Udgivet 24.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Udnyt dine udtagne markarealer bedst muligt
Landbrugsstøtteordningernes bestemmelser om udtagning kan gavne både din produktion og naturen, men det har stor betydning, hvordan du implementerer din indsats.
Af Linda Rosager Duve
Et vigtigt formål med at udtage landbrugsjord af driften er at skabe mere biodiversitet på landbrugsarealerne. Desuden bidrager udtagningen til at mindske udledningen af CO2 og kvælstof, men i denne artikel ligger fokus på at optimere natureffekten.
Traditionelt har braklægning af de ringeste dyrkningsflader været den mest anvendte måde at udtage markarealer af driften på. Det er dog alment anerkendt, at brakmarker giver en minimal positiv effekt på biodiversiteten i landbrugslandskabet. Ved i stedet at etablere insektvolde, blomsterstriber, småbeplantninger, vådområder og diverse andre småbiotoper, kan du opnå en betydelig natureffekt. Og naturen betaler tilbage ved at understøtte den naturlige skadedyrsbekæmpelse og bestøvningen i markerne.

Video: Landmand Claus Thomsen er i gang med at genetablere dyrelivet i sine marker med insektvolde, læhegn og vådområder. Han kan mærke at både fugle og rovinsekter holder skadedyrstrykket nede i markerne.
Overvejelser før du udtager jord
Udtagningen kan være med til at understøtte de netværk af permanente landskabselementer (eks. diger, markveje, småbevoksninger og mergelgrave), der er nødvendige for at opretholde agerlandets fødekæde. Derfor skal du først overveje, hvor på din bedrift det gør størst gavn for naturen og for din landbrugsproduktion at udtage jord.
Den største gevinst for biodiversiteten opnås ved at udtage arealer op ad eksisterende naturarealer. Det udtagne areal vil derved fungere som bufferzone, der kan beskytte det eksisterende naturareal mod landbrugsdriften. Jo længere tid jorden ligger jo bedre. Gøres udtagningen permanent vil det give den største biodiversitetseffekt.
Udtagning af markfelter med lavt udbytte eller arealer, der kan gøre maskintiden mere effektiv, kan være en fordel for driftsøkonomien.
De udtagne arealer kan også tænkes ind i produktion. Eksempelvis kan der være områder, hvor der er behov for at fremme nyttedyr i form af bestøvere og naturlige fjender. Udtagne markarealer kan også tænkes ind som en helårsgrøngødning på bedrifter, der har dårlig adgang til gødning.
Når placeringen af jorde til udtagning er på plads, så skal du undersøge, om der er nogle ressourcer, der mangler i det valgte område, som dyre- og plantelivet kunne have god gavn af.
Vejledning: Skab nytte på dine 4 % ikke-produktive arealer (pdf 2 sider)
Ressourcer til gavn for livet i agerlandet:
- Sol/varme: Areal med bar jord, areal med kort vegetation (slåning, afgræsning)
- Vand og fugt: (sløjfe dræn og etablere vandhul eller sø)
- Læ/ly: Tæt bevoksning (diger, buske og små træer, høj græs- og urtevegetation)
- Føde: Nektar, frø, frugt, grønne plantedele (bredbladede urter, blomstrende træer og buske)
- Skjul: Uforstyrrede områder til reder, skjul og overvintring
Sørger du for gode forhold til skadedyrenes naturlige fjender, så kan de stå for op til 50 pct. af skadedyrsreguleringen i marken.
Folder: GLM 8 - få størst værdi for natur og landbrugsdrift (pdf-fil, 6 sider)

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Agernæs Øko har fokus på biodiversiteten.
Et BiodiversitetsLøft er et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften.
Naturhensyn
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Biodiversitet
Nyttedyr og økologiske systemer

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

24.03.2025
Bæredygtige økologiske bedrifter – inspirationskatalog
Bedriftsspecifikke værktøjer og inspiration fra andre landmænd kan være afgørende for om bedriften udvikler sig i en mere bæredygtig retning.
Driftsøkonomi
Naturhensyn

04.03.2025
Græsningslaug for kommuner - læs guide
Skal I sætte græsningslaug i gang i din kommune? Se her, hvordan I kommer igang.
Naturpleje og -beskyttelse

28.08.2024
8 tips: Sådan sikrer du en stærkere natur
Vil du sikre, at du har en stærk natur på din bedrift? Så følg de otte naturråd. Start allerede i dag.
Naturhensyn
Biodiversitet

18.09.2024
Skab mere biodiversitet med praktiske naturtiltag
Vil du skabe mere biodiversitet på dine marker, får du her 12 forslag til praktiske naturtiltag, du kan rulle ud over dine marker.
Naturhensyn
Biodiversitet

17.03.2025
Guide til dig der overvejer at starte et græsningslaug
Overvejer du at starte et græsningslaug? Så får du alle de gode råd til, hvordan du kommer i gang.
Naturhensyn

30.07.2024
Natursamarbejde - skab mere og bedre natur og biodiversitet
Er du motiveret for at komme i gang med at skabe mere natur og biodiversitet? Så har vi lavet et inspirationskatalog til dig, der vil i gang i dag.
Naturhensyn
Biodiversitet