Udgivet 04.03.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare gerne være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Af Linda Michelle Handrup
- Jeg var træt af de slatne og ofte udenlandske grønsager i butikkerne, så jeg ville dyrke mine egne. Det begyndte med 300 m2 i 2014, men vi fik mere, end vi selv kunne nå at spise. En lokal restaurant ville gerne købe fra os, og så greb det ligesom om sig, fortæller Pia Hjorth, der driver produktionen med sin mand Flemming Bang Andersen.
I dag arbejder både hun og hendes mand fuld tid i produktionen, hvor der også er 6 medarbejdere og afløsere i højsæsonen.
- Nu har vi den størrelse, vi skal have. Hvis vi bliver større, skal en af os sidde fuld tid på kontoret, og det er vi ikke skabt til. Vi skal have fingrene i jorden.
Står selv for afsætning
Ved siden af produktionen, står de også selv for afsætningen. Kunderne er restauranter i lokalområdet, efterskoler, cafeer og køkkener.
- Det er et stort arbejde ved siden af alt det andet, for det tager tid at sælge, og der er rigtigt meget at holde styr på, fortæller Pia Hjorth.
De har også en gårdbutik, hvor de afsætter 1/3 af deres produkter til både lokale og sommerhusgæster.
- Når man har været i gang i nogle år, får man en fornemmelse for, hvad der sælger bedst. Vi sætter ikke 10.000 hvidkål, når kunderne hellere vil have spidskål. Vi har ikke længere spild fra vores produktion, det skete kun de første år.
Sammen med en række andre producenter og konsulenter fra bl.a. Innovationscenter for Økologisk Landbrug er de med i et netværk, et såkaldt living lab, hvor de kan udveksle viden og erfaringer. Fokus er på at styrke produktionen af bælgfrugter til konsum, og på Naturbruget Tranum dyrker de både linser og forskellige ærter til konsum.
Glad for livsstilen
At dyrke grønsager er en livsstil for Pia Hjorth og hendes mand – fysisk hårdt og med lange arbejdsdage og afbud til sociale arrangementer i højsæsonen.
- Det skal man være indstillet på, men hvis man bliver høj af at se sådan en kulørt kålmark stå flot en sommermorgen på vej ud for at høste, så skal man da klart overveje grønsagsproduktion. Det er fedt at se det hele gro og skabe noget lækkert, du til sidst kan høste.
Tips fra Tranum
Hvis du vil dyrke grønsager, skal du være klar på at:
- arbejde fra tidlig morgen til sen aften hver dag i højsæsonen
- være omstillingsparat over for nye kunder
- tilpasse produktionen efter forbrugernes ønsker
- bruge tid på at sælge dine produkter og sparke døre ind til forhandlere og restauranter
- have styr på din afsætning, inden du begynder at producere
- dyrke flere forskellige afgrøder, for noget lykkes altid bedre end andet
- Pia Hjorth, Naturbruget Tranum

Pia Hjorth driver Naturbruget Tranum sammen med sin mand Flemming Bang Andersen.
Måske er du også interesseret i

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

15.01.2025
Toastning af ærter, rapskage og hørfrøkage giver ekstra AAT
Varmebehandling af ærter, koldpresset rapskage og hørfrøkage øger indholdet af AAT med 20-45 %
Kvæg
Fodring
Bælgsæd

12.12.2024
Økologisk grønsagsproduktion: Få inspiration til undervisning og praktikforløb
Der er efterspørgsel på mere uddannelse inden for økologisk produktion af grønsager, og i samarbejde med jordbrugsuddannelserne har vi fokus på at udbrede viden om emnet. Her finder du inspiration til undervisning og praktikforløb.
Afgrøder
Grønsager
Generationsskifte

06.12.2024
Madprofessionelle tester danske bælgfrugter
Test af økologiske, dansk dyrkede bælgfrugter i professionelle køkkener giver ny viden om bælgfrugternes kvalitet som råvare i velsmagende måltider.
Bælgsæd

05.12.2024
Forskellige metoder til forarbejdning kan reducere antinæringsstoffer i bælgfrugter
Iblødsætning og varmebehandling kan reducere indholdet af antinæringsstoffer i bælgfrugter – f.eks. alkaloider i lupiner.
Bælgsæd

20.10.2024
Økologiske grønsagsfrø: Samarbejde på tværs af landegrænser
Med udgangen af 2036 skal grøntsagsproducenter i EU anvende økologiske frø. Det bliver en udfordring at nå dertil, da der er tale om mange kulturer og ofte små arealer sammenlignet med landbrugsafgrøder.
Grønsager
Kartofler
Frøavl

03.09.2024
Vejledning til bælgplanter i sædskiftet
Få information om det anbefalede antal af frie år imellem forskellige bælgsædsafgrøder, fælles sygdomme og gode råd til forebyggelse og bekæmpelse.
Bælgsæd
Sædskifte
Sygdomme