Udgivet 18.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Gylle: Teknikker til at udbringe gylle og tilsætte nitrifikationshæmmere
Vi undersøger, hvordan man bedst kan udbringe gylle på landbrugsjord og nedbringe tabet af lattergas med naturlige nitrifikationshæmmere.
Af Arne Grønkjær Hansen
Landbruget har i mange år forbedret metoder til at udbringe gylle på landbrugsjord for at nedbringe tab af nitrat og ammoniak. Det sker ved at nedfælde gyllen direkte, men ca. 1 % af kvælstoffet tabes i form af lattergas, og faktisk er risikoen større for tab, når gyllen nedfældes. Lattergas er en meget potent drivhusgas, og derfor deltager Innovationscenter for Økologisk Landbrug i landsforsøg for at undersøge to produkter, der evt. kan bruges som klimatiltag i økologisk landbrug for fremtiden.
Behandlinger af gylle med hhv. biokul og et planteekstrakt sammenlignes med traditionel udbringningspraksis, som er nedfældning af ubehandlet rågylle, forsuring af gylle med efterfølgende nedfældning, og en kemisk nitrifikationshæmmer. De to sidstnævnte behandlinger kan naturligvis kun anvendes i det konventionelle landbrug.
De to produkter, vi undersøger:
- Tilsætning af biokul. Det er allerede en sikker metode til at stabilisere kulstof i jorden og dermed et klimatiltag alene af den grund. Vi undersøger, om det også har virkning på udbytter og lattergastab.
- Tilsætning af et planteekstrakt, som har vist lovende resultater på lattergastab i laboratorieforsøg.
Hvorfor undersøger vi naturlige nitrifikationshæmmere?
Mange planter i naturen har et indhold af stoffer, der kan virke hæmmende på nitrifikation i jorden og derved mindske tab af lattergas og øge plantens egen N-udnyttelse. Det kaldes biologiske nitrifikationshæmmere. De planter, vi dyrker til fødevarer og foder, har dog ikke egenskaben, og det vil kræve tilsætning af ekstrakter at reducere lattergastabet fra udbragt husdyrgødning i de mængder, der anvendes i traditionelle afgrøder. Ekstrakter fra udvalgte planter og restbiomasser fra fødevareproduktion kan derimod tilsættes i relativt små doser direkte til gødning. Denne metode kaldes naturlige nitrifikationshæmmere.
Læs i dette notat om de første erfaringer med resultater på udbytter fra projektet ”Reduktion af klimabelastningen ved håndtering af husdyrgødning, KlimaGylle”, der ledes af SEGES Innovation og er finansieret med støtte fra Promilleafgiftsfonden:
Naturlige nitrifikationshæmmere og biokul som klimavirkemiddel (pdf, 13 s.)


Måske er du også interesseret i

10.12.2024
Sådan kan du reducere drivhusgasser fra husdyrgødning
Det kraftige fokus på kvælstofforurening og den kommende CO2-afgift gør det aktuelt at kigge gødningsanvendelsen efter en ekstra gang. Vi har samlet en oversigt over de vigtigste klimatiltag.
Emission
Klimavirkemidler
Husdyrgødning

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

10.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

16.09.2024
Dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs
Undersøgelser fra Holland og foreløbige resultater fra Danmark tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer på stald. I et forskningsprojekt undersøger vi, om det også gælder i en dansk kontekst, og hvad årsagen er.
Emission
Klimavirkemidler

09.04.2025
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Mens de økologiske køer kommer på græs i den kommende weekend ved den årlige Økodag, er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at skaffe retvisende data, der kan bruges som grundlag, når økologiske husdyrproducenter skal beregne deres klimaaftryk.
Beregningsværktøjer
Beregningsmetoder
Klimavirkemidler

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission