Udgivet 17.11.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Kulstof- og kvælstofkredsløb i økologisk landbrug
Omsætning af kulstof og kvælstof er vigtig for både udbytte, klima og biodiversitet. Nyt materiale giver inspiration til, hvordan du kan optimere kulstoffets og kvælstoffets veje på bedriften.
Af Erik Fog
I alle aktiviteter på gården er du involveret i både kulstof- og kvælstofkredsløbet, uanset om du gøder, fodrer, laver jordbehandling, sørger for planterne vækst, høster eller malker. Alle aktiviteter involverer omsætning af kulstof og kvælstof i jorden, planterne og dyrene, og der er et flow af kulstof og kvælstof ind og ud af bedriften.
Samtidig har dine aktiviteter betydning for, hvor mange drivhusgasser, der udledes fra bedriften, og hvor meget kvælstof der går tabt som nitrat, ammoniak og lattergas.
Det betyder derfor meget, at du kan håndtere gårdens aktiviteter, så kulstof- og kvælstofkredsløbene fungerer så hensigtsmæssigt som muligt.
For at give indblik i nogle af de vigtigste omsætninger i landbruget har vi i Innovationscenter for Økologisk Landbrug udarbejdet to præsentationer, der skitserer de processer, du skal være opmærksom på i forbindelse med kulstof- og kvælstofkredsløbene.
Download præsentationer til inspiration og undervisning:
Kvælstofkredsløbet (pdf, 13 s.)
Har du brug for at vise præsentationerne som PowerPoint, kan du få dem ved at skrive til info@icoel.dk og beskrive, hvad du skal bruge dem til.

Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

10.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

10.12.2024
Sådan kan du reducere drivhusgasser fra husdyrgødning
Det kraftige fokus på kvælstofforurening og den kommende CO2-afgift gør det aktuelt at kigge gødningsanvendelsen efter en ekstra gang. Vi har samlet en oversigt over de vigtigste klimatiltag.
Emission
Klimavirkemidler
Husdyrgødning

09.04.2025
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Mens de økologiske køer kommer på græs i den kommende weekend ved den årlige Økodag, er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at skaffe retvisende data, der kan bruges som grundlag, når økologiske husdyrproducenter skal beregne deres klimaaftryk.
Beregningsværktøjer
Beregningsmetoder
Klimavirkemidler

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

26.02.2025
Pløjning i et regenerativt landbrug
Når ploven bruges strategisk, kan den bidrage til at genopbygge jordens sundhed og understøtte et regenerativt landbrug.
Jord- og jordbearbejdning
Reduceret jordbearbejdning
Kulstoflagring

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission