere omhyggeligt

Jo renere det grønne affald er, jo renere er den gødning, som den økologiske landmand modtager og kører ud på marken. Hverken landmand eller forbruger er tjent med, at vi belaster jorden med plastik, medicinrester eller andre uønskede stoffer, selv om jordens mikroorganismer er utroligt gode til at omsætte og nedbryde mange forskellige stoffer.

Dit madaffald kan blive til....

Download grafikkerne

Du kan frit downloade og bruge vores grafikker i formaterne 4:5 og 16:9, der både er egnet til at dele på sociale medier og på tryk. Husk at angive Innovationscenter for Økologisk Landbrug som kilde.

Sådan regner vi

Beregningerne af, hvor mange gulerødder, øl og havregryn, en pose madaffald kan blive til, bygger på en række forudsætninger, antagelser og gennemsnit.

Forudsætninger

  • 9 kg N pr. ton madaffald
  • 6 kg N pr. ton optages af planterne
  • Madaffaldet afgasses i biogasanlæg – hvor det blandes med andre biomasser
  • Tildeling af 80 kg N pr. hektar afgrøde

Udbytte, ton afgrøde pr. hektar

 

Råvare

Fødevare

Maltbyg

4,2

3,15

Gulerødder

40-60

50

Havre

5,2

3,5