Udgivet 20.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Lugtesansen er vigtig for grise - det skal vi udnytte
Grise opfatter visse lugte som ressourcer, og måske kan lugte bruges til at forbedre velfærden hos produktionsgrise.
Af Sarah-Lina Aagaard Schild
Grise skal ifølge dansk lov have adgang til halm eller andet manipulerbart materiale, som kan opfylde deres behov for beskæftigelses- og rodemateriale. For økologiske grise er det desuden et krav, at de skal have adgang til halm og grovfoder, som i flere tilfælde udgør berigelsesmaterialet.
Lugten af berigelsesmaterialet er der ikke specifikke krav til, hvilket egentlig er overraskende, når man tænker på, at grise er kendt for at have en veludviklet lugtesans. Det fremgår bl.a. af beretninger om grise, som er blevet brugt til at finde trøffelsvampe i jorden. Men hvad vil grise egentlig gerne lugte til? Kan de skelne imellem forskellige lugte? Og, kan vi bruge lugte til at forbedre rode- og beskæftigelsesmaterialer til produktionsgrise?
Det undersøges i et igangværende forsøg ved Sveriges Landbrugsuniversitet, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug bidrager til.
Grise kan skelne mellem forskellige lugte
Et netop publiceret studie viser, at grise er i stand til at skelne imellem forskellige lugte. Studiet er banebrydende, fordi grises lugteformåen ikke tidligere er videnskabeligt dokumenteret.
Undersøgelsen blev udført på slagtegrise ved Sveriges Lantbruksuniversitets forsøgscenter Lövsta. Her er 192 grise parvis testet. Hvert grisepar blev præsenteret for to testhuller, hvor der i det ene var en udvalgt lugt og i det andet en lugtløs kontrol. Det blev registreret, hvor meget hver gris lugtede til hvert af de to huller. I alt 12 lugte blev testet, og hvert grisepar blev præsenteret for tre lugte.
Forskellige lugte udløste forskellige reaktioner
Undersøgelsen kan ikke sige, om grise foretrækker den ene lugt frem for den anden, men grisene brugte længst tid på at lugte til æble, jasmin og anis, mens de lugtede mindst til blodappelsin og fyr.
Alle lugtene udløste gnubbeadfærd og blodappelsin, ingefær, lavendel og fyr udløste rulleadfærd. Rulleadfærden kender mange fra hunde, som gerne ruller sig i kadavere eller forskellige slags afføring, hvis de kan slippe afsted med det. Imidlertid kender vi selv for vores firbenede kæledyr ikke med sikkerhed den underliggende motivation.
Hos grise har man tidligere observeret gnubbe- og rulleadfærd i forbindelse med f.eks. sølebad eller når de tildeles frisk strømateriale, men adfærden er ikke før påvist i forbindelse med eksponering for lugte. Formålet med adfærden er stadig ukendt. Er det et forsøg på hudpleje, en form for insektbeskyttelse, eller opfatter grisene lugten som en slags ’camouflage’ eller ’parfume’?
Under alle omstændigheder var det tydeligt, at grisene opfattede flere af lugtene som en ressource. Grise i samme sti forsøgte at skubbe og i nogle tilfælde bide deres stifælle væk fra lugtkilden.
Lugts betydning for adfærd og velfærd skal undersøges
Grise har meget veludviklede lugteorganer, og evolutionært set har lugtesansen spillet en vigtig rolle. Grisens primære lugteorganer (bulbus olfactorius) udgør således 7 % af den samlede hjernestørrelse, mens de hos os mennesker kun udgør 0,01 %, og grisen har et af dyrerigets største lugtreceptor-repertoire, hvilket betyder, at grisen har mulighed for at detektere en meget stor variation af lugte.
Derfor kan der potentielt være konflikter mellem nutidens produktionsforhold og de lugtstyrede grise. Måske kan lugtesansen inddrages bedre som et redskab i den moderne griseproduktion.
Næste skridt i undersøgelserne er at teste, om lugte kan forbedre eksisterende rode- og beskæftigelsesmaterialer til grise, samt hvilke effekter det har på grisenes adfærd og velfærd.
Undersøgelserne er finansieret af det svenske forskningsråd Formas, Sverige og ledes af Docent Maria Vilain Rørvang, Inst. Biosystem og teknologi, Sveriges Lantbruksuniversitet, Lomma i Sverige.

Testhuller med monterede 'lugtkasser'. Lugten og kontrollen, demineraliseret vand, blev dryppet på filterpapir, som blev sat på bunden af kassen. Grisene kunne lugte til, men ikke slikke på prøverne. Foto: Maria Vilain Rørva
Måske er du også interesseret i

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

20.02.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Fodring
Management

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder