Økologiske spisekartofler - klimaguld fra muld til mund
Introduktion
Projektet vil kortlægge den økologiske kartoffels berettigelse, som en af de mest klimavenlige nationale fødevarer, samt opstille konkrete emissionskilder og indsatsområder i kartoffelproduktionen. Hertil udforme en formidlingsstrategi (inkl. formidlingsprodukter) i samarbejde med kartoffelbranchen, så synliggørelsen af kartoflens mange fordele formidles bedst muligt til forbrugerne. Projektet har ydermere et mål om at facilitere og sætte rammerne for et årligt tilbagevendende netværksmøde i den økologiske kartoffelproduktion, indeholdende bl.a. vidensdeling om produktion og afsætning, med repræsentanter fra hele branchen (avlere, grossister, foodservice, detail, forskere, køkkener og andre relevante nøglepersoner).
Projektets forventede effekter er:
- Reduktion af drivhusgasudledninger fra kartoffelbedrifter via udarbejdelse af klimahandlingsplaner og konkrete indsatsområder.
- Større afsætning af danske økologiske spisekartofler på baggrund af øget forbrugerkendskab til kartoflens kvaliteter, herunder det meget lave klimaaftryk.
- Øget effektivitet i ressourceanvendelse og -udnyttelse fra et større samarbejde i den økologiske kartoffelbranche.
Forventede resultater
Projektets resultater stilles gratis til rådighed for alle virksomheder, der er aktive i den pågældende landbrugs- eller skovbrugssektor eller -delsektor. De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2022.
Projektresultater
Klimahandlingsplaner inkl. Klimaaftryk
Klimahandlingsplaner. Rapport indeholdende 5 klimahandlingsplaner fra den økologiske kartoffelproduktion.
Klimaaftryk fra økologisk kartoffelproduktion. Notat omhandlende klimaberegninger kartoffelproduktion.
Præsentationer
Skab kærlighed tilden økologiske spisekartoffel: Hvordan kan kartoflen aktualiseres i de unges madkultur?
Netværksmøde, afholdt 3 august på Skiftekær Økologi.
Præsentation: Skimmel, resistens og perspektiver for anvendelse af biologiske produkter v/ Lars Bødker, landskonsulent, SEGES Innovation
Præsentation: Sølvskurv og skinfinish v/Malte Nybo Andersen
Kartoffelminikonference, afholdt d. 13. december
Program offentliggjort på icoel.dk
Præsentation: Kartoflen, fremtidens klimamad v. Marie-Louise Boisen Lendal
Præsentation: Barrierer ved håndtering og opbevaring v. Erik Thorsen
Præsentation: Nuværende og fremtidige teknologier v Christian Max Villadsen
Præsentation: Mangfoldighed v Pia Hjorth
Artikler
Netværksmøde giver kartoffelavlere nye vinkler. Klimavenlig knold - kartoflen fortjener et bedre image.
Drejebog og etablering af ansvarsgruppe for fremtidige netværksmøder
Drejebog. Drejebog for inkludering i Danske Kartoflers 'Store Kartoffeldag' fra 2024.